'Saudi's stappen in grote Europese oliebedrijven'

Gepubliceerd op 9 april 2020 07:37 | Reacties: 23 | Onderwerpen: Europa 

Royal Dutch Shell A (29 mei)

14,182 -0,718 (-4,82%)

RIYAD (AFN/BLOOMBERG) - Het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië heeft belangen genomen in vier grote Europese olie- en gasbedrijven, met een totale waarde van circa 1 miljard dollar. Dat meldden ingewijden met kennis van de zaak. Het zou gaan om Shell, het Franse Total, het Italiaanse Eni en het Noorse Equinor.

Volgens de bronnen vinden de Saudi's dat die bedrijven momenteel ondergewaardeerd zijn op de beurs, vanwege de lage olieprijzen en de coronacrisis. De stukken werden in de afgelopen weken op de open markt gekocht door het Saudische staatsfonds Public Investment Fund (PIF). Mogelijk kan het PIF nog verder doorgaan met het inslaan van aandelen.

Het beheerd vermogen van het staatsinvesteringsfonds is circa 300 miljard dollar. Het PIF richt zich normaal gesproken juist meer op beleggingen buiten de olie- en gasindustrie om zo de economie van Saudi-Arabië minder afhankelijk te maken van energie. Zo werd onlangs nog een groot belang genomen in de Amerikaanse cruisemaatschappij Carnival, die zeer hard geraakt is door de coronacrisis.

31 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brogembank
0
Willen wij dat die Arabieren onze oliebronnen voor een habbekrats opkopen?
Buy European!
De hopper
1
Nu jullie de plan van de Arabieren doorhebben, waarom stappen de klagers dan niet massaal in RD?
Tsja...
2
Het wordt nu gebracht of de Saudi's een positie hebben ingenomen om straks te snijden en daar massaal van te profiteren door de koersstijgingen van oliebedrijven. Het belang is echter de afgelopen opgebouwd door de Saudi's. Misschien vonden ze Shell op €10 ook wel gewoon ondergewaardeerd. Stel nou dat ze 3 maanden lang 3 miljoen vaten snijden (nog te weinig) en ze die olie niet kunnen verkopen tegen $20, dan hebben we het al over $5,4 miljard. Het meer dan vijfvoudige waarvoor ze een belang hebben genomen in de Europese oliebedrijven. Of stel nou dat door niet te snijden volgend jaar de olieprijs een maand lang $10 hoger is. Dan heb je het al over €3,6 miljard. Ik vind dit echt nieuws wat handelaren in de wereld brengen door te suggereren dat SA zwaar gaat verdienen en belang heeft bij een productiebeperking, maar misschien ben ik te veel een complotdenker.
barondehuile
0
quote:

Rowi62 schreef op 9 april 2020 08:50:


[...]Helemaal mee eens. Een kartel deelnemer nota bene die aandelen koopt en dan een akkoord maakt welke tot hogere olieprijzen leidt. Nee in Nederland bekeuren we een bus met Poolse werkers omdat ze te dicht op elkaar zitten nadat de 2e bus pech kreeg, hulde!


Ze kopen toch op de beurs.....hou dan je aandelen vast. Niets mis mee. Manipulatie? Laat ze toch en profiteer mee, bijv met schrijven opties. Bovendien wat is nu 1 miljard als je de boekwaarde van deze bedrijven optelt.

Die Poolse bus, begrijp best wel dat men in die bus met te veel is gegaan, maar in deze tijd, weet je dat dat wordt bekeurd. Politie had wat coulanter kunnen zijn en wat ik begrijp waren ze dat ook, maar werd de groep een beetje recalcitrant. Ja en dan vraag je om bekeurd te worden. Je moet dan niet later met een zielig verhaal aankomen.
Mr.Windows
0
Ik heb ook op 12 euro (bij)gekocht en is voor de langere termijn. Mooi dat de Saudi's vertrouwen hebben in onze bedrijven, blijkbaar vertrouwen ze Aramco minder.
het zwaard
1
Wat 'n stelletje angstige RDS beleggers hier op dit forum, zeg. Eerst verkopen ze in paniek hun Shell aandelen, maar als iemand anders(nu toevallig de "arabieren" )deze te goedkope aandelen dan weer beginnen op te kopen is het weer paniek. Als nu morgen zou blijken dat de Amerikanen voor 1 miljard ( belachelijk klein bedrag)Shell aandelen aan het kopen zijn, zou de paniek dan even groot zijn? Blijf dan liever weg van de beurs en ga vissen.
apieslapie
0
Slim en corrupt, olieprijs laten zakken en dan oppikken. Vervolgens olieproductie verlagen en zo ook geld verdienen. Kan toch niet
LLinssen
0
Dus eigenlijk leren de arabieren ons nu dat als de olie aandelen goedkoop zijn, dat we ze dan moeten kopen?
Dat is wijsheid voor een tegel.
Mojo
0
Ze hadden beter veel eerder aandelen kunnen kopen. Het is dus in het belang van SA dat er een deal komt zodat de investering meer waard wordt
the original moneymaker
0
quote:

T3 T3 T3 schreef op 9 april 2020 08:42:


[...]

Hoezo manipulatie? Angstige Europeanen kiezen er toch zelf voor om aandelen voor uitverkoop prijzen van de hand te doen. Logisch dat handelaren daar gebruik van maken.
Beste om de macht van de Arabieren te breken is om niets meer in je tank te gooien.


Nog een reden om met die olie en gas onzin te stoppen. Je zit gewoon de financiers van het Islamitisch extremisme te financieren.

the original moneymaker
0
quote:

Brogembank schreef op 9 april 2020 09:22:


Willen wij dat die Arabieren onze oliebronnen voor een habbekrats opkopen?
Buy European!


De Enige oplossing: Stop na dik 100 jaar met olie en gas. Vertraag het proces niet. De enige die hier beter van worden zijn enge, supercorrupte Arabieren die islamitische fanatici financieren overal in de wereld. Ook nog eens veel beter voor het milieu en de luchtkwaliteit! Ophouden met die olie- en gasonzin alsjeblieft! Is ook een achterhoede gevecht, electrisch rijden komt snel, alternatieve energie groeit als kool en wort snel goedkoper.
31 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.