Handel in Nederlandse nv-aandelen Unilever eindigt in november

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 08:54 | Reacties: 13

UNILEVER (17:39)

52,180 +1,140 (+2,23%)

ROTTERDAM (AFN) - In Nederlandse nv-aandelen van Unilever kan naar verwachting op vrijdag 20 november voor het laatst worden gehandeld. In het opvolgende weekend verwacht het bedrijf achter merken als Zwitsal, Dove en Knorr op papier volledig Brits te worden. De stap moet het was- en levensmiddelenconcern meer flexibiliteit bieden. Wel wil Unilever zijn notering aan de Amsterdamse beurs behouden en opgenomen blijven in de AEX-index.

Het bedrijf laat zijn aandeelhouders eerst nog stemmen over de plannen om de dubbele Brits-Nederlandse structuur op te geven. Op 21 september is er een buitengewone aandeelhoudersvergadering voor de Nederlandse 'nv'. Op 12 oktober volgt nog zo'n bijeenkomst, maar dan voor de Britse vennootschap van het bedrijf.

Unilever kondigde de plannen in juni al aan, na een uitgebreid onderzoek van anderhalf jaar naar mogelijkheden om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen. Twee jaar geleden koos Unilever er onder de Nederlandse topman Paul Polman juist nog voor om een Nederlands bedrijf te worden in een poging de bedrijfsstructuur te versimpelen. Britse aandeelhouders kwamen daar echter tegen in opstand, onder meer omdat ze dan belasting moesten gaan betalen over het dividend dat het bedrijf uitkeert.

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes reageerde in juni teleurgesteld op de nieuwe keuze van Unilever. Liever had hij gezien dat Unilever de structuur zou versimpelen "met enkel een Nederlandse nv aan het hoofd", zei de bewindsman. Tegelijkertijd benadrukte hij dat het besluit geen gevolgen zou hebben voor de activiteiten in Nederland. De versimpeling zal niet uitmonden in banenverlies, aldus Wiebes.

De Nederlandse staat loopt naar schatting vele miljoenen euro's mis door de keuze van Unilever. Beleggers in het bedrijf krijgen voor elk nv-aandeel dat ze hebben straks een plc-aandeel terug. Daarop wordt dus geen Nederlandse dividendbelasting geheven. Het nettobedrag dat de Nederlandse regering afgelopen jaren ontving van de nv-dividendbelasting komt neer op ongeveer 200 miljoen euro per jaar.

19 Posts
loekhonderd
0
De Nederlandse belegger gaat nu wel Engelse stampduty (Engelse transactietax) betalen. De Engelse fiscus profiteert hiervan.
Beursplein 5
0
Wie het goed voor heeft met Nederland, stemt op de BAVA tegen dit belachelijke voorstel.
Ritageld
2
quote:

Beursplein 5 schreef op 10 augustus 2020 09:39:


Wie het goed voor heeft met Nederland, stemt op de BAVA tegen dit belachelijke voorstel.


Daarvoor is het te laat. De Nederlandse politiek had verstandiger moeten zijn, en niet met de onderbuik moeten stemmen! Helaas verprutst de politiek te veel!
LongTermValueInvestor
0
quote:

Beursplein 5 schreef op 10 augustus 2020 09:39:


Wie het goed voor heeft met Nederland, stemt op de BAVA tegen dit belachelijke voorstel.Ik stem voor. Perfecte oplossing. Dat zielige vingertje vanuit NL altijd....
Senior 1936
0
Senior 1936
0
het lijkt me niet verstandig om nu aandelen Unilever te kopen: teveel financiële onduidelijkheden
Freakertje
0
Inderdaad, Unilever gaat van mijn lijstje af, zeker nu je ook niet weet wat de Brexit nog voor grappen gaat opleveren. Wat gaat er precies gebeuren met het dividend, welke belastingen kun je al dan niet terugvragen en zijn er nog verdragen na de brexit?
En wat gaat de brexit betekenen voor het aanhouden van en orders uitvoeren in Unilever? Buiten Europa kan ik per order extra aftikken, dus wordt handelen in Unilever dan duurder?

Met al die onzekerheden en mogelijk gedoe, zoek ik wel een ander aandeel, gegroet en de ballen Unilever.
loekhonderd
0
Als Unilever de 11 miljard euro verhuisboete moet betalen gaat de verhuizing niet door. Dit is een wetsontwerp van GroenLinks.
erjee-ff
0
quote:

loekhonderd schreef op 10 augustus 2020 14:12:


Als Unilever de 11 miljard euro verhuisboete moet betalen gaat de verhuizing niet door. Dit is een wetsontwerp van GroenLinks.

Laten we eerst maar eens zien of GL dit door beide kamers krijgt.
Beursplein 5
0
GroenLinks wil dat Unilever nog een fikse verhuisboete moet betalen omdat het was- en levensmiddelenconcern ervoor heeft gekozen om op papier een louter Brits bedrijf te worden.

Door die stap loopt de Nederlandse staat veel dividendbelasting mis en in het Verenigd Koninkrijk hoeft Unilever straks helemaal geen dividendbelasting betalen.

De partij spreekt van “belastingontwijking” en is met een wetsvoorstel gekomen voor een soort eindafrekening in de dividendbelasting bij dit soort bedrijfsverhuizingen en fusies.

“Het is niet uit te leggen dat grote bedrijven hier jarenlang vermogen kunnen opbouwen dankzij alle goede voorzieningen in Nederland en dan plotseling de belastingclaim kunnen ontlopen door naar het buitenland te vertrekken”, zegt Tweede Kamerlid en initiatiefnemer Bart Snels van GroenLinks.

Volgens het voorstel zouden grote bedrijven die na 10 juli dit jaar uit Nederland vertrekken, belasting moeten betalen over hun winst die in Nederland is opgebouwd. Hierdoor hebben ze minder fiscale redenen om te verhuizen naar een land zonder dividendbelasting.

GroenLinks zint op verhuisboete voor Unilever van €10 miljard
Tegenover de krant Trouw rekent Snels voor dat het Nederlandse deel van Unilever circa 70 miljard euro waard is. Als daarover een fiscale eindheffing van 15 procent wordt geheven komt dat neer op zo’n 10 miljard euro.

De discussie over het verschil in dividendbelasting tussen Nederland en het VK ligt gevoelig. Twee jaar geleden wilde premier Rutte de dividendbelasting afschaffen, juist om grote Nederlands-Britse bedrijven zoals Unilever en Shell voor Nederland te behouden. Dat stuitte echter op fel verzet in de Tweede Kamer, waardoor het plan van Rutte van tafel ging.

Unilever heeft nu de conclusie getrokken dat het beter af is als het bedrijf volledig Brits wordt, waarmee het bedrijf vooral luistert naar Angelsaksische aandeelhouders die alleen kijken naar het beursrendement.

Afgelopen week gaf topman Ben van Beurden van Shell tegenover Het Financieele Dagblad aan dat ook het olie- en gasconcern, dat nu zijn hoofdkantoor in Nederland heeft, niet uitsluit om een volledig Brits bedrijf te worden.

Snels beschouwt zijn plan ook als “een ultieme poging om grote bedrijven die overwegen te vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk op andere gedachten te brengen”.
Beursplein 5
1
En terecht. Ik hoop dat dit voorstel wordt aangenomen.

Het is een schande wat Unilever, maar ook Shell van plan zijn.
Sanglier
0
Als je als middenstander stopt met je bedrijf moet je ook afrekenen , zou niet weten waarom een multinational dat niet hoeft.
Plukken die hap.
Manofaction
2
Ach wat een gezeur, Unilever is maar 1 enkel bedrijf. De laatste jaren heeft het 17e Bundesländ Niederlande een groot deel van de transportbedrijven, zich naar Polen, Roemenie, Slowakije etc zien verplaatsen.Rozenkwekers gingen naar Afrika en langzaam loopt het Nederlandse bedrijfsleven leeg. Maar wees blij, want Nederland kreeg er hordes nieuwe consumerende buitenlandse kansparels voor terug en tal van jonge ondernemers die mooie witgewassen shoarmazaken of exportbedrijven in geestverruimende middelen begonnen . En Merkel laat vanuit haar pensionada ranch in Paraquay weten: "Marc ist ein toller Kerl, er werd ohne Problem auf die Unilever-Butter auf seinem Kopf verzichten. Schuss Unilever".
erjee-ff
0
quote:

krakras schreef op 10 augustus 2020 16:11:


Als je als middenstander stopt met je bedrijf moet je ook afrekenen , zou niet weten waarom een multinational dat niet hoeft.
Plukken die hap.

De genoemde multinationals stoppen niet met het bedrijf. Er is dus geen stakingswinst.
erjee-ff
1
quote:

Beursplein 5 schreef op 10 augustus 2020 15:32:


En terecht. Ik hoop dat dit voorstel wordt aangenomen.

Het is een schande wat Unilever, maar ook Shell van plan zijn.

Heb je het wetsontwerp gelezen?
Ik kan me niet voorstellen waarom iemand nog een hoofdkantoor van een multinational in dit land zou vestigen nadat dit voorstel wet wordt.

En dat om twee bedrijven te straffen dit van hun duale structuur af willen? Hoe populistisch wil je zijn?
erjee-ff
0
quote:

Pechorin schreef op 10 augustus 2020 22:16:


En dan wil GL zeker sinterklaas spelen met die 11 miljard...

Uiteraard, dat is politici eigen... het zal wel duurzaam "geïnvesteerd" worden.
19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.