Italiaanse justitie eist forse celstraffen in corruptiezaak Shell

Gepubliceerd op 21 juli 2020 20:28 | Reacties: 1 | Onderwerpen: Italië 

Royal Dutch Shell A (26 feb)

16,904 -0,580 (-3,32%)

MILAAN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Italiaanse justitie zint op een jarenlange celstraf voor topman Claudio Descalzi van het Italiaanse olie- en gasconcern Eni wegens vermeende corruptie in Nigeria. Een voormalige hoge bestuurder van Shell zou eveneens lang de cel in moeten. En Eni en Shell moeten als het aan de openbare aanklagers ligt elk 900.000 euro boete betalen.

De zaak draait om de aanschaf van exploitatierechten voor een olieveld voor de Nigeriaanse kust. Daarvoor telden Shell en Eni in 2011 omgerekend 1,3 miljard euro neer. Rond de transactie hangt al langer een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaanse regering de opbrengst zou hebben doorgesluisd naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister.

De strafeisen werden ingediend bij de rechtbank in Milaan. Tegen Descalzi is een gevangenisstraf van acht jaar geëist, net als tegen oud-Eni-baas Paolo Scaroni. Bij de voormalig Shell-bestuurder Malcolm Brinded, die destijds aan het hoofd stond van de exploratie- en productietak van Shell, gaat het om een eis van zeven jaar en vier maanden. Behalve deze eisen en de boetes, proberen de openbare aanklagers ook bijna 1,1 miljard dollar in beslag te nemen van alle beklaagden in de zaak. Dat zou het bedrag zijn dat aan steekpenningen is betaald.

Het strafproces in Milaan loopt al enige tijd. Ook het Nederlandse Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak, bleek vorig jaar. Shell, Eni en de genoemde personen hebben altijd ontkend dat er iets verwijtbaars is gebeurd.

2 Posts
WijHetVolk
2
Italianen die onderzoek doen naar en straffen opleggen i.v.m. corruptie! Moet niet gekker worden
Henk30
0
De italianen zijn de enigste die werkelijk effektieve lik op stuk vermogensbeslagopnameregelingen hebben onder hun anti maffia wet.
We kunnen, als naive slaapdozen met onze uitoeverende criminele bendes, en gigantische witte-boorden bedrogsafairen, wat dat betreft een hoop van ze leren.
Dikke autos zonder bewijs van inkomsten: Gelijk in beslag.
Verdenking illegaal handel en mafia gedoe: Huis bestormt, keukenblok, plafond ingebeukt. etc
Overigens is de corruptie in Nederland op institutioneel niveau ook best wel vergelijkbaar met wat daar gebeurt. Of met de corrupte bouwtoestanden in spanje, waar ontspoorde buirgemeesters en lokale mafia het hele land in de crisis gestort hebben, en de kusten met betonbunkers verwoest hebben, net zo, als ze niet oppassen ook nu portugal en griekenland. Onstpoorde burgemeester en lokale dorspkoninegn zijn overigens ook in landen als Oostenrijk (het ene chandaal na het andere) en verder in het oosten regelmatig te vinden.

He enigste wat daar echt erger is is de zuiditaliaanse kriminaliteit onder elkaar, waar in Napels dus straten zijn waar 30% van de bewoners op kosten van de overige bewoners leeft door ze met geweld te beroven en af te persen. Staat in staat. Door de konstante afpersing blijft het een gruwelijk armenhuis omdat niemand daar fatsoenlijk een bedrijf op kan bouwen. Dit is overigens omdat ze traditioneel nooit een staat hebben gehad waar ze op vertrouwen konden.
Net zoals overigens wat we vroeger, en misschien ook een beetje nu nog steeds, in sommige woonkampen en wijken in nederland hadden waar, de politie en rechtstaat ook buitengesloten werden.


2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.