TomTom kijkt positiever vooruit

Gepubliceerd op 17 juli 2018 08:09 | Reacties: 2

TomTom (17:35)

7,095 -0,075 (-1,05%)

AMSTERDAM (AFN) - Navigatiedienstverlener TomTom verhoogt zijn omzet- en winstverwachting voor het hele jaar. De stap volgt op een tweede kwartaal waarin de cijfers weer hoger uitvielen dan voorzien. Vooral de diensten aan de auto-industrie brachten meer geld in het laatje voor het bedrijf.

Voor het hele jaar voorziet TomTom een omzet van 825 miljoen euro, 25 miljoen euro meer dan bij een eerder raming. De aangepaste winst per aandeel valt naar verwachting 0,05 euro hoger uit op 0,30 euro. Volgens topman Harold Goddijn kreeg de positieve start van het jaar in het tweede kwartaal een passend vervolg. Hij zei ook dat de Azure-kaarten van Microsoft algemeen beschikbaar zijn.

Evengoed was op jaarbasis sprake van minder opbrengsten. Net als voorgaande perioden viel de omzet bij de consumentendivisie fors lager uit.

Daling in omzet

TomTom sloot het afgelopen kwartaal af met een omzet van 231 miljoen euro. Dat betekende een daling met 9 procent ten opzicht van een jaar eerder. Bij de consumententak was sprake van een omzetdaling met bijna een kwart tot bijna 95 miljoen euro. Onder de streep resteerde een winst van 19,8 miljoen euro. In het tweede kwartaal in 2017 was er nog sprake van een tekort van 156,4 miljoen euro, vooral als gevolg van eenmalige lasten.

Goddijn benadrukte in een toelichting dat het bedrijf niet van plan is om de consumentendivisie van de hand te doen of af te splitsen. Dergelijke geluiden gingen eerder wel rond. ,,Het onderdeel is altijd winstgevend geweest. Ook in het afgelopen halfjaar", zo zei hij. De consumentendivisie was in de eerste zes maanden van 2018 goed voor een brutowinst van 32 miljoen euro.

Verder ging Goddijn in op de oplopende handelsspanningen tussen onder meer grootmachten China en de Verenigde Staten. De hogere importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump in het leven roept zullen volgens de topman maar een beperkt effect hebben op de resultaten van TomTom. Het bedrijf is voor zijn productie grotendeels afhankelijk van China.

3 Posts
Accuboor
1
28% hogere ebitda in eerst half jaar (108mln). We gaan naar EUR200mln+ ebitda voor 2018. Daarmee zie je de impact van de shift naar SAAS omzet. De omzet CAGR van 12,5% tm 2020 is onder aan de streep veel meer!

Snel richting de EUR10!
Accuboor
1
quote:

hoebeet schreef op 17 juli 2018 08:41:


...en een K/W-verhouding van …?

Dat is voor Telegraaflezers die geen achting hebben voor de verhouding vreemd en eigen vermogen.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.