Turkse lira nog verder omlaag | Eurobench.com

Turkse lira nog verder omlaag

Gepubliceerd op 13 aug 2018 om 07:28 | Reacties: 12

ANKARA (AFN/BLOOMBERG) - De Turkse lira verloor maandag verder aan waarde na de vrije val vorige week. De munt daalde nog eens 10 procent tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar. De Turkse minister van Financiën zou met plannen komen om de rust op de markt te proberen te herstellen.

De lira staat onder grote druk, mede door de sterk verslechterde relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten over de hechtenis van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. De VS neemt de nodige maatregelen tegen Turkije omdat het land weigert de voorganger vrij te laten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde afgelopen weekeind nog eens hard uit naar de VS. Zo zei hij dat Turkije in een ,,economische oorlog'' is verwikkeld. Ook wees hij een regeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijdag aan de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije te verdubbelen.

Maatregelen

Volgens Turkse media komt minister van Financiën Berat Albayrak maandag met maatregelen om de rust rond de lira te herstellen. Het zou gaan om ingrepen rond de bankensector en steun aan het midden- en kleinbedrijf. Volgens Albayrak, de schoonzoon van Erdogan, komen er geen kapitaalbeperkingen.

De fors goedkopere lira betekent dat de al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor de Turkse bevolking steeds duurder. Behalve het conflict met de VS zijn er ook zorgen over de invloed die Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank. Erdogan riep Turken vrijdag op hun goud en buitenlandse valuta's in Turkse lira om te zetten.

Koersverliezen

Op de Europese aandelenmarkten heeft de onrust rond de lira tot duidelijke koersverliezen geleid. Zo zijn er grote zorgen over de blootstelling van de Europese bankensector aan Turkije. Naar verwachting blijft op de beurzen de focus voorlopig liggen op de banken in deze kwestie.

De koersval van de Turkse munt sleept ook andere valuta's mee omlaag. Zo heeft de euro terrein behoorlijk prijsgegeven ten opzichte van de dollar.

16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Onderbouwer
1
Zo het weekend voorbij.

1. Er zou 100% zeker een rente verhoging komen dit weekend
2. Maandag is iedereen Turkije vergeten
3. Turkije heeft totaal geen invloed! De daling van vrijdag had niks te maken met Turkije/lira

Aldus De Zwarte Ridder.Hendrik34
0
Turkije gaat niet met echte maatregelen komen. Domme nepmaatregelen, waar het volk weer intrapt, let maar op.
Peter Olie
0
Hij kan ook geen Armeniers vermoorden en hun goud stelen, dat is 101 jaar geleden al gebeurd. Misschien een strookje grond verkopen aan de Bosporus, aan Rusland of China voor een militaire basis
AzijnseikerT
0
Vandaag even de 10 jaars rente van Italie in de gaten houden. nl.investing.com/rates-bonds/italy-10... 3% is niet veel, wel met staatsschuld van 130%.
simidoc
0
Erdorat roept op om goud om te zetten in Lira.Zal veel volk komen naar kijken.

goldprice.org/nl/gold-price-turkey.html

Goudprijs loopt nu razend snel op tegenover Lira.
thorgal
0
Hij zegt dat USA de dollar hebben en de Turken Allah
www.hln.be/nieuws/buitenland/erdogan-...
Ik vraag me af hoeveel de varkenskoteletten kosten tegenwoordig in allah/kg
Jopie1962
0
quote:

simidoc schreef op 13 aug 2018 om 08:47:


Erdorat roept op om goud om te zetten in Lira.Zal veel volk komen naar kijken.Met zulke adviezen weet je als 'volk' ook meteen wat je aan je president hebt.
Achteraf gezien...
0
quote:

simidoc schreef op 13 aug 2018 om 08:47:


Erdorat roept op om goud om te zetten in Lira.Zal veel volk komen naar kijken.

goldprice.org/nl/gold-price-turkey.html

Goudprijs loopt nu razend snel op tegenover Lira.

Nee, ik denk niet dat het veel volk gaat trekken. De Turken houden van Erdogan, maar ze houden nog meer van hun goud denk ik.

Aan de andere kant; Je krijgt nu veel Lira voor je goud. Als ze dan toch gedwongen worden maatregelen (renteverhoging) te nemen, dan herstelt de Lira weer en wordt goud (in Lira) weer goedkoper en kun je weer meer goud terugkopen.

Maar Erdogan is koppig, ik denk niet dat hij wil toegeven dat er maatregelen nodig zijn die hij gezegd heeft dat ze niet nodig zijn.
EK-sight-ing-trader
0
En dan te bedenken dat er Europeese politici wilden samen werken met zo'n knakker door m in de EU toe te laten....

God zij dank is dat ons bespaard gebleven.

En de Turken hebben nu voor hun eigen ondergang een politieke keus gemaakt recentelijk.

Bye Bye Turkeye...
EK-sight-ing-trader
1
[Modbreak IEX: Gelieve dit soort extreme stereotypering achterwege te laten, bericht is bij dezen aangepast.]


Als de Turken wijs zijn dumpen ze Tie-rip Egoman als een hete aardappel en zal het verzet tegen hem nu echt serieus van binnen uitkomen; een coup die zijn weerga niet kent, maar dan met succes.

Ook de meest dichtbij staande militairen en politici zien met lede ogen aan dat Egoman verkeerd bezig is en zien hun eigen privé financiële reserves ook met de dag krimpen met vele procenten tegelijk. Dit kan alleen maar slecht aflopen voor Egoman en zijn dictatoriale regiem.
Bonost
0
quote:

thorgal schreef op 13 aug 2018 om 08:54:


Hij zegt dat USA de dollar hebben en de Turken Allah
www.hln.be/nieuws/buitenland/erdogan-...
Ik vraag me af hoeveel de varkenskoteletten kosten tegenwoordig in allah/kg


Die zullen in Turkije niet echt duur zijn. Hoewel, ze hebben die daar helemaal niet. Dat gaat dan best in de papieren lopen.
Marty.mcFly
0
Dat domme platvoerse nationalisme daar helpt de bevolking natuurlijk niet verder. Leuk al die turkse vlaggen overal in het straatbeeld, maar dat gevoel van 'trots' is flinterdun.
Peter Olie
0
Erdogan mist natuurlijk de goedkope olie, die hij van zijn ISIS vrienden kocht. Zijn nieuwe paleis met 1100 kamers, en zoveel militairen in Syrië, en dan nog de VS die op zijn (invoers) rechten staat, en nog een coup van hongerlijders. Het leven van een fanatieke dictator gaat nog niet over rozen.
Maar ja, hij mag dan geen dollars meer hebben , hij heeft de maangod allah ter beschikking
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.