Consumentenprijzen weer wat omlaag

Gepubliceerd op 13 juni 2019 06:42 |

DEN HAAG (AFN) - De stijging van de consumentenprijzen was in mei op jaarbasis lager dan in april. Dat komt vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets, pakketreizen naar het buitenland en een verblijf in bungalowparken.

Rond feestdagen en in vakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei waren er minder feestdagen dan in een jaar terug, waardoor de prijzen gemiddeld lager waren. Ook benzine had een verlagend effect.

Concreet waren consumentengoederen en -diensten in mei 2,4 procent duurder dan een jaar eerder. In april betaalden consumenten nog 2,9 procent meer, onder meer omdat het paasweekend midden in deze maand viel.

Geharmoniseerde consumentenprijsindex

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In mei waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 2,3 procent duurder dan een jaar eerder. In april was dat nog 3 procent. In de eurozone nam de prijsstijging gemiddeld af van 1,7 procent naar 1,2 procent.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.