Nederland profiteert bescheiden van handelsverdrag Mercosur

Gepubliceerd op 14 januari 2021 15:56 | Reacties: 4 | Onderwerpen: Nederland 

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie zal slechts in "bescheiden mate" profiteren van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en een aantal landen in Zuid-Amerika (Mercosur). Vooral voor de rundvleessector zal het verdrag negatief uitpakken. Door het verdrag verdwijnen veel handelsbarrières.

Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit en Research in samenwerking met Ecorys, aldus minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over het verdrag waar twintig jaar over is onderhandeld omdat nog niet alle documenten beschikbaar zijn.

Het bruto binnenlands product (bbp) zal volgens de onderzoekers met 287 miljoen euro toenemen als Mercosur in 2035 volledig is geïmplementeerd. De handel in geneesmiddelen en machines zal toenemen. Ook varkensbedrijven, vleeskuikenbedrijven en legkippenbedrijven profiteren, net als zuivelbedrijven.

Het verdrag is niet goed voor de Nederlandse producenten in kalfsvlees. Die verliezen 800 miljoen euro, voorspelt het rapport. Producenten van hoge kwaliteit rundvlees zullen hun inkomsten met 700 miljoen per jaar zien dalen.

De Tweede Kamer had om het onderzoek gevraagd. In het rapport zijn de sociale gevolgen en milieueffecten niet zijn meegenomen. In de Kamer is een meerderheid tegen het Mercosur-verdrag met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Ook in andere EU-lidstaten ligt het verdrag moeilijk.

4 Posts
Pl@y 2 g@!n
0
ramp 2017
0
Rund vlees vetgemest op vuilnis belten, vervolgens , met zwaar vervuilende schepen en vracht wagens en treinen over duizenden km vervoerd zonder toezicht van bv de Nederlandse keurmeesters .... dat is pas echt eco , niet te vergeten wat er allemaal voor wordt plat gebrand , laat ze daar hun voer verbouwen doen wij het onze hier ...

Kloten auto correct functie op tablet maakt steeds woorden die je niet tikt .
jowi
0
En NL moet extra douane diensten verrichten en ws extra aan de EU afdragen ivm invoerrechten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.