DNB grijpt in op woningmarkt

Gepubliceerd op 15 oktober 2019 07:29 | Reacties: 4 | Onderwerpen: banken  DNB  huizenmarkt 

ABN AMRO BANK N.V. (03 jul)

7,960 -0,046 (-0,57%)

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) grijpt in op de woningmarkt. Banken moeten straks meer kapitaal aanhouden voor hun hypotheekportefeuilles. Door deze maatregel zullen de banken beter in staat zijn om de gevolgen van een eventuele huizenprijscorrectie op te vangen, zegt de toezichthouder.

Volgens de centrale bank zijn de risico's op de woningmarkt de laatste jaren flink toegenomen. De huizenprijzen stijgen al enige tijd fors en omdat mensen huizen met hypotheken financieren, zijn hier hoge schulden mee gemoeid. DNB waarschuwt dat een plotse daling van de huizenprijzen voor flinke problemen kan zorgen. Ook banken zijn daar gevoelig voor.

Stresstesten wijzen uit dat in een zwaar-weer-scenario de verwachte verliezen van banken op hypotheken fors kunnen oplopen. Banken zouden ook indirect geraakt worden door een huizenprijscorrectie, aangezien de Nederlandse economie erg gevoelig is voor ontwikkelingen op de woningmarkt.

Kleine stijging rentes

Vandaar dat de toezichthouder nu sleutelt aan de risicoweging van de vele hypotheken die banken op hun balans hebben staan. Hier wordt een ondergrens voor opgelegd. Als gevolg van de Nederlandse maatregel moeten de banken gezamenlijk circa 3 miljard euro extra achter de hand gaan houden.

Het effect op de hypotheekrentes is overigens miniem, denkt DNB. Waarschijnlijk gaan de rentes hierdoor met zo'n 0,02 procentpunt omhoog. Naar verwachting kan de maatregel in het najaar van 2020 in werking treden, in beginsel voor een periode van twee jaar.

Overzicht Financiële Stabiliteit

In zijn dinsdag gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit hamert de centrale bank verder op de negatieve gevolgen van de aanhoudende lage rente. Hierdoor neemt de prikkel om schulden af te bouwen af en raakt de prijsvorming op financiële markten verstoord. Dit kan tot zeepbellen leiden, aldus DNB. Ook pensioenfondsen en verzekeraars hebben veel last van de lage rente.

Ondanks al deze bijeffecten heeft de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs zijn monetaire beleid verder verruimd. DNB-president Klaas Knot was daar eerder al erg kritisch over. Hij vond dat de maatregelen van de ECB "in geen verhouding" staan tot de huidige economische omstandigheden.

4 Posts
taurus86
1
Er komen langzaamaan scheuren in de Huizenmarkt. Als straks het 'internationale vluchtkapitaal' aan haar stutten trekt, breekt de eerste dragende steunbalk. Als dan de oudere 'cashers' nog snel even willen scoren, dan komen de scheuren tot aan de fundering.
DNB, denkt met u mee.
Dead cat bounce
0
DNB heeft gewoon echt geen idee bizar

Laten we zo zeggen rente gaat niet boven die van de vs dus zo stijging gaat niet gebeuren
Maar stel dat de rente stijgt dan zouden de salarissen ook moeten stijgen ( dat noemen ze inflatie daar gaat het toch om DNB ? ) Of is die 0,02 gewoon zo dat ze geen negatieve spaarrente hoeven te rekenen ?

Meneer van de DNB als de rente omhoog gaat gaan de huizenprijzen ook omhoog
niet omlaag sukkel !!!!!!!!!
Banana
0
Woningmarkt totaal verziekt door binnen en buitenlandse beleggers die huizen opkopen en met hoge huur verhuren en de DNB of regering komt alleen met zij-regels die geen echt soelaas bieden. Wordt vergaderd en vergaderd...
Huuropbrengst anders belasten zou meer soelaas bieden, deze niet meer in box 3 maar in box 1. Zo wordt verhuren iets minder lucratief. Nodig want de huren stijgen alsmaar.
Een regel voor verbetering: zoek altijd eerst naar de oorzaak..
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.