'Just Eat Takeaway trapt cijferseizoen af op Damrak'

Gepubliceerd op 13 januari 2021 08:22 |

AEX (15 jan)

651,73 -4,93 (-0,75%)

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam zal woensdag waarschijnlijk vrijwel vlak beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. Beleggers houden vooral de ontwikkelingen rond de verspreiding van de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus in de gaten. Op het Damrak gaf AEX-bedrijf Just Eat Takeaway het startsein voor het jaarcijferseizoen.

In Nederland is zoals verwacht de lockdown met drie weken verlengd tot 9 februari. De regering ziet zich genoodzaakt tot de verlenging vanwege de ernstige zorgen over de nieuwe Britse coronavariant. Ook riep premier Mark Rutte op om tot en met maart niet naar het buitenland te reizen.

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway zag het aantal orders afgelopen kwartaal met 57 procent stijgen tot 179,8 miljoen. Omdat restaurants weer moesten sluiten vanwege de nieuwe lockdown werd vaker eten thuisbezorgd. Over het hele jaar klommen de orders met 39 procent tot 588,1 miljoen. Het bedrijf liet tevens weten zijn beursnotering in Amsterdam mogelijk toch te willen behouden. Eerder verklaarde het fusiebedrijf zijn notering in Amsterdam op te geven en alleen die in Londen te houden.

Shell

Ook Shell staat in het nieuws. Het olie- en gasconcern schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand. Shell kondigde in september al aan wereldwijd 7000 tot 9000 banen te schrappen, om kosten te besparen vanwege de coronacrisis.

Signify liet weten dat het personeel van het verlichtingsbedrijf de in het voorjaar geleverde coronabijdrage terugkrijgt dankzij meevallende financiële resultaten in 2020. De werknemers besloten in het voorjaar vrijwillig minder te werken en ook minder loon te ontvangen. Ook trekt Signify 170 miljoen euro uit voor een bijzonder dividend en kunnen aandeelhouders op een normaal dividend over 2020 rekenen.

In Parijs staat Carrefour in de belangstelling. Volgens persbureau Bloomberg overweegt het Canadese detailhandelsconcern Couche-Tard, eigenaar van de Circle K-keten, het Franse supermarktconcern over te nemen. De gesprekken tussen de twee partijen zouden zich in een vroeg stadium bevinden.

De euro was 1,2214 dollar waard, tegenover 1,2159 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 53,78 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 57,24 dollar per vat.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.