Pijnlijke verliezen op Europese beurzen

Gepubliceerd op 23 mei 2019 17:45 | Reacties: 3 | Onderwerpen: Europa 

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met stevige koersverliezen gesloten. De oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een negatief sentiment bij beleggers. Op de financiële markten lijkt de hoop op een spoedig handelsakkoord tussen beide economische grootmachten te vervliegen. Oliegerelateerde bedrijven stonden onder druk door de scherp gedaalde olieprijzen.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,7 procent in de min op 543,71 punten. De MidKap raakte 2,3 procent kwijt tot 740,39 punten. Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,8 procent achteruit.

Alle 25 hoofdfondsen op het Damrak stonden in het rood. Staalproducent ArcelorMittal was de grootste verliezer in de AEX met een min van 4,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) zakte met 5,2 procent tot 58,23 dollar. Daarmee daalde Amerikaanse olie voor het eerst sinds maart tot onder 60 dollar. Brentolie werd 4,6 procent goedkoper op 67,77 dollar per vat. Naast handelsspanningen zorgden de toenemende olievoorraden in de VS ook voor tegenwind.

Shell

Grote olie- en gasconcerns als Shell, BP en Total verloren tot 3,3 procent. Op het Damrak leverden oliedienstverlener SBM Offshore en bodemonderzoeker Fugro tot 5,4 procent in.

TomTom won 3,9 procent. Het navigatiebedrijf voert een omgekeerde aandelensplitsing door om 750 miljoen euro uit de verkoop van zijn Telematics-divisie uit te keren aan aandeelhouders. Er zullen 16 aandelen worden omgezet naar 9 nieuwe aandelen.

Kiadis Pharma

Bij de kleinere bedrijven steeg Kiadis Pharma ruim 3 procent. Het biotechnologiebedrijf sloot een samenwerkingsovereenkomst met het Amerikaanse Be The Match BioTherapies. Biotechnoloog Curetis klom 4,4 procent na positieve onderzoeksresultaten. Drankenproducent Lucas Bols, die met jaarcijfers kwam, daalde 0,7 procent.

In Frankfurt ging Deutsche Bank 2,4 procent omlaag. De bank, die de fusiegesprekken met Commerzbank zag mislukken, hield een aandeelhoudersvergadering. Topman Christian Sewing wil onder meer stevig snijden bij de zakenbank om het vertrouwen van beleggers terug te winnen.

De euro was 1,1166 dollar waard tegen 1,1159 dollar een dag eerder.

4 Posts
Henkiepenkie63
0
Vanavond nabeurs weer een tweet van trump, dat ze toch weer gaan praten en de sancties van huawei en de beveiligingsbedrijven worden teniet gedaan. Iedereen short en morgenochtend staat ineens alles ver int groen.
moneypocket
0
quote:

Henkiepenkie63 schreef op 23 mei 2019 18:24:


Vanavond nabeurs weer een tweet van trump, dat ze toch weer gaan praten en de sancties van huawei en de beveiligingsbedrijven worden teniet gedaan. Iedereen short en morgenochtend staat ineens alles ver int groen.


Zou mij niets verbazen Henkie; ondertussen de bevriende shortende partijen even inlichten en hoppa...de centen zijn weer binnen.
speedy0070
0
Het begin van een dal zonder einde? Zou me zeker niet verbazen. Chinesen zullen niet buigen voor trump zijn praktijken. Krijgt simpelweg koekje van eigen deeg. En ja de economie is zeker niet knal groeiend!! De beertjes zullen de pootjes likken.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.