'Top ABN AMRO herhaaldelijk aangesproken op witwasproblemen'

Gepubliceerd op 20 april 2020 07:20 | Reacties: 8 | Onderwerpen: banken 

ABN AMRO BANK N.V. (13:47)

7,890 -0,114 (-1,42%)

AMSTERDAM (AFN) - De raad van commissarissen van ABN AMRO heeft in 2015 en 2016 het toenmalig bestuur onder leiding van Gerrit Zalm herhaaldelijk en met klem gewaarschuwd dat compliance-problemen, zoals die bij de controle op witwassen, niet voortvarend genoeg werden opgelost. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Een aantal toenmalige en huidige commissarissen heeft hier recent over getuigd tegen Justitie in het lopende onderzoek naar mogelijke overtredingen van de witwaswetgeving door ABN AMRO.

De interne waarschuwingen en getuigenissen van commissarissen kunnen gevolgen hebben voor het lopende onderzoek naar ABN AMRO door het Openbaar Ministerie en de FIOD. Dit onderzoek onder de naam Guardian is vorig jaar gestart en zal waarschijnlijk op zijn vroegst aan het einde van dit jaar afgerond worden. Dan zal blijken of ABN AMRO en de statutair verantwoordelijke bestuurders strafbare feiten worden verweten.

De aanvaringen over compliance binnen de top blijken uit het dinsdag te verschijnen boek De Staatsbank. ABN AMRO klem tussen ambtenaren en bankiers van FD-journalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh. Het boek is gebaseerd op gesprekken met ruim honderd betrokken binnen en buiten de bank en niet-publieke documenten.

ABN AMRO kan zich niet vinden in het boek noch in het artikel van het Financieele Dagblad. "Het boek is gedramatiseerd en het artikel dient ter promotie van het boek. We herkennen ons niet in het beeld dat wordt geschetst. Het is onvolledig en ontzettend eenzijdig. ABN AMRO heeft in die jaren wél stappen genomen", aldus een woordvoerder. Hij kon verder niet bevestigen of een aantal commissarissen van ABN AMRO tegen Justitie had getuigd over de witwasproblemen.

8 Posts
barondehuile
0
Achh, de heren moesten een boek schrijven voor hun CV. Waarschijnlijk weer argumenten en uitspraken bij elkaar geveegd, zoals ook Zembla regelmatig doet. "Fake News" heet dat tegenwoordig; dus een boek dat het lezen niet waard is. Uiteraard zal de raad wel regelmatig op compliance hebben aangedrongen, maar je moet de middelen en personeel maar hebben om dit voor 100% te implementeren. Dat vergt even tijd en kost niet niets, waarbij aangetekend dat het primair de verantwoordelijkheid van de misdadiger is om niet wit te wassen.
huseman1
0
Over primair en secundair kan je twisten: primair moet er een bank zijn die dat mogelijk maakt??
Peak
0
Seggie !?...watteh.. !? huhn.. !? Sinds de jaren 80 toen Russische "ondernemers" met tassen geprivatiseerd geld rondliepen over de Amsterdamsche grachten, was de vraag niet, gut zouden dat misschien verkeerde klanten zijn? De vraag was hoe kunnen ze toch klant worden zonder dat er een probleem ontstaat. Men nam een pandje en plakte 6 namen op de voordeur, opgelost..
orap
0
Helemaal eens met BARONDEHUILE. Het zijn opnieuw die journalisten die ongenuanceerd hun verhaal vertellen en uit zijn verband trekken. Ook provocatief. Een buitenwacht (media) met een afrekencultuur naar banken. Zo werkt het tegenwoordig. FAKENIEUWS. Maar niemand die de media aanvalt. Wat een tuig.
De grootbanken zijn prima werkgevers. Dat er inderdaad is witgewassen is nooit te voorkomen, zeker in het verleden.Je kunt niet alles dichtspijkeren. Laat die journalisten zich richten op voetbalclubs en de zaakwaarnemers, maar dat durven ze niet. De huichelaars
GJF1959
0
De regering maakt het mogelijk dat er doden in het verkeer vallen door de wegen aan te leggen en ze niet op iedere hoek een handhaver kunnen neer zetten. Dat is ingeveer te vergelijken met de anken die het witwassen mogelijk maakt. Ze willen (in tegenstelling tot vroeger) echt niet dat er witgewassen wordt. Ik heb het boek niet gelezen, maar ik heb die behoefte ook niet (meer).
Quala
0
Dames en Heren, de laatste jaren zijn de BANKEN de ROOFRIDDERS van deze EEUW. Wij hebben als BURGERS tijdens de financiële crisis dit stelletje tuig via onze overheid in het zadel gehouden voor onze zogenaamde werkgelegenheid en nu met de huidige crisis doen ze het weer. Wij moeten onze dividend laten passeren maar de bestuurders ontvangen hun bonussen, zie RABOBANK- KLM(geen fin)ING, NN, Aegon.
GJF1959
0
Roofridders vorige eeuw misschien (behalve dan de Rabobank), maar de laatste jaren zeker niet. De overheid heeft trouwens gruweluhk veel verdient aan de "redding" van de ING door regelrechte woekerrebtes ib rekening te brengen waar zelfs de criminele Scheringa bank rode oortjes van gekregen zou hebben. Maar dat vergeten de huidige moraalridders allemaal. (ik werk niet bij de ING en heb er ook nooit willen werken)
Banana
0
Mee eens met GJF. De alom geprezen minister Bos vond ik toch niet netjes met de 8 procent rente voor de lening van 10 miljard aan de ING. Over woekerrente gesproken. Deze minister vond ik te laat met redding van banken. Had die 2 weken eerder aangekondigd dat de overheid tot 100.000 euro per rekening garandeerde dan was er niks aan de hand.
De ABN draait in mijn ogen maar matig met een halve ambtenaren mentaliteit, sorry maar zo ervaar ik het wel. Terwijl ING al heel vroeg en gauw een gigantische boete kreeg van 775 miljoen omdat het niet genoeg zou doen tegen witwassen, draalt men hier waarschijnlijk omdat ABN een staatsbank is en het zal me niet verwonderen wanneer een veel lagere boete wordt opgelegd.
Sorry maar dit is mijn mening.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.