China beschermt bedrijven tegen buitenlandse bemoeienissen

Gepubliceerd op 9 januari 2021 09:02 | Reacties: 2 | Onderwerpen: China; opnieuw lieveling van beleggers? 

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - Chinese bedrijven hoeven als het aan Peking ligt niet langer te voldoen aan "onrechtvaardige" buitenlandse wetten en maatregelen. Dat staat in nieuwe regels die door China zijn opgesteld. Daarmee reageert Peking onder meer op beperkingen die de Verenigde Staten op een onderneming als TikTok-moeder Bytedance instelde.

De regels voor het "tegengaan van onrechtvaardige extraterritoriale toepassing" van buitenlandse wetgeving en andere maatregelen zijn onmiddellijk van kracht. Ze staan autoriteiten toe om het opleggen van wetten en andere jurisdicties aan Chinese bedrijven en instellingen te verbieden als ze niet geschikt zijn, aldus het Chinese ministerie van Handel in een verklaring. De maatregelen hebben volgens Peking tot doel om de "normale handel" en andere activiteiten te beschermen.

De laatste dagen van zijn ambtstermijn heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn campagne tegen Chinese bedrijven uitgebreid. Daarmee is ook de verhouding tussen de twee economische machtsblokken verder onder druk komen te staan. Trump verbood recent transacties met de Chinese betaalapp Alipay van Ant Group en nog een aantal andere apps. Eerder verplichte de regering-Trump de verkoop van de filmpjesapp TikTok.

De New York Stock Exchange is ook betrokken geraakt bij de kwestie. De beursuitbater gaat op last van Trump en de zijnen de notering van drie grote Chinese telecombedrijven schrappen.

Peking heeft ook herhaaldelijk druk uitgeoefend op Canada om Meng Wanzhou vrij te laten. De dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei Huawei werd ruim een jaar geleden door de Canadese autoriteiten ingesloten op verzoek van de Amerikaanse regering.

Concreet betekenen de Chinese regels onder meer dat bedrijven en burgers bij Chinese rechtbanken aanklachten kunnen indienen voor compensatie van verliezen die voortvloeien uit buitenlandse beslissingen die volgens de nieuwe regels als onrechtvaardig kunnen worden beschouwd. Peking is naar eigen zeggen niet uniek in het instellen van dergelijke maatregelen. Daarbij werd onder meer op gelijkwaardige wetgeving in de Europese Unie en landen als Canada en Mexico gewezen.

3 Posts
ramp 2017
0
Je zou maar de dochter van Heineken zijn en worden opgesloten omdat Nederlandse militairen graag een ( Heineken) pilsje pakken na werktijd . Want ze leveren content aan het leger ..
Vanoranje
0
quote:

ramp 2017 schreef op 9 januari 2021 10:53:


Je zou maar de dochter van Heineken zijn en worden opgesloten omdat Nederlandse militairen graag een ( Heineken) pilsje pakken na werktijd . Want ze leveren content aan het leger ..
Hahaha proost!
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.