Aanval op olie-installaties stuwt olieprijzen

Gepubliceerd op 16 september 2019 06:00 | Reacties: 20 | Onderwerpen: energie 

SINGAPORE (AFN/BLOOMBERG) - De prijzen van ruwe olie stegen maandag fors, in reactie op de aanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië. Daarmee werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. Waarschijnlijk duurt het nog weken voordat de productie is hersteld.

De prijs van Brentolie steeg in Singapore met maar liefst 19 procent tot 71,95 dollar per vat. Dat is de sterkste prijsstijging sinds het Brent-contract in 1988 werd gelanceerd. Daarna zakte de koers weer wat. De prijs van een vat Amerikaanse olie dikte met 15 procent aan tot 63,34 dollar per vat.

Om de impact van de aanval op de olieprijzen te verzachten, heeft de Amerikaanse president Donald Trump maatregelen aangekondigd. Zo heeft hij toestemming gegeven om olie van de strategische reserve van het land te gebruiken, mocht dat nodig zijn. Die reserve werd gevormd na de oliecrisis van 1973. De olie is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana. "Meer dan genoeg olie!", aldus Trump op Twitter.

Kwetsbaar

Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door vermoedelijk meerdere drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, halveerde zijn olieproductie.

Voor de oliemarkten is de acute verstoring de ergste ooit, waarbij het verlies van de Koeweitse en Iraakse olie-aanvoer in augustus 1990 werd overtroffen. Destijds viel Sadam Hussein zijn buurland binnen. Het is ook groter dan het verlies van de Iraanse productie tijdens de Islamitische Revolutie in 1979.

Kenners wijzen er op dat de kwetsbaarheid van de Saudische infrastructuur, die tot nu toe als zeer stabiel werd gezien voor de oliemarkten, een nieuwe werkelijkheid is waar handelaren rekening mee moeten houden.

36 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Jopie1962
0
Eens met de eerste reactie hierboven: hoe is het in vredesnaam mogelijk dat je een drone niet kunt stoppen, terwijl je zoveel afweergeschut hebt. En dát bij je belangrijkste installaties ?!!!
Of hebben ze een oogje dichtgeknepen en die drones laten passeren?
het zwaard
0
Vermits de dealmaker nog geen enkele grote buitenlandse deal heeft kunnen afsluiten, kan hij nu scoren als hij nu een ontmoeting aan gaat met de Iraanse leiders. Een mildere houding t.o. Iran zou de situatie in de regio fel verbeteren en bijgevolg de prijs van de olie terug doen dalen, tevens ook de meningsverschillen over Iran tussen de VS en de EU verbeteren. Nu hij bot vangt bij de Chinezen wordt dit misschien zijn grote buitenlandse "deal"
Wilbar
1
quote:

zonnedaal schreef op 16 september 2019 09:35:


[...]

Er is een sjiitische minderheid in Saoedi-Arabië. Met eigen milities. Wordt in ieder geval gesteund door de Houthi's en Irak. En het heeft niet veel fantasie te hebben, dat Iran er ook mee te maken heeft.
Ach, Hitler gebruikte ook zijn fantasie om een "aanval" op een radiostation te misbruiken om de inval in Polen te rechtvaardigen. Dus aan fantasie, veel of weinig, hebben we niet veel om een verdict te wijzen.
Wilbar
0
quote:

Chiddix schreef op 16 september 2019 09:35:


[...]

Kun je niet z on drone (bij)sturen bij een doelwit? Dus bepalen van welke kant die het doelwit raakt?
Ja hoor, vanuit het commandocentrum kan je zo'n drone naar links of rechts laten gaan of hoger/lager sturen. Letterlijk met een joy-stick.
De meeste drones keren na hun missie ook gewoon weer om en landen dan op hun thuisbasis. En afhankelijk van de windrichting op een bepaalde baan. Dus (scherp) bijsturen is geen enkel probleem.
DeZwarteRidder
0
quote:

Wilbar schreef op 16 september 2019 11:11:


[...]Ja hoor, vanuit het commandocentrum kan je zo'n drone naar links of rechts laten gaan of hoger/lager sturen. Letterlijk met een joy-stick.

Dat besturen moet wel met een satellietverbinding.

Ik denk dat spionnen in SA zendertjes hebben neergelegd op de doelen; dat werkt veel beter en eenvoudiger.

Wilbar
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 september 2019 11:14:


[...]
Dat besturen moet wel met een satellietverbinding.

Ik denk dat spionnen in SA zendertjes hebben neergelegd op de doelen; dat werkt veel beter en eenvoudiger.
Ahh, Bond. James Bond.
Chiddix
0
quote:

Wilbar schreef op 16 september 2019 11:10:


[...]Ach, Hitler gebruikte ook zijn fantasie om een "aanval" op een radiostation te misbruiken om de inval in Polen te rechtvaardigen. Dus aan fantasie, veel of weinig, hebben we niet veel om een verdict te wijzen.


Dat was inderdaad een truc om Polen binnen te vallen met dat radiostation. Polen bestormen een radiostation Duitsland bij de grens maar het waren nazi s. Vooraf was Polen al in tweeeen gedeeld door Duitsland en Rusland in een onderonsje.
het zwaard
0
En om de complot theorie te vervolledigen: Binnenkort wordt Iran verdeeld tussen de VS en SA.( kan natuurlijk ook dat Trump Iran koopt)
Chiddix
2
Trump stapt uit het atoomakkoord Iran, voert sancties in, stuurt zijn vloot naar de Perzische Golf en zegt in het weekend, zie je wel, de Iraniers zijn niet te vertrouwen.
Mavi57
0
inderdaad - mise en scene door de USA - Zoals hierboven al vermeld werden de drones met rust gelaten. Het is zeker dat rond het grootste olieverwerkingsgebied van de wereld luchtafweer staat. We zijn weer eens genaaid door de olie-industrie.
DeZwarteRidder
0
quote:

Mavi57 schreef op 16 september 2019 12:09:


inderdaad - mise en scene door de USA - Zoals hierboven al vermeld werden de drones met rust gelaten. Het is zeker dat rond het grootste olieverwerkingsgebied van de wereld luchtafweer staat. We zijn weer eens genaaid door de olie-industrie.

Laagvliegende drones zijn niet te onderscheppen.

SA is een gigantisch groot land dat absoluut niet goed beveiligd kan worden.

Er zijn dus ook al tientallen succesvolle drone-aanvallen geweest o.a. op de hoofdstad.
DeZwarteRidder
0
quote:

Wilbar schreef op 16 september 2019 11:25:


[...]Ahh, Bond. James Bond.

Maar wel een in een Sjiïetische uitvoering, misschien zelfs met een theedoek of een hoofddoek en op een kameel ipv een Jaguar.
DeZwarteRidder
0
Dankzij de olieprijsstijging verdient SA de schade direct weer terug.

Misschien hebben ze zelf de drones laten vliegen....???
het zwaard
0
@ Zwarte ridder: Bond reed met 'n Aston Martin en niet met 'n Jaguar, maar goed ,het is best mogelijk dat die drones van SA zelf zijn, alleen al om nog wat verder de cowboyverhalen te versterken
FORT1944
0
Heeft allemaal geen zin die commentaar hier , de installaties liggen plat en wij betalen de olie duurder ,
AMERIKA is tegenwoordig de grootste uitvoerder van olie naar EUROPA , dit kan nog veel beter bij hogere prijzen en zonder cowboy verhalen zal men ons bevoorraden naar wens .
Hogere olieprijzen doen de inflatie stijgen en dat is wat DRAGI wilt en daarna kan de rente een beetje stijgen en de cirkel is rond :)
JeanJ
0
In al die reacties mis ik één aspect, m.i. het belangrijkste aspect dat overal onderbelicht is:
Olie, deze alom vermaledijde koolwaterstof, blijft nog tot in lengte van jaren (decennia?) wereldwijd de meest belangrijke energieleverancier, ongeacht zonne-, wind-, waterkracht energie.
Tja, eigenlijk dienen we de olie producenten (niet de landen, maar de SHELLs en EXXONs etc.) dankbaar te zijn dat zij het opsporen van nieuwe olievelden niet stopzetten onder druk van politici die op stemmen uit zijn, en de realiteit van de dag niet wensen in te zien.
Het wordt trouwens tijd dat genoemde SHELLs en EXXONs etc. hun ondergrondse kennis eens daadwerkelijk (en publiekelijk) gaan inzetten om de voor kernenergie noodzakelijke grondstoffen te produceren, en daarnaast hun bijdrage gaan leveren aan het oplossen van het daarmee gepaard gaande kernafval probleem. Het wordt dus tijd dat ook wij wakker worden en echt aan de toekomst gaan werken!
36 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.