Toch nog vergoeding na gejat pincodelijstje

Door AFN op 5 oktober 2017 12:21 | Views: 2.484

DEN HAAG (AFN) - ING moet alsnog over de brug komen in een zaak over een geplunderde rekening na een woninginbraak. De bank moet nu van de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid driekwart van de geleden schade vergoeden, oftewel ruim 2900 euro.

Inbrekers hadden bij een klant van ING in huis papiertjes gevonden met daarop zijn pincodes. Ook vonden ze wat pasjes, waarmee ze vervolgens 3880 euro opnamen. Het slachtoffer deed aangifte bij de politie en claimde bij ING het volledige bedrag.

De bank wilde aanvankelijk niet vergoeden omdat de klant ,,grof nalatig'' zou zijn geweest. Echter, volgens de bindende Kifid-uitspraak had hij toch een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo voldeed de voordeur aan eisen voor een politiekeurmerk, werden de bankpassen en de pincodes gescheiden van elkaar opgeborgen en hield de buurvrouw een oogje in het zeil.

Codes

De klant had zijn codes opgeschreven als fictieve telefoonnummers, maar daar was de geschillencommissie niet van onder de indruk. De pincodes waren immers niet versluierd in ,,een voor anderen onherkenbare vorm''. Het lag volgens de commissie daarom voor de hand dat de inbrekers de nummers als codes herkenden.

Kifid geeft ook suggesties voor wat de ING-klant had kunnen doen om de codes beter te camoufleren. ,,Denk bijvoorbeeld aan een adressenboekje met tal van adressen en telefoonnummers, waaronder één fictief adres en telefoonnummer.''

Ook van belang is dat de consument de passen en codes in kluisjes had verstopt. Volgens de uitspraak ging het alleen niet om degelijke, in de muur verankerde kluizen. De opbergplekken waren voor de inbrekers dan ook gemakkelijk mee te nemen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

6 Posts
[verwijderd]
0
Tja altijd weer die boeven bende waar je jezelf tegen moet beschermen
Dit is pas het begin van alle ellende, ergste moet nog komen
[verwijderd]
0
quote:

ASML schreef op 5 oktober 2017 13:10:

Tja altijd weer die boeven bende waar je jezelf tegen moet beschermen
Dit is pas het begin van alle ellende, ergste moet nog komen
Niet alleen tegen boeven maar ook tegen ING; lekker zo'n bank.
MartijnN1932
0
Ik vind dat deze persoon toch echt wel het maximale gedaan heeft.
Hoeveel mensen plaatsen hun pasjes bij het slapen of weggaan nu in een Kluis.
Ik denk dat menigeen particulier deze gewoon in zijn portefeuille, tas of portemonnee heeft zitten..

Ik vraag me af of dit ook niet door de verzekering vergoed dient te worden. Immers waren de pasjes onderdeel van de inboedel...

en hoe zit dat met wachtwoorden van je online beleggingsites en spaarrekeningen..
[verwijderd]
0
saldo op lopende rekening laag houden en een spaarrekening aanhouden bij een andere bank, is al een stap in de goede richting.
[verwijderd]
0
Het gaat er om dat de pincode bekend kon worden. In de gebruiksvoorwaarden staat expliciet vermeld dat na uitreiking van de pincode het pincode bericht moet worden vernietigd.Hier tekent de klant voor. Weliswaar kan een pincode worden genoteerd in een versluierde combinatie opdat derden de pincode niet kunnen herleiden. Een deugdelijk voordeurslot geeft dan de doorslag om te vergoeden. Ik vraag me af hoe de dieven zijn binnengekomen. Een zeer discutabele uitspraak van het Kifid

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.