Ryanair sluit akkoord met Ierse piloten | Eurobench.com

Ryanair sluit akkoord met Ierse piloten

Gepubliceerd op 23 augustus 2018 09:22 | | Onderwerpen: Ierland  luchtvaart 

Air France-KLM (21 feb)

9,080 -0,310 (-3,30%)

DUBLIN (AFN/BLOOMBERG/RTR) - Ryanair heeft een akkoord bereikt met de Ierse vakbond Fórsa over de arbeidsomstandigheden voor piloten. De vliegers moeten het bereikte akkoord nog wel goedkeuren, maar Fórsa geeft een positief stemadvies. Over de inhoud van de afspraken wordt niets gezegd totdat de piloten hebben gestemd, waar ze twee weken de tijd voor hebben. Als de piloten het akkoord goedkeuren, moet het bestuur van Ryanair ook instemmen.

Het is de eerste keer dat Ryanair afspraken maakt met een vakbond. De budgetluchtvaartmaatschappij erkent die pas sinds eind vorig jaar. De onderhandelingen verliepen evenwel niet makkelijk. Uiteindelijk was een onafhankelijk bemiddelaar nodig om een resultaat te bereiken.

Het conflict tussen de Ierse piloten en Ryanair draaide behalve om geld om promotie, vakantiedagen en het overplaatsen van piloten naar andere locaties. Zo'n honderd van de 350 Ierse Ryanair-piloten staakten de afgelopen periode verschillende keren. De laatste keer was begin deze maand, toen ook piloten in Nederland, België, Zweden en Duitsland het werk neerlegden.

Oplossing

Het bereikte akkoord zou de oplossing van de geschillen met de piloten in andere landen in een stroomversnelling kunnen brengen. Diverse pilotenvakbonden uit andere landen geven dan ook aan met belangstelling naar het Ierse akkoord te kijken.

Behalve met piloten ligt Ryanair ook overhoop met zijn cabinepersoneel. Het Nederlandse cabinepersoneel dreigde woensdag nog binnenkort mogelijk te gaan staken. Eerder legden de stewards en stewardessen in België, Spanje, Portugal en Italië het werk neer.

Beleggers reageerden verheugd op het akkoord. Het aandeel Ryanair ging meer dan 6 procent omhoog.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.