Bank of England vergroot omvang opkoopprogramma

Door AFN op 18 juni 2020 13:29 | Views: 1.600

LONDEN (AFN/RTR) - De Britse centrale bank gaat zijn opkoopprogramma voor obligaties vergroten naar 745 miljard pond, omgerekend 830 miljard euro. Eerder stond de omvang van dat programma op 645 miljard pond. De Bank of England (BoE) meldde donderdag ook dat de rente wordt gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0,1 procent, na eerdere renteverlagingen dit jaar in verband met de coronacrisis.

Onder het opkoopprogramma vallen hoofdzakelijk Britse staatsobligaties, maar ook obligaties van bedrijven. Dit programma moet zorgen voor extra liquiditeit in het financiële systeem en steun voor de economie, terwijl ook de inflatie moet worden aangejaagd. De economie van Groot-Brittannië is hard getroffen door de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. De BoE verwacht tegen het eind van het jaar het opkoopprogramma volledig te hebben uitgevoerd.

Het besluit om het opkoopprogramma te vergroten werd gesteund door acht van de negen beleidsmakers bij de BoE. Het besluit om de rente onveranderd te laten was unaniem. De BoE gaf aan klaar te staan met meer steunmaatregelen als die nodig zijn.

Gekrompen

Vorige week werd nog bekend dat de Britse economie in april met meer dan 20 procent is gekrompen door de crisis en de quarantainemaatregelen. Dat was de sterkste neergang ooit gemeten in Groot-Brittannië. Volgens de BoE trekt de economie inmiddels weer wat aan en kan de krimp dit jaar iets minder sterk uitvallen dan eerder gevreesd. In mei dacht de centrale bank dat de Britse economie dit jaar met wel 14 procent zou kunnen krimpen.

De Britse arbeidsmarkt blijft volgens de centrale bank wel buitengewoon zwak. Bijna 3 miljoen Britten hebben sinds de virusuitbraak een werkloosheidsuitkering aangevraagd, terwijl ook ruim 11 miljoen arbeidsplaatsen behouden blijven door steun van de overheid. Daarbij betaalt de overheid 80 procent van het loon van werknemers die met tijdelijk verlof zijn gestuurd, maar niet worden ontslagen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
Sanglier
0
MartijnN1932
1
quote:

krakras schreef op 18 juni 2020 13:55:

Ach dat is slechts 15.000 euro voor elke Engelsman , jong en oud, rijp en groen.

En het mooie is, dat als ze dit nu zouden uitkeren aan elke Brit, de economie aanzienlijk meer geholpen wordt dan obligaties opkopen..

maar goed, de beurzen moeten omhoog..
[verwijderd]
0
Duidelijk geen economie gestudeerd.. Als je obligaties opkoopt dan is de idee dat deze obligaties uiteindelijk afgelost worden. Kortom in een perfecte wereld kost het de bank geen cent. Je koopt iets op en je krijgt geld terug. Uiteraard is er wanbetalingsrisico. Toch even iets anders dan elke inwoner €15.000 geven.

Wel jammer dat het IEX forum steeds meer gedomineerd wordt door gekwelde shortlijers, die hun frustratie botvieren met volkomen ongefundeerde opmerkingen.
MartijnN1932
1
quote:

Andy5 schreef op 18 juni 2020 15:06:

Duidelijk geen economie gestudeerd.. Als je obligaties opkoopt dan is de idee dat deze obligaties uiteindelijk afgelost worden. Kortom in een perfecte wereld kost het de bank geen cent. Je koopt iets op en je krijgt geld terug. Uiteraard is er wanbetalingsrisico. Toch even iets anders dan elke inwoner €15.000 geven.

Wel jammer dat het IEX forum steeds meer gedomineerd wordt door gekwelde shortlijers, die hun frustratie botvieren met volkomen ongefundeerde opmerkingen.
excuseer u zelf even voor uw taalgebruik a.u.b.

ten eerste ben ik geen shorter en beleg ik al meer dan 17 jaar.
ten tweede heb ik wel zeker economie gestudeerd en met name gericht op treasury en bedrijfswaarden als ook bewegelijkheid, rendement en volatiliteit.

dus leuk dat u denkt dat obligaties opkopen een oplossing is, mij inziens houdt het een situatie in stand die ongezond is voor de economie. Mede omdat er teveel schulden aangegaan worden op deze wereld.
Deze schuldenlasten zijn een molensteen om de nek van vele landen en bedrijven Dat we in een dusdanige vicueuze cirkel terecht komen dat er geen andere mogelijkheid is om maar geld te blijven bij drukken, zie bijv. Japan of de VS

Dat heeft verder niets met short gaan of het niet hebben van een realistische kijk op de zaak

Een stimulans aan particulieren heeft tot gevolg dat deze meer vertrouwen krijgen, hun schulden aflossen en waarschijnlijk ook meer zullen gaan besteden, wat een effect zal hebben op de reële economie, want dan wordt de vraag inderdaad hersteld en zal er meer werk beschikbaar komen, wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat de reële economie wordt versterkt.

maar goed blijkbaar heeft u een bepaald beeld van personen hier op deze omgeving. En zit u in uw eigen denkwijze

[verwijderd]
0
Dit antwoord snijdt meer hout. De vorige was een domme opmerking en er zijn bij IEX wel heel veel roeptoeters, die ongefundeerd moord en brand roepen en vaak zijn dat de shorters.

Maar een ding is nog niet meegenomen in bovenstaand betoog. De banken bepalen zelf de spelregels, dus kunnen zelf bepalen wanneer en hoe ze de schulden uiteindelijk verrekenen. Ik ben ook kritisch, maar ik heb wel meer vertrouwen in dat het goed komt.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.