Coronacrisis vertraagt bouw nieuwe duurzame energieprojecten

Door AFN op 20 mei 2020 12:38 | Views: 1.972

PARIJS (AFN) - Door de coronacrisis zullen dit jaar minder nieuwe projecten voor duurzame energie worden gebouwd, zoals windmolens, zonneparken en andere installaties. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het zou voor het eerst in twintig jaar zijn dat er een afname van de bouw van nieuwe duurzame energieprojecten in de wereld is te zien.

Volgens het IEA komt er dit jaar 167 gigawatt aan hernieuwbare energiebronnen bij in de wereld. Dat is 13 procent minder vergeleken met vorig jaar. Een gigawatt kan ongeveer 1 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorzien. Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan lopen bijvoorbeeld werkzaamheden aan duurzame energieprojecten vertraging op en zijn projectontwikkelaars financieel voorzichtiger geworden met investeringen in groene energie.

Voor volgend jaar verwacht het IEA dat de bouw van duurzame energieprojecten weer aan vaart zal winnen, omdat die dan een inhaalslag gaan maken. Het is wel van belang dat overheden blijven doorgaan met stimuleringsmaatregelen voor groene energie, aldus het agentschap.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

8 Posts
zonnedaal
0
De windmolenbusiness wil meer subsidie 'want anders halen we de doelen niet'. Zo ken ik er nog wel een paar.
timmetje83
0
quote:

zonnedaal schreef op 20 mei 2020 13:56:

De windmolenbusiness wil meer subsidie 'want anders halen we de doelen niet'. Zo ken ik er nog wel een paar.
Lekker business model he
[verwijderd]
0
Wat een geweldig nieuws, laten we die velden bestemd voor vogelkillers omtoveren tot prachtige tegen kap beschermde bossen en echt iets goeds doen voor mens en natuur.
postpaul
0
quote:

zonnedaal schreef op 20 mei 2020 13:56:

De windmolenbusiness wil meer subsidie 'want anders halen we de doelen niet'. Zo ken ik er nog wel een paar.
Dit stáát er helemaal niet! Niet eens een beetje, gewoon helemaal niet. De windmolen business is totaal niet aan het woord en het woord subsidie valt ook nergens. Wensdenken van een verstokte fossielknuffelaar? Er staat alleen dat het IEA stelt dat overheden schone energie moeten blijven faciliteren, wil het investeringsniveau weer aantrekken. En dat kan op vele manieren, zoals door regelgeving of het verminderen van subsidies op vies fossiel. Groene stroom kan nu al zonder subsidie concurreren met rotzooi-gestookte centrales. Geweldig.
zonnedaal
1
quote:

postpaul schreef op 20 mei 2020 19:20:

[...]

Er staat alleen dat het IEA stelt dat overheden schone energie moeten blijven faciliteren,
Wat begrijp je niet aan "Het is wel van belang dat overheden blijven doorgaan met stimuleringsmaatregelen voor groene energie"

Zonne- en windenergie zijn zonder subsidie niet rendabel te krijgen.

[verwijderd]
1
quote:

postpaul schreef op 20 mei 2020 19:20:

[...]

Groene stroom kan nu al zonder subsidie concurreren met rotzooi-gestookte centrales. Geweldig.

Noem het maar rotzooi, als we het niet zouden verstoken zouden we er prachtige duurzame huizen, meubelen etc van kunnen maken, of gewoon lekker laten groeien, het zijn immers de longen van onze aarde. Bij staatsbosbeheer valt voort iedere boom met een doorsnee minder dan 36cm onder de noemer afvalhout, wat ik onder afvalhout versta, takken enzo, laten ze liggen, het stapelt toch ook veel makkelijker die mooie stammen...
s.lin
0

'Te weinig bouwvergunningen afgegeven door coronacrisis'
26-05-2020
UTRECHT - Het woningtekort wordt nauwelijks teruggedrongen doordat er te weinig bouwvergunningen voor woningen worden afgegeven. Dat stelt vastgoedadviseur Capital Value op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De coronacrisis is een van de oorzaken.
In het eerste kwartaal werden bouwvergunningen voor 14.017 woningen uitgegeven. Dat was weliswaar een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar fors minder dan de 18.750 vergunningen die ieder kwartaal nodig zijn om het woningtekort tegen te gaan.

Capital Value wijst erop dat de coronacrisis het verlenen van vergunningen heeft bemoeilijkt. Zo is de Raad van State gesloten geweest voor beroepszaken. Ook werd de afwikkeling van procedures over de ruimtelijke ordening lastiger.

Het huidige tekort aan woningen bedraagt ongeveer 315.000. Capital Value berekende eerder al samen met ABF Research dat dit op zou lopen tot 360.000 in 2022. Vanwege de coronacrisis kan dit tekort nog verder oplopen, ook omdat bouwers vanwege de onzekere situatie huiverig zijn om te investeren in de ontwikkeling van projecten voor de langere termijn.

Capital Value wil dat er oplossingen worden gezocht voor het op gang houden van de procedures rond ruimtelijke ordening. Daarmee kan de woningproductie voor de komende jaren worden gesteund. Voor de langere termijn moeten worden gekeken naar oplossingen voor de financiering van zogenoemde grondposities, waarbij het gaat om de verwerving van potentiële bouwgrond. Als bouwers daar nu niet in kunnen investeren, loopt de woningbouw in de jaren na 2022 opnieuw achterstand op.

www.bouwformatie.nl/bouwnieuws/te-wei...
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.