ASML positieve uitschieter in groene AEX

Gepubliceerd op 17 juli 2019 15:59 | Reacties: 2

AEX (14 aug)

560,84 -9,11 (-1,60%)

ASML (14 aug)

314,000 -4,800 (-1,51%)

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam stond woensdag op winst, geholpen door goed ontvangen kwartaalresultaten van chipmachinefabrikant ASML. Elders in Europa lieten de markten rode cijfers zien. Het dreigement van president Donald Trump om meer importtarieven op Chinese goederen te heffen zorgde voor enige terughoudendheid bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde halverwege de middaghandel 0,6 procent in de plus op 574,74 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 808,79 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,3 procent omlaag.

Trump liet weten dat er nog een lange weg is te gaan wat betreft een handelsdeal met China en dreigde met importtarieven op 325 miljard dollar aan Chinese goederen. Eerder beloofde hij geen nieuwe heffingen op te leggen na het bereiken van een wapenstilstand in de handelsoorlog met Peking.

ASML

ASML was koploper in de AEX met een winst van bijna 6 procent. De maker van chipmachines boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst en hield zijn jaarprognose ongewijzigd. Volgens analisten van Oddo BHF liet ASML "sterke" orders zien en waren de kwartaalresultaten "boven verwachting". Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 3,5 procent.

In de MidKap werd TomTom 0,3 procent hoger gezet. De navigatiedienstverlener zag de kwartaalomzet stijgen en voerde zijn omzetprognose op. Maar het bedrijf liet ook weten licht hogere kosten te verwachten.

Swatch

In Frankfurt steeg Dialog Semiconductor 0,5 procent. De Duitse chipmaker verhoogde zijn verwachtingen voor de rest van het jaar. In Zürich viel het halfjaarbericht van horlogemaker Swatch (plus 5,9 procent) in de smaak bij beleggers.

Swedbank zakte in Stockholm ruim 5 procent. De Zweedse bank, die in opspraak is geraakt door mogelijke betrokkenheid bij het witwasschandaal rond Danske Bank, snijdt fors in het dividend om zijn kapitaalpositie te versterken. De Zweedse maker van netwerkapparatuur Ericsson, die ook met cijfers kwam, verloor 8,6 procent.

De euro was 1,1218 dollar waard, tegen 1,1215 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 58,04 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 65,04 dollar per vat.

3 Posts
AnalytischDenker
1
In reactie op deze zin:
ASML was koploper in de AEX met een winst van bijna 6 procent. De maker van chipmachines boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst en hield zijn jaarprognose ongewijzigd.

Ten opzichte van H1 2018 was er in H1 2019 alleen maar sprake van daling:

Omzet daalt 4,5%
Netto winst daalt 26%
WPA daalt 25%
Orderboek daalt 3,8%

Zo zie je maar dat de vergelijkingsbasis altijd zo kan worden gespind dat er een gunstig beeld uitkomt.

frankvl
0
Het allerbeste is: lees niets. Want met wat je leest, ga je rekenen en beredeneren. En dat lukt niet.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.