'Commerzbank rekent op vertrek 15 procent klanten'

Door AFN op 21 februari 2021 14:37 | Views: 5.169

FRANKFURT (ANP) - De Duitse bank Commerzbank denkt de komende vier jaar tot wel 15 procent van zijn klanten kwijt te raken. Daardoor gaat 300 miljoen euro aan omzet verloren, schrijft de Duitse krant Welt am Sonntag. De bank is bezig met een reorganisatie waarbij veel Duitse kantoren worden gesloten. Ook op andere manieren moet geld worden bespaard.

De afgelopen jaren gaf Commerzbank veel geld uit aan het werven van nieuwe klanten. Die kregen soms tot 100 euro voor het openen van een rekening. Met dat soort acties is Commerzbank gestopt. Door de sluiting van filialen zullen klanten ook meer zaken online moeten regelen en de bank is ook van plan meer kosten door te berekenen aan zijn klanten. Daardoor denkt Commerzbank zo'n 1,7 miljoen van zijn ruim 11 miljoen klanten kwijt te raken.

Commerzbank verliest al enkele jaren veel geld. Eerder waren er geruchten dat ING de bank over zou willen nemen, maar daar is het niet van gekomen. ING is ook in Duitsland actief en opereert daar voor consumenten volledig online. Daarnaast bedient de bank ook grote zakelijke klanten in het land en heeft het met dochter Interhyp een hypotheekbemiddelaar.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

6 Posts
[verwijderd]
0
Er een beetje lucht uit laten lopen, zelfs op de thuismarkt gaan ze dus inkrimpen.
Het is ECB beleid: terug naar de eigen thuismarkt, verre buitenlandse deelnemingen afbouwen of gewoon in 1x wegdoen aan lokale soortgenoot.

DB en Commerzbank zijn bloedlinke banken, er gaan vreselijke verhalen over de Duitse "Zombies"

Alleen bij Wirecard koste het al jaren van bloed, zweet en tranen om de boel te forceren, tot rechtzaken en chantage praktijken aan toe.

Commerzbank, DB maar ook ING zijn enorm gestegen de laatste weken terwijl de economische verwachtingen verder bleven afzwakken.
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

drooglegging schreef op 21 februari 2021 17:16:

Commerzbank, DB maar ook ING zijn enorm gestegen de laatste weken terwijl de economische verwachtingen verder bleven afzwakken.
Inderdaad, CBK sloot vrijdag maar liefst 1% hoger dan ultimo 2020!

Wel eens dat ze in diepe coma lijken te verkeren; als je bijvoorbeeld de baten deelt door het aantal medewerkers en dat vergelijkt met ING, krijg je de indruk dat ze daar alles nog met pen en papier doen. Daar kan dus zeer grondig worden gereorganiseerd, dat is long overdue.

Als je dan ook nog eens leest dat de analiste die Wirecard volgde hen tot op het laatst te vuur en te zwaard verdedigde, begrijp je steeds beter waarom CBK ook wel Comedy Bank wordt genoemd.

Toch denk ik dat er meer uit te persen valt dan die lullige 5 euro die er nu op het bord staat. Misschien moet ING nog eens een poging wagen.
MOEdig Voorwaarts
0
DB is volgens mij een heel ander verhaal, met die mysterieuze divisie Black Holes (Non Core), waar periodiek miljarden in verdwijnen.

CBK lijkt me echter een interessante prooi in het onvermijdelijke consolidatiespel, het is alleen nog even de vraag wat het zal kosten om pakweg 60% van het personeel af te laten vloeien;)
Red_
0
En het enge is dat ik ABN gerust op deze flutbank zie bieden. Luister het gesprek met de topman op BNR maar even terug.
Gaston Lagaffe
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 21 februari 2021 20:52:

DB is volgens mij een heel ander verhaal, met die mysterieuze divisie Black Holes (Non Core), waar periodiek miljarden in verdwijnen.
Ha MOEdig, zit al een tijdje naar DB te kijken (heb er langlopende calls op) Het lijkt er op dat ze met die "bad bank = CRU = Capital Release Unit" richting een oplossing schuiven. Kost dik geld maar de bedragen dalen. Het blijft een gigantisch gepuzzel als je naar de cijfers kijkt. Men schuift naar minder risico (al willen ze de investment bank behouden), minder personeel / bankkantoren (al ligt dit nog steeds redelijk hoog), minder markten (Polen is verkocht). Ik denk dat ze, op termijn, wat marktaandeel van CBK gaan winnen. Mochten ze de oorspronkelijke problemen deels oplossen dan is een koers van € 15,- niet onrealistisch. Na 6 jaar herstructureren werd het ook wel tijd. Ik zie hier wel enige potentie.
MOEdig Voorwaarts
0
@Gaston

Ik vind zelf DB te "eng"; des meer er uit die CRU-unit loopt, hoe groter de ellende die er achter blijft (relatief gezien dan), volgens de laag-hangend-fruit methode.

Pre-corona vond ik CBK wel een gokje waard, vanwege de lage NPL-ratio, de zeer lage P/B, de zichtbare ineffecientie (kostenratio) en de consolidatiegeruchten die rond zongen. Kennelijk werd er door de toezichthouder echter de voorkeur aangegeven CBK te gebruiken om de ellende bij DB te verdunnen, het efficient laten maken van CBK door een buitenlandse partij zou daarnaast natuurlijk ook nadelig ook pakken voor DB. Ik ben blij dat dat niet door is gegaan, hoewel DB het qua koers sindsdien een stuk beter heeft gedaan.

Onder druk wordt alles vloeibaar, dus wellicht dat SocGen, Unicredit, BNP of ING het toch nog een keer mogen proberen. Verder lijkt het erop dat ze zelf ook door beginnen te krijgen dat de kosten wat te hoog liggen.

PS

Het is voor mij overigens een "legacy-positie", maar als ik echt niet meer zou zien zitten had ik ze al wel verkocht natuurlijk.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.