Avantium: start Synvina-fabriek in 2023

Door AFN op 6 juni 2019 14:24 | Views: 3.750

AMSTERDAM (AFN) - Chemiebedrijf Avantium verwacht in 2023 een grootschalige fabriek op te starten voor zijn dochteronderneming Synvina, die uit plantaardige suikers grondstoffen voor bioplastics maakt. De capaciteit van die fabriek zal lager liggen dan bij de aanvankelijke plannen voor een gezamenlijke productielocatie met chemiereus BASF, blijkt uit een strategische update van Avantium.

Avantium was eerder samen met BASF eigenaar van Synvina, maar het Duitse chemieconcern trok zich terug uit de joint venture die was opgericht voor de vermarkting van vernieuwende chemische technologie. Binnen het samenwerkingsverband, waarin BASF een belang van 51 procent had, was er veel onenigheid over de te halen doelstellingen.

De ambities van Avantium op vlak van bioplastics zijn nog altijd groot. De onderneming wil marktleider worden in de productie van de materialen FDCA en PEF, die een plantaardig alternatief zijn voor plastics op basis van olie. De nieuw te bouwen fabriek moet jaarlijks 5000 ton van die stoffen produceren, terwijl onder de hoede van BASF werd gemikt op een capaciteit van zeker 25.000 ton.

Vercommercialisering

Het is nu voor Avantium zaak nieuwe partners te vinden voor de vercommercialisering van zijn technologie, omdat het zelf te weinig financiële armslag heeft. Het bedrijf verwacht voor de financiering van de nieuwe fabriek 150 miljoen euro nodig te hebben. Dat geld moet worden opgehaald via investeringen, leningen en subsidies.

Dit keer wil het Amsterdamse bedrijf zelf de controle houden over Synvina, dat voortaan Avantium Renewable Polymers gaat heten. Daarom wordt gemikt op een samenwerking met een "netwerk van toegewijde partners". Een definitief investeringsbesluit voor de bouw van de fabriek staat gepland voor het einde van 2020. In de tweede helft van dit jaar moet bekend worden waar de faciliteit komt te staan.

Rinkelende telefoon

Tegenover het ANP laat topman Tom van Aken weten dat er al "vele" partijen zijn die concrete interesse hebben getoond in een strategische samenwerking, zonder exacte getallen te noemen. "Het begon al vanaf het moment dat we in het nieuws brachten dat we een dispuut hadden met BASF. Toen is de telefoon hier gaan hier gaan rinkelen met partijen van over de hele wereld."

Van Aken erkende ook dat het scheiden van wegen met BASF een grote financiële impact had. Avantium voert daarom ook kostenbesparingen door, die de cash burn moet terugdringen. Tegelijkertijd heeft Avantium er veel vertrouwen in dat investeringen zich uiteindelijk zullen uitbetalen, maar dat gebeurt pas als grootschalige fabrieken op stoom komen. "In alle eerlijkheid, dat gaat nog een aantal jaren duren", zegt Van Aken. "Maar dit is zo'n uniek product, er zijn heel veel partijen die willen dat dit op de markt komt."

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.