Brussel sleept Ierland voor hof in zaak-Apple | Eurobench.com

Brussel sleept Ierland voor hof in zaak-Apple

Gepubliceerd op 4 okt 2017 om 11:39 | | Onderwerpen: Ierland 

Apple (24 jan)

318,330 -0,900 (-0,28%)

BRUSSEL (AFN) - EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) daagt de Ierse regering voor het Europees Hof van Justitie wegens nalatigheid in de Apple-zaak. Dublin heeft nog steeds geen 13 miljard euro bij het Amerikaanse techbedrijf aan achterstallige belastingen teruggevorderd, verklaart zij. Dat had zij de Ierse fiscus augustus vorig jaar gesommeerd.

,,Meer dan een jaar nadat de commissie dit besluit heeft genomen, heeft Ierland het geld nog steeds niet geïnd, ook niet gedeeltelijk", zegt Vestager. ,,We begrijpen dat terugvordering moeilijk kan zijn maar lidstaten moeten voldoende voortgang boeken om de concurrentie te herstellen."

Het Amerikaanse bedrijf kreeg volgens de Europese Commissie illegale staatssteun dankzij belastingvoordelen die andere bedrijven niet ontvingen. In 2014 opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. Daaruit bleek volgens Vestager dat Apple in 2014 feitelijk slechts 0,005 procent belasting betaalde. De deal is volgens Vestager inmiddels van tafel.

Ierland had volgens de EU-wetgeving tot 3 januari 2017 de tijd om aan de Brusselse eis te voldoen. De commissie wijst erop dat tot het geld is geïnd Apple nog steeds een ,,illegaal voordeel" heeft op andere bedrijven.

Apple was al bij het EU-hof in beroep gegaan tegen het commissiebesluit. Het bedrijf heeft het geld wel opzijgezet.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.