Italië neemt meerderheidsbelang in Ilva-fabriek ArcelorMittal

Gepubliceerd op 11 december 2020 08:25 | Reacties: 3 | Onderwerpen: Italië  staal 

ArcelorMittal (26 feb)

19,358 -0,837 (-4,14%)

TARENTE (AFN) - De deal tussen Italiaanse overheid en staalconcern ArcelorMittal over staalfabriek Ilva in het Zuid-Italiaanse Tarente is beklonken. Invitalia, het Italiaanse staatsinvesteringsfonds van de overheid, betaalt bijna 1,1 miljard euro voor een groot belang in de grootste staalfabriek in de Europese Unie, meldt ArcelorMittal.

De betaling volgt in delen. Voor eind januari 2021 betaalt Invitalia de eerste 400 miljoen euro in ruil voor de helft van de aandelen. Tegen mei 2022 staat een kapitaalinjectie gepland van 680 miljoen euro. Als de transactie is afgerond, is de Italiaanse overheid voor 60 procent eigenaar van AM Investco, de Italiaanse tak van ArcelorMittal die de Ilva-fabriek runt.

Met de koop van de noodlijdende en vervuilende Ilva-fabriek wil de Italiaanse overheid de productiemethoden opschonen. Ook wordt een nieuwe productielijn opgezet en komt er een vlamboogoven, die jaarlijks 2,6 miljoen ton staal moet produceren, aldus de Italiaanse minister van Financiën. De Italiaanse regering wil alle 10.700 medewerkers behouden.

ArcelorMittal won enkele jaren geleden de biedingenstrijd om de Ilva-fabriek. Toen Italië besloot een maatregel te beëindigen die voorkwam dat het bedrijf kon worden aangeklaagd voor vervuiling, wilde ArcelorMittal van het contract af. In de nieuwe overeenkomst was afgesproken dat als die niet voor 10 december was goedgekeurd, dat ArcelorMittal alsnog onder de deal uit kon. Het bedrijf zou dan alleen een boete hoeven te betalen, maar dat zou wel betekenen dat duizenden mensen op straat zouden komen te staan.

5 Posts
pietje-2005
1
Kunnen ze goed doen; is waarschijnlijk toch geld van de EU, via via, wat nooit meer terugbetaald hoeft te worden ?
mrC2
1
Tja, Er is een overschot in de staalindustrie. Dit wordt er dus één waar via de EU eeuwig geld in gepompt gaat worden. Oneerlijke concurrentie met andere staalbedrijven dus.
fred 59
0
quote:

mrC2 schreef op 11 december 2020 09:53:


Oneerlijke concurrentie met andere staalbedrijven dus.Een beetje wat de NL staat doet met KLM
TheWatchman
0
....overschot in de staalindustrie ??
Nou - dumpen die staal (gerelateerde) aandelen dan ....

quote:

mrC2 schreef op 11 december 2020 09:53:


Tja, Er is een overschot in de staalindustrie. Dit wordt er dus één waar via de EU eeuwig geld in gepompt gaat worden. Oneerlijke concurrentie met andere staalbedrijven dus.

mrC2
0
quote:

fred 59 schreef op 11 december 2020 09:54:


[...]

Een beetje wat de NL staat doet met KLM

italie ondersteund al tijden italia volgens mij. Verder wordt in elk land de vliegbedrijven gesteund. Alleen ivm corona. Dit staalbedrijf staat los van corona.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.