Brits hof: Shell-claim hoort thuis in Nigeria | Eurobench.com

Brits hof: Shell-claim hoort thuis in Nigeria

Gepubliceerd op 14 feb 2018 om 13:15 | Reacties: 4

Royal Dutch Shell A (18 jan)

26,825 0,000 (0,00%)

LONDEN (AFN/RTR) - Een groep Nigerianen heeft bot gevangen bij het Britse hof in een zaak tegen Shell over olielekkages. De Britse rechter zag ook in hoger beroep geen redenen de zaak in Groot-Brittannië te behandelen.

Een jaar eerder kregen vertegenwoordigers van de lokale gemeenschappen Ogale en Bille ook al nul op het rekest bij een Britse rechter. Ze hoopten de Brits-Nederlandse olie- en gasreus buiten Nigeria om op te laten draaien voor schade door olielekken. Volgens de klagers vallen de Nigeriaanse activiteiten van Shell onder de verantwoordelijkheid van het moederbedrijf en zou daarom in Groot-Brittannië verantwoording af moeten worden gelegd.

Shell heeft een belang van 30 procent in het Nigeriaanse dochterbedrijf SPDC. De Nigeriaanse overheid heeft het grootste belang in de joint venture, die veel olie en gas wint in de Nigerdelta in Nigeria.

Nigerdelta

Ogale en Bille liggen beide in de Nigerdelta, een gebied dat ernstig vervuild is als gevolg van de oliewinning. De duizenden kilometers lange oliepijpleidingen van Shell en andere oliemaatschappijen raken regelmatig lek. Volgens Shell komt dat in het overgrote deel van de gevallen door diefstal en sabotage door omwonenden.

Een eerdere zaak aangespannen door de vissersgemeenschap Bodo in de regio werd wel door een Britse rechter behandeld en mondde uit een schikking van 55 miljoen pond voor de bewoners. Veel andere Nigerianen hopen nu op die manier ook op geld.

Juridisch getrek

Ook is Shell afgelopen jaar na jaren juridisch getrouwtrek begonnen met het opruimen van olie in het gebied. Dat geldt alleen voor het deel wat onder de Bodo-claim valt, de naburige gemeenschappen zijn aangewezen op de overheid en bekommeren zich niet of nauwelijks om de olieschade.

Het Britse advocatenkantoor dat de Nigerianen bijstaat laat weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak.

5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Zelden
1
Da's dus een andere rechtzaak, 'peanuts' vergeleken bij:

www.globalwitness.org/en/campaigns/oi...

Deze dient 5 maart voor de rechtbank in Milaan. Gedaagd zijn ENI en Shell; JPMorgan moet zich verweren tegen een aanklacht dit voorjaar.

Het wordt omschreven als de grootste 'corporate bribery' zaak in de geschiedenis.
En er zijn nog nooit zo'n hoge functionarissen van oliebedrijven voor de rechter geroepen.

Er zijn al gevolgen zichtbaar:

UBS Zwitserland heeft al accounts gesloten die samenhangen met deze zaak. In het Verenigd Koninkrijk wordt gespeurd naar onroerend goed verkregen met de 'proceeds'.

Over olievlekken gesproken... dit wordt politiek. En dan weet je het wel.Thorgall
0
quote:

Zelden schreef op 14 feb 2018 om 13:43:


Da's dus een andere rechtzaak, 'peanuts' vergeleken bij:

www.globalwitness.org/en/campaigns/oi...

Deze dient 5 maart voor de rechtbank in Milaan. Gedaagd zijn ENI en Shell; JPMorgan moet zich verweren tegen een aanklacht dit voorjaar.


Over olievlekken gesproken... dit wordt politiek. En dan weet je het wel.vraagje tussendoor. Waarom vind je het noodzakelijk enkel negatief gekleurde berichten over dit bedrijf te posten op diverse locaties al dagen lang? Het begint me nu echt pas op te vallen en ook dat niet iedere opmerking hout snijdt. Ja, als iets politiek wordt dan is dat zo, shell weet daar na ruim honderd jaar historie echt wel mee om te gaan.
Ronald Engels
0
Shell, bravo, ken Nigeria en wat er dagelijks plaats vind, en helaas voor de Nigerianen, de olie lekkages door sabotage/diefstal door lokale bevolking zijn de verantwoordelijk van de Nigeriaanse Overheid.
Shell en het Nederlandse Shell Management is altijd zeer verantwoordelijk toegewijd personeel, waar de rest van de wereld een voorbeeld aan kan nemen!
Picton
0
Heel goed. Als die Nigerianen zelf de pijpleidingen slopen en lekkages veroorzaken+olie stelen en daarna durven het oliebedrijf aansprakelijk te stellen,dan vind ik dat domweg afpersing door geldwolven.

5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.