'Klap van 25 miljard voor telecomsector door wegvallen roaming'

Door AFN op 13 april 2020 11:27 | Views: 10.393

'Klap van 25 miljard voor telecomsector door wegvallen roaming'

LONDEN (AFN) - De omzet van de telecomindustrie kan dit jaar een klap van wel 25 miljard dollar krijgen vanwege de coronacrisis. Telecommaatschappijen krijgen namelijk veel minder inkomsten uit roaming, mobiel bellen vanuit het buitenland, vanwege het ingestorte wereldwijde toerisme. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De Britse zakenkrant verwijst naar onderzoek van het bureau Juniper Research. Volgens analisten van Juniper verdient de telecomsector jaarlijks ongeveer 50 miljard dollar aan roaming, waarbij mensen extra kosten moeten betalen om te kunnen bellen vanuit het buitenland. Maar door de coronapandemie gaan veel minder mensen op vakantie naar het buitenland en komen die inkomsten dus zwaar onder druk te staan. Dat is vooral het geval in de zomerperiode, zeggen de kenners. De totale omzet voor de wereldwijde telecomsector schat Juniper dit jaar op 820 miljard dollar.

In de Europese Unie werden de regels rond roaming in 2017 aangescherpt waardoor geen hoge kosten meer mogen gerekend voor bellen vanuit andere EU-landen. Voor Europese telecombedrijven is roaming dan ook goed voor een relatief klein deel van de gehele omzet, aldus kenners.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

24 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
0
Peanuts, telecom is de business die juist nu niet te klagen heeft, misschien willen ze ook voorsorteren op aansluiten noodloketten.

De 5G veiling in ons Kikkerlandje gaat geen miljarden euros opbrengen.
Putschrijvert
0
quote:

samui schreef op 13 april 2020 11:44:

Lijk me sterk binnen eu bellen was het roaming al afgeschaft.
Daar buiten zijn de tarieven sterk omhoog gegaan ondertussen.
Daarom
0
telecombedrijven verdienen in deze tijden juist meer en zijn ondergewaardeerd. De Q1 cijfers zullen goed uitpakken. Minder concurrentie, meer marge, meer gebruik. Uiteraard zijn er ook tegenvallers als gesloten telecomwinkels, maar al met al verdienen de telecombedrijven bakken met geld.
[verwijderd]
0
Kijk gewoon even welk aandeel KPN kan hebben in die 25 miljard; ruim minder dan een procent lijkt me; even uitzoeken hoeveel nullen er achter de komma staan
Rowi62
0
Elke zichzelf belangrijk vindende analist/politicus roeptoetert nu ellende. Oplossingen hebben we nodig en slimme ideeën. Die komen van slimme mensen maar waar kunnen ze die kwijt. Ben zo bang dat de politici weer denken dat (alleen) zij slim zijn met de ambtenaren apparaten.
suskewiet
0
Alles hangt aan mekaar .
Winnaar zijn er ook maar weinige zijn uitverkoren .
Vb opslag tankers ,maskers computers
peter545
0
Is er dan werkelijk NIEMAND die dit artikel correct leest?:

In de Europese Unie werden de regels rond roaming in 2017 aangescherpt waardoor geen hoge kosten meer mogen gerekend voor bellen vanuit andere EU-landen. Voor Europese telecombedrijven is roaming dan ook goed voor een relatief KLEIN deel van de gehele omzet, aldus kenners.

Trouwens:
Alle inwoners van EU-lidstaten kunnen vanaf 15 juni 2017 zonder extra kosten sms’en, bellen en internetten in andere landen die binnen die Europese Unie vallen.

Enige haken en ogen:
Voor Nederlanders geldt een hoog tarief als zij vanuit Nederland naar het buitenland willen bellen. Sommige providers laten hun klanten hier zelfs 90 cent per minuut voor betalen. Dit geldt ook voor mensen met een onbeperkt bellen-abonnement, want deze kosten worden berekend buiten de bundel om. Dit kan zorgen voor flinke telefoonrekening, ondanks de nieuwe regels omtrent roaming binnen de EU.

Anders + kort gezegd:
Dit artikel heeft 0 (nul) invloed op de inkomsten van telecombedrijven en heeft dus 0 (nul) invloed op KPN.
peter545
2
Anders gezegd: Dit is fake news.
Wéér anders gezegd: Dit is een ach en wee roepend artikel zónder enige inhoud.
Het is lachwekkend + ergerniswekkend, dat belegger.nl zich hiervoor leent.
peter545
0
@suske wiet, ik vond en vind, dat ik moést waarschuwen voor dit fake news, terwijl ikzelf geen aandelen KPN heb en dus geen enkel eigenbelang heb.
appiehappie
0
T,is wel zo dat doordat er niet meer gereisd wordt er geen enkele bundeloverschrijding meer plaats vindt. Das op zich al een kostenpost. Tezamen met de veiling binnenkort gaat de aandeelhouders toch voelen wat Corona en de veiling in houdt. Succes.....cash is king
Hermanindezonophetterras
0
quote:

peter545 schreef op 13 april 2020 12:47:

Anders gezegd: Dit is fake news.
Wéér anders gezegd: Dit is een ach en wee roepend artikel zónder enige inhoud.
Het is lachwekkend + ergerniswekkend, dat belegger.nl zich hiervoor leent.
Hoe kun je dit nou fake news noemen? Wat is dat voor waanzin? Nergens in het hele artikel wordt KPN genoemd. En er zijn in NL nog altijd zat mensen die wel in telecom beleggen, maar dan niet meteen in een prutaandeel als KPN omdat we dat toevallig kennen. Artikel is voldoende relevant dus.
peter545
0
@Hermanindezonophetterras:
Mijn advies aan U: ga opnieuw naar de basisschool en leer BEGRIJPEND lezen.
(De laatste zin van dit artikel geeft mij gewoon gelijk.)
Overigens, KPN geeft 'n behoorlijk langjarig(!) dividend.
Hermanindezonophetterras
0
quote:

peter545 schreef op 13 april 2020 14:17:

@Hermanindezonophetterras:
Mijn advies aan U: ga opnieuw naar de basisschool en leer BEGRIJPEND lezen.
(De laatste zin van dit artikel geeft mij gewoon gelijk.)
Overigens, KPN geeft 'n behoorlijk langjarig(!) dividend.
Mijn advies aan u: argumenten werken vaak beter in een discussie, dan impliceren dat iemand maar gewoon naar de basisschool moet gaan. Dat is natuurlijk een beetje te gemakkelijk, evenals al het onbehaaglijke nieuws maar gewoon als fake bestempelen.

Mooi dividend inderdaad, maar als u mij EUR 100 geeft kan ik u daarna 10 jaar lang 5% dividend geven. Dat de intrinsieke waarde na die tien jaar is verdwenen, lijkt me echter wel van belang bij zo’n investeringsbeslissing.
peter545
0
@Hermanindezonophetterras:
Om U tevreden te stellen, meld ik nógmaals:
De laatste zin van dit artikel geeft mij gewoon gelijk (lees die zin a.u.b.).
Dus: dit artikel is fake news.
Hermanindezonophetterras
0
quote:

peter545 schreef op 13 april 2020 14:33:

@Hermanindezonophetterras:
Om U tevreden te stellen, meld ik nógmaals:
De laatste zin van dit artikel geeft mij gewoon gelijk (lees die zin a.u.b.).
Dus: dit artikel is fake news.
In de EU wordt inderdaad niet of nauwelijks meer aan roaming verdiend. Daarbuiten wel, en dat lijdt volgens dit artikel fors onder corona.

Ik zit in AT&T en Vodafone. Baal ik even.

Hoe maakt dit het artikel fake? En bespaar me alstublieft de verwijzingen naar ‘leren lezen’ of basisschool.
peter545
0
Hoe het met de roamingkosten zit in de VS, is mij jammer genoeg onbekend.
Wat dat betreft, zou ik - als ik U was - kijken naar roamingkosten tussen de 52 staten onderling + roamingkosten VS en de rest van de wereld.

Overigens: de laatste zin van dit artikel luidt:
'Voor Europese telecombedrijven is roaming dan ook goed voor een relatief klein deel van de gehele omzet, aldus kenners.'
Anders gezegd: voor EUROPESE telecombedrijven (zoals Vodafone) geldt dit artikel niet of nauwelijks.
El Blanco
0
Ik heb het artikel van FT gelezen (met een beetje handigheid van de browser settings).

Als aanvulling op dit nieuwsbericht zou ik uit het FT artikel willen toevoegen dat:

1) Moody's aangeeft dat roaming ongeveer 1% van de omzet van Europese telecombedrijven uitmaakt.

2) volgens een Barclays analist is het omzetverlies onevenredig verdeeld in Europa. Telecombedrijven betalen elkaar voor het gebruik van het netwerk. En omdat Zuid-Europese landen normaal veel meer toeristen trekken, zijn die telecombedrijven netto ontvangers (nu dus minder omzet door Covid), terwijl Noord-Europese telecombedrijven netto betalers zijn (nu dus minder kosten door Covid).

3) volgens die Barclays analist een aantal Europese telecombedrijven aangeeft dat roaming 1% tot 4% van hun mobile omzet betreft. De Griekse operator OTE zou het meest blootgesteld zijn aan roaming (dat bedrijf weigert overigens commentaar).

4) Barclays de winstraming in de telecomsector dit jaar met 2% tot 4% naar beneden bijstelt.

5) het verlies van roaming omzet vooral speelt in andere tourist hotspots, zoals de Caribbean, waar roaming juist een groot deel van totale omzet is.

Dus als ik het FT artikel mag geloven lijkt mij de impact van het verlies van roaming omzet voor de Europese telecomsector vrij beperkt.
24 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.