Rabobank krijgt miljoenenboete wegens bonuskwestie

Gepubliceerd op 13 februari 2020 10:01 | Reacties: 2 | Onderwerpen: banken  Rabobank 

AMSTERDAM (AFN) - Rabobank heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) voor in totaal 2 miljoen euro aan boetes gekregen wegens het niet correct toepassen van Europese beloningsregels. Volgens de toezichthouder ging het financiële concern een paar jaar terug bij diverse bonussen de fout in.

Over het jaar 2014 was aan drie medewerkers een te hoge variabele beloning uitgekeerd. DNB wijst erop dat deze hoger was dan 100 procent van de vaste beloning. Daarnaast werd een bonus aan 125 medewerkers te vroeg uitbetaald, aangezien het extraatje over meerdere jaren uitgesmeerd had moeten worden. Diezelfde 125 medewerkers en nog vijf anderen werden bovendien volledig in contanten beloond, terwijl dat niet had gemogen.

Rabobank heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de straf. "De boete betreft een oude kwestie uit 2014", benadrukt topman Wiebe Draijer in een toelichting. De straf heeft volgens hem betrekking op een kleine groep medewerkers bij de buitenlandse activiteiten van de bank. Volgens DNB voldoet Rabobank inmiddels weer aan de Europese beloningsregels.

Er dreigt overigens nog een andere geldstraf van DNB, vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Draijer sluit een boete in verband hiermee niet uit, zei hij donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. De bank is op last van DNB tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten is op mogelijke witwasrisico's. De centrale bank gaat in april kijken of Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durfde niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
GJF1959
0
Laat Rabobank direct het woord cooperatie schrappen. Ze waren het allang niet meer en ze zijn de commerciele banken in negatieve zin voorbij geschoten. Winstmaximalisatie, enorm lange wachttijden, keen kennis waar klanten wat aan hebben en nu ook nog eens hogere salarissen dan maximaal toegestaan voor het topmanagement terwijl de bank het steeds slechter doet. Ratio's inmiddels slechter dan de andere (groot)banken. Werkelujk verschrikkelijk. Zou mij niets verbazen als ze (al of niet via een omwisseling) de rente op de certificaten verlagen. Waarom benaderen ze anders klanten die certificaten hebben om toch vooral voorzichtig te zijn. Ik heb ze nu allemaal verkocht!
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.