AEX doet stap terug na sterke opmars

Gepubliceerd op 15 januari 2021 09:36 | Reacties: 6

AEX (26 feb)

651,26 -13,22 (-1,99%)

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs deed vrijdag een stap terug, na de sterke koerswinst een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Beleggers verwerkten het steunplan van aankomend president Joe Biden, die 1,9 biljoen dollar wil uittrekken voor de Amerikaanse economie. Daarnaast werd uitgekeken naar de resultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 654,08 punten. De hoofdindex won een dag eerder 1,9 procent. De MidKap daalde 0,3 procent tot 980,74 punten. Het derde kabinet van Mark Rutte dreigt te vallen. Door de toeslagenaffaire staat de regeringscoalitie onder zware druk.

De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent. In heel Frankrijk wordt vanaf zaterdag een strengere avondklok ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. Ook de Duitse regering denkt aan een avondklok en overweegt het openbaar vervoer stil te leggen. In Londen daalde de hoofdindex 0,5 procent. De Britse economie kromp in november met 2,6 procent door de nieuwe lockdown.

Biden

Biden wil met zijn "Amerikaanse reddingsplan" onder meer 1 biljoen dollar beschikbaar stellen om families te helpen. Hoewel Wall Street blij is met de extra steun nemen de zorgen bij investeerders over hoe de Amerikaanse overheid de plannen denkt te bekostigen wel toe.

In de AEX stond maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway onderaan met een min van dik 2 procent. Bierbrouwer Heineken kampte met een adviesverlaging door Berenberg en daalde 1 procent. Olie- en gasconcern Shell verloor 0,6 procent na een adviesverlaging door Société Générale. Verzekeraar Aegon voerde de stijgers aan met een winst van van 1 procent.

Carrefour

In Parijs zette Carrefour de daling voort met een verlies van 4,5 procent. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire ziet een overname van het Franse supermarktconcern door het Canadese winkelbedrijf Alimentation Couche-Tard niet zitten. Donderdag uitte de minister al zijn zorgen over een mogelijke overname. Carrefour steeg eerder deze week ruim 13 procent door het nieuws over de Canadese interesse. SAP won 1,5 procent in Frankfurt. De Duitse softwaremaker presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht.

De euro was 1,2124 dollar waard, tegen 1,2153 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 53,13 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 55,78 dollar per vat.

6 Posts
Ger1948
0
Hoop op coronasteun, al wekenlang wachten de beurzen hierop. Eindelijk is de kogel door de kerk, 1.9 biljoen!!!
Hoe lang kunnen we teren op dit gratis geld??
Denk dat de markt steeds sneller aan het infuus moet.
Rowi62
0
Biden verhoogt het minimum loon als het aan hem ligt. Dat kost hem niets behalve voor de ambtenaren die eventueel hierop zitten. Echt links is hij! Super goed nieuws zal de NOS zeggen.
koekwous
2
quote:

Rowi62 schreef op 15 januari 2021 10:01:


Biden verhoogt het minimum loon als het aan hem ligt. Dat kost hem niets behalve voor de ambtenaren die eventueel hierop zitten. Echt links is hij! Super goed nieuws zal de NOS zeggen.


Links of rechts? Als het om geld en macht gaat wil ik met beide kampen niets te maken hebben, want hier draait alles om..... Wat wil je dan? Ploeteren voor 8 Dollar per uur. Mensen praten altijd makkelijk maar als ze zelf in zo'n situatie zitten en uitgeknepen worden dan zijn ze ineens wel links. Moeten ze iemand 15 Dollar per uur gaan betalen dan zijn ze ineens rechts. En het linkse kabinet van jaaaaaaren heeft jouw je vermogen kunnen laten opbouwen. Of zit je met een bijstand bij je ouders op zolder thuis? Alles heeft meerdere kanten Rowi 62. mvg
Erny
0
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.