Nederlandse inflatie valt lager uit

Door AFN op 8 december 2020 07:09 | Views: 3.914

Nederlandse inflatie valt lager uit

DEN HAAG (AFN) - De prijzen van goederen en diensten zijn vorige maand gemiddeld 0,8 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. De inflatie viel daarmee lager uit dan in september en oktober, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In oktober bedroeg de geldontwaarding nog 1,2 procent en een maand daarvoor 1,1 procent. Die twee maanden steeg de inflatie nadat in augustus met 0,7 procent de laagste stand in haast vier jaar was bereikt.

De inflatie werd gedrukt door de lagere prijs voor kleding en benzine. Kleding was in november 0,6 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, benzine zelfs 8 procent.

De inflatie is door de coronacrisis al maanden deels op schattingen gebaseerd. Vliegreizen en andere vakanties worden bijvoorbeeld nauwelijks gekocht en ook zijn er geen evenementen en concerten.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
[verwijderd]
0
Inflatie is een cyclisch fenomeen dat niet kan worden voorspeld of voorkomen. De huidige situatie in de wereld is ook niet erg goed.
Laten we het beste hopen.
Nuchtertransparant
4
Ik roep al jaren dat er volstrekt voorbij gegaan wordt aan de impact van innovatie op de kostprijs per product. Denk dat als je de inflatie zou zuiveren voor stijging van overheidslasten dat er al jaren lang sprake is van deflatie.
Mousje
0
Mee eens. De overheden zijn koploper in verhogingen van belastingen, heffingen, accijnzen en contributies. Nu weer de gemeentelijke belastingen die 4% stijgen door heffingen op afval verbranden/storten.

Ja dat haalt je de koekoek, als AEB niet had gewanpresteerd en mensen per kg afval worden aangeslagen, was dat echt niet nodig. Principe "de vervuiler betaalt" is verworden tot "de burger betaalt, want die weten we te vinden".
[verwijderd]
0
Inflatie meten op de manier zoals nu is mijns inziens niet juist.
Kosten van woning of kosten van een kopje koffie in restaurant bijvoorbeeld wordt niet meegerekend.
Huren in Amsterdam en omgeving zijn ieder jaar met 5-6% gestegen en kopje koffie kost 3,50 euro. Benzine kost ook duur. Taak van ECB is prijsstabiliteit dus worden alleen bepaalde producten gemeten en gerapporteerd dat inflatie laag is, onder de 2 procent. Dus rente kan laag tot negatief zijn.
Maar voor het gemak worden niet de juiste meetfactoren gebruikt. Kosten van inwoning bepaalt bijvoorbeeld hoeveel je koopkracht is uiteindelijk. Benzineprijs ook. Mijn salaris is niet meegegaan met de prijsstijgingen van de huren. Kopen van huis is door de lage rente ook onbereikbaar geworden daar de prijzen de pan uit stijgen. En ECB leunt achterover en CBS rapporteert dat inflatie laag blijft. Waar hebben we deze cijfers voor nodig als ze niet de juiste informatie geven over koopkracht? Prijsstabiliteit is wat ECB als taak ziet, maar de gedachten erachter is dat prijsstabiliteit koopkrachthandhaving beoogt. Maar er wordt gewoon verkeerd gemeten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.