Inflatie in eurozone loopt hard op

Gepubliceerd op 4 januari 2017 11:05 | Reacties: 5 | Onderwerpen: Europa  inflatie 

LUXEMBURG (AFN) - De inflatie in de eurozone is in december bijna verdubbeld ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit een eerste raming die Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

Het prijspeil in de eurolanden steeg vorige maand gemiddeld met 1,1 procent, na een inflatie van 0,6 procent in november. De toename werd vooral gestuwd door de olieprijs, die hoger lag dan een jaar eerder. Energie was hierdoor in doorsnee 2,5 procent duurder dan in december 2015.

De geldontwaarding in de eurozone ligt al lange tijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van net geen 2 procent. Dat kwam onder meer door de enorme daling van de olieprijs in de afgelopen jaren. Olie werd afgelopen jaar echter weer wat duurder, waardoor dat effect uit de inflatiecijfers begint te verdwijnen.

Kerninflatie

De inflatie kwam zonder de beweeglijke prijzen van energie en voedingsmiddelen vorige maand uit op 0,9 procent. Daarmee was de zogeheten kerninflatie een fractie hoger dan in november.

Eurostat meldt bij de eerste raming geen cijfers van afzonderlijke landen. Dinsdag bleek uit voorlopige cijfers al wel dat de inflatie in Duitsland vorige maand is opgelopen tot 1,7 procent. Het CBS komt donderdag met een eerste schatting voor de ontwikkeling van het prijspeil in Nederland in de laatste maand van 2016.

5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Muppet_Waldorf
0
"Inflatie in eurozone loopt hard op"

Nou, ik ben blij dat m'n koopkracht eindelijk terugvalt ! nu kan de beurs lekker omhoog.
67Westy
0
"De toename werd vooral gestuwd door de olieprijs, die hoger lag dan een jaar eerder."

Duurdere benzine, dus dat worden weer minder ui'tjes met het gezin om dan ergens geld te gaan uitgeven.

Goed bezig !!
Nick65
0
Traveler@repair
0
Ja, we zijn knettergek !
Olie duurder, dollar duurder, dan nog de rente omhoog, dan uiteraard belastingen omhoog, kontant geld weg, op naar de NWO, de fiscale slavenplantage.
Geleid door Banksters, puppets politici en Big Pharma.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.