Kabinet stelt grenzen bij 5G-veilingen

Door AFN op 11 juni 2019 12:35 | Views: 3.551

Kabinet stelt grenzen bij 5G-veilingen

DEN HAAG (AFN) - Het kabinet stuurt aan op een evenwichtige verdeling van frequenties voor mobiele communicatie tussen de drie grote telecomaanbieders na de aanstaande 5G-veilingen. Geen enkel bedrijf mag straks beschikken over meer dan 40 procent van de totale beschikbare frequentieruimte, huidige en nieuwe vergunningen meegerekend.

Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Zij wil ervoor zorgen dat er voor consumenten en bedrijven voldoende te kiezen overblijft. Daarom krijgen minstens drie partijen de gelegenheid om een eigen 5G-netwerk aan te leggen, dat aan minimumeisen moet voldoen wat betreft snelheid en geografische dekking.

Er zijn nu ook drie telecomaanbieders met een eigen netwerk voor mobiele communicatie: KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meent dat daarmee de concurrentie voldoende gewaarborgd is en ziet geen aanleiding om frequentieruimte te reserveren voor een eventuele vierde aanbieder. Keijzer volgt dat advies.

Frequenties

KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2 kunnen vanwege de beperking op de te kopen frequentieruimte niet in alle frequenties meebieden bij de aankomende veiling. Een geheel nieuwe marktpartij zou wél alle in de veiling beschikbare frequenties kunnen kopen.

"Consumenten en bedrijven moeten ook in de toekomst altijd en overal toegang hebben tot de snelste draadloze communicatie", zegt Keijzer. "Onze samenleving is hiervan in toenemende mate afhankelijk. "De eerste 5G-frequenties gaan eind dit jaar of begin volgend jaar onder de hamer. Eind 2021 of begin 2022 volgt een tweede veiling.

Veiligheid

KPN laat weten dat het goed is dat er meer helderheid is over de zogenaamde caps. Daarnaast is ook het veilingmodel van belang, maar dat is nog niet duidelijk. "Pas als dat er is kunnen we het geheel beoordelen", zo laat een woordvoerder weten.

Het kabinet wacht nog op een advies over de veiligheid van toekomstige 5G-netwerken. Een werkgroep onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoekt nog hoe die gevrijwaard kunnen blijven van bijvoorbeeld spionage en sabotage. De uitkomsten daarvan worden "binnenkort" verwacht.

Keijzer meldt verder dat het kabinet nog dit jaar duidelijkheid geeft over een oplossing voor het afluisterstation van de inlichtingendiensten in Burum. Dat maakt gebruik van een frequentie die vanaf 2022 bedoeld is voor 5G. Hoewel die frequentieband pas bij de tweede veiling aan bod komt, moeten marktpartijen al voor de eerste veiling weten waar zijn aan toe zijn, aldus de staatssecretaris.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.