Koerssprong Unilever helpt AEX aan winst | Eurobench.com

Koerssprong Unilever helpt AEX aan winst

Gepubliceerd op 17 feb 2017 om 17:48 | Reacties: 8

AEX (11:13)

556,790 +4,190 (+0,76%)

Unilever Cert. (10:58)

47,230 +0,340 (+0,73%)

AMSTERDAM (AFN) - Een sterke koerssprong van Unilever zorgde vrijdag voor een mooie winst van de AEX-index in Amsterdam. De levensmiddelengigant steeg flink na berichten over een mogelijke fusie met de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz. Verder werden onder meer cijfers van Aegon en Vopak verwerkt.

De AEX eindigde 1 procent hoger op 499,08 punten. Voor het nieuws rond Unilever naar buiten kwam, stond de hoofdindex nog op verlies. De MidKap ging licht omlaag tot 719,52 punten. De graadmeter in Frankfurt was vlak en Parijs daalde 0,7 procent. Londen, waar Unilever ook een notering heeft, steeg 0,3 procent.

Unilever, dat de avances van Kraft Heinz resoluut van de hand wees, klom ruim 13 procent en was daarmee met afstand de sterkste stijger in de hoofdindex. Volgens het bedrijf is het bod van 50 dollar per aandeel veel te laag en zijn er onvoldoende strategische voordelen van een fusie.

Vopak

Vopak verloor ruim 7 procent aan beurswaarde in de AEX. Het bedrijf verwacht dit jaar een stabiele bezettingsgraad van zijn opslagtanks en denkt dat de winst dit jaar het resultaat van vorig jaar niet zal overtreffen. Ook verzekeraar Aegon ging na teleurstellende cijfers flink omlaag. Het aandeel noteerde 4,5 procent in de min.

In de MidKap was Air France-KLM een uitblinker met een plus van 4,5 procent, dankzij een adviesverhoging bij HSBC. Heijmans wist bij de kleinere fondsen een winst te boeken van bijna 8 procent, na een verhoging van het beleggingsadvies door ING. Donderdag boekte Heijmans nog een flink verlies na tegenvallende resultaten.

Ook Amsterdam Commodities was een winnaar op het Damrak. De handelaar in specerijen, noten en thee won 3,4 procent nadat het 2016 afsloot met een recordwinst. De Nederlandsche Apparatenfabriek, zoals Nedap voluit heet, won 2,2 procent, na publicatie van cijfers.

Euro

In Frankfurt was verzekeraar Allianz (plus 2,8 procent) een opvallende stijger. Het concern presenteerde zijn eerste aandeleninkoopprogramma ooit en voerde het dividend op.

De prijs van Amerikaanse olie stond 0,5 procent lager op 53,07 dollar per vat. Brent werd 0,3 procent goedkoper tot 55,47 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0622 dollar, tegen 1,0669 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ronaldus
0
dus een koers reactie met veel risico, Unilever wijst het bod af en dan komen de mededingings autoriteiten ook nog om de hoek kijken.
cwd
0
Het is te hopen voor Nederland en de consument dat deze
fusie nooit zal doorgaan.Dit gaat Nederland anders veel geld
en verlies van banen kosten,en dat voor een paar aandeelhouders.
Formule1-Fan
0
Kaviaar
0
Ik verwacht dat de overheid in gaat grijpen. Het gaat om onze levensmiddelen en dat is wat anders als bijvoorbeeld KLM in het verleden. Hebben wij strengere keuringseisen dan de VS t.a.v. levensmiddelen? Ik kan mij in dit geval voorstellen dat de overheid een belang neemt, zodat een overname niet door kan gaan.

Formule 1-Fan,

Lastige vraag. Ik zit short op de AEX, voor als de overname niet doorgaat. Dan zakt de AEX, doordat aandelen Unilever verkocht worden. De Aex is op dit hoge niveau gekomen, omdat Unilever 14,89% uitmaakt van de AEX. Als het verhaal Unilever niet gespeeld had, dan waren we flink rood gesloten.

Als Unilever wel overgenomen wordt, zal er flink gesneden worden. Daar zijn de Amerikanen meester in. Onpersoonlijk, winst staat voorop. Warren Buffet heeft ondertussen al 4 mljrd verdiend door de stijging van Kraft Heinz!

nos.nl/artikel/2158781-als-unilever-w...

fd.nl/ondernemen/1188037/hagelslag-me...

fd.nl/beurs/1187998/koers-unilever-ma...
Kaviaar
0
Unilever heeft geen zware beschermingsconstructie, maar wel een andere vorm. De Stak.
De stichting (STAK) kan volgens de eigen statuten zelfs, indien dat in het belang is van de onderneming, afwijken van de stemmen van de aandeelhouders. In theorie zou ze dus tegen een overname kunnen stemmen, terwijl aandeelhouders daar voor zijn. Er zijn certificaten uitgegeven voor 77% van de aandelen Unilever N.V. en 34% van de preferente aandelen. Bron DFT pagina T37.

administratiekantoor-unilever.nl/writ...

Gerard de Rijk (ING) rekent zich al rijk en denkt niet aan het bedrijf Unilever, maar aan centjes!
Student biologie
0
Denken jullie dat er een hoger bod komt? En zo ja waarom wel of niet? En zo ja hoe hoog en wanneer?
Timberwolf
1
Dit moeten we niet willen als Nederland! De miljardairs achter Kraft Heinz hangen de boel vol met schuld, ontslaan duizenden mensen, gooien de fabrieken dicht en sluiten het hoofdkantoor. Nee tegen deze sprinkhaan-kapitalisten! Volg @red_Unilever op Twitter of Facebook!
clever
0
raarmaarwaar
0
quote:

cwd schreef op 17 feb 2017 om 19:38:


Het is te hopen voor Nederland en de consument dat deze
fusie nooit zal doorgaan.Dit gaat Nederland anders veel geld
en verlies van banen kosten,en dat voor een paar aandeelhouders.


Van welk politieke partij ben jij lijstrekker?
[verwijderd]
0
quote:

Student biologie schreef op 18 feb 2017 om 15:58:


Denken jullie dat er een hoger bod komt? En zo ja waarom wel of niet? En zo ja hoe hoog en wanneer?

Lijkt me duidelijk; zolang de koers van beide bedrijven er wel bij vaart!
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.