Moody's: economische klap Nederland grootste sinds WOII

Gepubliceerd op 4 november 2020 10:19 | Reacties: 5 | Onderwerpen: Moody's  Nederland 

LONDEN (AFN) - De Nederlandse economie zal dit jaar met 5 procent krimpen. Dat is met afstand de grootste economische klap sinds de Tweede Wereldoorlog, zo zeggen analisten van Moody's in een zogeheten Credit Opinion over Nederland.

De firma benadrukt dat het rapport geen nieuw oordeel over de kredietwaardigheid van Nederland betreft. Het oordeel van de kredietbeoordelaar is gewoon Aaa, het hoogst mogelijke rapportcijfer, met een stabiele prognose.

De particuliere consumptie en netto-uitvoer in ons land zullen het meest getroffen worden door de coronacrisis, aldus de kenners. Dat komt door een groot aantal binnenlandse beperkingen en een vertraging van de wereldwijde vraag. Stimuleringsmaatregelen van de overheid geven daarbij nog enige lucht en zijn feitelijk de enige motor voor groei.

Werkloosheid

"Ondanks de ondersteunende maatregelen is er sprake van ernstige economische krimp en onzekerheid over het toekomstige herstel had een negatieve invloed op de arbeidsmarkt", zegt Moody's. Als gevolg hiervan zal de werkloosheid stijgen tot 4,3 procent in 2020. Daarbij kent bijna elke sector krimp, hoewel de bouw- en vastgoedsector veerkrachtig lijken.

De stabiele prognose die Moody's geeft, is een signaal dat de de risico's onder meer worden beperkt door de "hoge mate van economische veerkracht en aanzienlijke budgettaire ruimte". Wel kan er druk op het kredietoordeel ontstaan als er sprake zal zijn van aanhoudende economische zwakte of permanent toenemende schuld- en financieringslasten.

10 Posts
Stock-King24
3
2020 zal het nog meevallen, maak me meer zorgen over na-ijl-effect in '21 en '22 (werkloosheid, consumentenvertrouwen, huizenmarkt, rentestand).
Rowi62
1
Minder ruwe olie/benzine import helpt! Stel 6 miljoen forensen auto's maal 2 tanken per maand minder (= 120 eur) maakt 720 miljoen minder benzine kosten per maand ofwel 4,3 miljard voor 6 maanden al. Pak dan de grote europese landen erbij en je ziet hele grote bedragen. Arme arabieren.....
Knarf
1
quote:

frankvl schreef op 4 november 2020 10:48:


Ook Moody's is maar profeten die brood eten...


Alleen in tijden van nood eten we worst zonder brood....
coeper
0
quote:

Knarf schreef op 4 november 2020 10:49:Alleen in tijden van nood eten we worst zonder brood....


En vegan worst zonder vlees.
het zwaard
0
drooglegging1920
0
quote:

het zwaard schreef op 4 november 2020 10:54:


Zou er één land bestaan dat geen economische klap heeft gekregen door het virus ?


Suriname ( en Venezuela) ...was al een 'failed state' dus corona brengt daar echt geen verandering in...haha
Nuchtere Kijk Op
0
quote:

Patience schreef op 4 november 2020 11:17:


Nieuw zeeland corona vrij


Daar sneed ook de overheid meteen in eigen kosten (salarissen) en traden strenger op. Hier in NL vooral anderen en elkaar de maat nemen vanaf het pluche ;-)
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.