'Italië buigt bij begroting voor druk EU'

Door AFN op 3 oktober 2018 07:47 | Views: 8.021

'Italië buigt bij begroting voor druk EU'

ROME (AFN/BLOOMBERG) - De Italiaanse regering lijkt te buigen voor druk van de Europese Unie om toch het begrotingstekort sterker terug te dringen dan eerder was gepland. Dat meldden bronnen rond het Italiaanse kabinet aan de krant Corriere della Sera. De onrust rond de Italiaanse begrotingsplannen heeft voor flinke verliezen op de beurzen gezorgd.

De Italiaanse regering had het begrotingstekort voor de komende drie jaar vastgesteld op 2,4 procent. Daardoor ontstonden zorgen in Brussel en op de financiële markten dat Rome onvoldoende doet om de torenhoge Italiaanse staatsschuld terug te dringen. Nu zou er in Rome het plan zijn ontstaan om het tekort in 2019 op 2,4 procent te laten komen, maar in 2020 en 2021 te laten dalen tot respectievelijk 2,2 en 2 procent.

De leiders van de Italiaanse regeringspartijen, Matteo Salvini van de Lega en Luigi di Maio van de protestpartij Vijfsterrenbeweging, hadden eerder gezegd geld te gaan pompen in de verlamde economie en verkiezingsbeloftes voor de armen te zullen waarmaken. De regering moet de begrotingsplannen nog voorleggen aan de Europese Commissie.

Di Maio had dinsdag juist nog aangegeven door te zullen zetten met de begrotingsplannen. De staatsschuld ligt nu op 132 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp). De Europese regels schrijven voor dat de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het bbp mag bedragen, met een begrotingstekort van maximaal 3 procent.

De euro veerde wat op na het bericht in Corriere della Sera, na een verliesreeks van vijf dagen tegenover de dollar door de zorgen rond Italië.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

10 Posts
[verwijderd]
0
Typisch voorbeeld van EU naar de mond praten! En die schijtbakken bij de EU lopen nu met de borst vooruit: “ Hebben wij toch even weer geregeld”.
[verwijderd]
1
en in 2020 zeggen ze weer al t niet lukt dat er vooruitgang in zit en 2021 moet lukken,met zelfde verhaaltje voor 2022,2023.........

en zo moddert t voort en uitstel executie
[verwijderd]
0
De regering aldaar, gekozen door het volk, vanwege de plannen en beloftes...ofwel de pleuris breekt uit omdat het volk in opstand komt ofwel de regering houdt Brussel zo waanzinnig voor de gek...zelfde nu als met Brexit, de gewone mens weet toch ook gewoon niet meer waar ze nog aan toe zijn.
Noyby
1
Italianen....het lijken wel Nederlanders, bij de minste of geringste verlaging van pensioenen, of HRA of allerlei andere sinterklaaspakketten dan breekt de hel los en heeft "Europa" het gedaan. Feit is gewoon dat we te veel op de pof leven.
taurus86
0
De Italiaanse staatsschuld, heeft zijn sterkste groei doorgemaakt, toen Berlusconi de Italianen opriep om hun pensioen- en spaargelden in Staatsobligaties te steken, die hij voortdurend liet uitschrijven tegen zeer aantrekkelijke rentepercentages (ruim hoger dan het gemiddelde).

M.a.w. het enorme rentevoordeel dat Nederland 10 jaar heeft gehad door tegen spectaculair lage %'s te kunnen lenen (Draghi Euros), hogere leningen eerder te kunnen aflossen en extra schuld af te lossen, zou eigenlijk bij de Nederlandse Staatsschuld moeten worden opgeteld, om tot een vergelijk te komen.
Het voordeel van Nederland is ten laste van de pensioenopbouw en de spaarders gegaan.Laten we dat ook niet vergeten.
[verwijderd]
0
Deze Italiaanse regering is anti-Europa, daarom zijn ze ook gekozen.
Toch is deze Italiaanse regering niet op gewassen tegen de Europese druk van de EU. We zagen dit ook bij de Grieken, ook hier ging de anti-Europa regering met de staart tussen de benen naar Athene retour.
Kortom er is geen macht op nationaal niveau sterk genoeg. kijk naar de Britten, met hun Brexit, dat wordt een enorme afgang.
Toch moet Europa iets met die Anti-gevoelens , waarbij de oorzaak, altijd te zoeken is in het afbreken van de sociale zekerheid.
Een goede overheid mag die zorgen niet onder het tapijt schuiven.
Ik denk dat op Europees niveau onderhandelt wordt om de ergste pijn weg te nemen. Daarmee ontneemt de EU de munitie van de Anti-Europa-politici.
Men bedenkt een list om boekhoudkundig mogelijkheden te creëren en laten de Italianen daar nauw heel sterk in zijn. De ECB top met Draghi zal die mogelijkheden aanbieden, onder Europese vlag.
Staatsschulden zijn immers relatief en slechts een boekhoudkundig cijfer.
Het grote voorbeeld is Japan met een staatsschuld van 230%, zeg maar het dubbele van Italië. Het leven in Japan is er niet slechter door geworden.
Let maar op er komt een konijn uit de hoge hoed.
P_kaas
0
Als italiaanse public debt zo groot is en hun private debt zo laag, waarom stimuleren ze die laatste dan niet? Zoals wij hypotheekrente aftrek juist beperken door onze enorme private schulden, zouden ze daar hypotheken en consumptief krediet juist aantrekkelijker kunnen maken.
[verwijderd]
0
Grote probleem is dat de economie onvoldoende groeit. Kijk wat in NL is gebeurt met debt/gdp dankzij economische groei
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.