Duitse ondernemers zijn onverwacht positiever gestemd

Gepubliceerd op 18 december 2020 10:30 | Reacties: 6 | Onderwerpen: Duitsland 

MÜNCHEN (AFN/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers is deze maand onverwacht gestegen. Met name de verwachtingen voor economisch herstel in 2021 droegen daar aan bij, meldde het Duitse onderzoeksinstituut Ifo.

De vertrouwensindex van Ifo kwam voor november uit op een stand van 92,1 tegen een bijgestelde 90,9 in november. Economen hadden in doorsnee juist op een verdere daling gerekend, nadat de graadmeter de afgelopen twee maanden ook al gedaald was. Toen waren de toenemende coronamaatregelen een belangrijke oorzaak. Inmiddels is Duitsland in een nieuwe lockdown.

Volgens Ifo-president Clemens Fuest wordt slechts een beperkt deel van de economie daar hard door geraakt. "Over het geheel genomen toont de Duitse economie weerbaarheid", merkte Fuest op. De stemming in de industrie ging volgens hem sterk vooruit, maar ook in de dienstensector steeg het vertrouwen enigszins.

De Bundesbank zei eerder deze week dat de Duitse economie mogelijk een grotere klap krijgt dan de centrale bank eerder verwachtte. De instelling verwachtte echter dat door de beschikbaarheid van een vaccin vanaf het voorjaar steeds meer beperkingen kunnen worden opgeheven.

6 Posts
Sloeki
1
Die index van Ifo staat al tijden op of boven 90 punten. Vertrouwen is nooit geschaad geweest!
Pl@y 2 g@!n
0
En alweer een achterhaald onverwacht positiever cijfer. De winkels in Duitsland zijn nagenoeg allemaal gesloten, ben benieuwd naar die vertrouwensindex over deze maand.. Onbegrijpelijk dat de beurzen op standen staan, alsof corona nooit is geweest. Zelfs met het ‘bijprinten’ van geld en de daarmee samenhangende te verwachten inflatie vallen die standen eigenlijk niet te rechtvaardigen.
Kees1
0
Er komt via de EU een hele grote berg geld beschikbaar ivm de green deal. Voor een belangrijk deel vloeit dat naar de Duitse industrie (Siemens, Linde, BASF etc). Die steun helpt wel.
FrankBosh
0
Coronamaatregelen kunnen zowel positief als negatief uitpakken, ligt er maar net aan in welke branche je zit. Pijnlijk voor restaurants en openbaar vervoer, heerlijk voor online streamingsdiensten en rijscholen. Wij merken hier in Nederland ook een enorme stijging in verkeer op een van onze websites, www.rijschoolspecialist.nl waar de slagingspercentages van alle rijscholen in Nederland door leerlingen kunnen worden vergeleken.
boekhouden
0
Ben benieuwd hoe de nederlandse ondernemers hun online boekhouding op orde hebben. Grote kans dat veel ondernemers de crisis niet gaan overleven. Bij meeroverboekhouden.nl zien we een stijging in het aantal aanvragen.
boekhouden
0
Ben benieuwd hoe de nederlandse ondernemers hun online boekhouding op orde hebben. Grote kans dat veel ondernemers de crisis niet gaan overleven. Bij meeroverboekhouden.nl zien we een stijging in het aantal aanvragen.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.