'Adidas wil ruim 1 miljard euro krediet via overheid'

Door AFN op 3 april 2020 16:17 | Views: 3.625

HERZOGENAURACH (AFN) - Sportkledingfabrikant Adidas is van plan bij de Duitse overheid aan te kloppen voor gesubsidieerde leningen van minstens 1 miljard euro. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Adidas wordt hard geraakt door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Veel van zijn eigen winkels zijn gesloten. Op het besluit voor die winkels geen huur te betalen kwam het concern echter terug na stevige kritiek.

Volgens ingewijden wil Adidas via de Duitse staatsbank KfW leningen afsluiten tussen de 1 miljard en 2 miljard euro. Het gaat om leningen waarvan de Duitse overheid tot maximaal 80 procent van het risico op zich kan nemen, waardoor banken gemakkelijker krediet kunnen verstrekken.

Extra krediet

Topman Kasper Rorsted gaf onlangs in Duitse media aan dat Adidas extra krediet nodig heeft. Tegelijkertijd stelde hij dat het bedrijf aan directe overheidssteun geen behoefte heeft.

Adidas en KfW wilden tegenover Bloomberg geen commentaar geven.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

9 Posts
FairValue
3
Bijna alles heeft steun nodig. De omloopsnelheid van het geld krijgt een knal van heb ik jou daar. Iedereen aan het infuus maar de beurzen zijn groen. Totdat de bom barst.
[verwijderd]
4
Sociaal is het niet aanvaardbaar tegen de heilige huisjes te trappen. Volg echter niet helemaal waarom er überhaupt geld gepompt moet worden in bedrijven als Adidas. Decennia lang hebben ze in theorie reserves op kunnen bouwen, wat uiteraard niet gebeurd is door onder andere aandeelhouders activisme. Echter, een producent van sportkleding is van geen enkel belang, anders dan voor werkgelegenheid. Dat zal het argument van de dames en heren politici dan ook wel weer zijn als er een miljard aan belastingcenten wordt verstrekt. Hier kan ik me echter volkomen niet in vinden. Het is beter dan nationaliseren, maar fundamenteel onjuist vanuit een economisch perspectief. Het geld wat uiteindelijk toch niet terugverdiend zal worden kan evengoed direct uitgekeerd worden als lijfrente voor de werknemers (management en directie zouden hier geen aanspraak op mogen maken) zolang ze geen werk hebben maar hier actief naar zoeken. Op deze manier kost het de belastingbetaler onderaan de streep een stuk minder. Dat een bedrijf als adidas hiermee van de kaart geveegd wordt is jammer, maar deel van de economische werkelijkheid.

Overigens geldt dit niet enkel voor adidas maar tevens voor banken. Dat mag al helemaal niet gezegd worden, die zijn immers "systeem relevant" en mogen dus onder geen beding omvallen. Met de nuance dat ik aanneem dat er altijd een koper is voor de lucratieve portefeuilles, heb je echter geen ABN, ING of andere grootbank nodig. De (gedeeltelijke) nationalisatie van ABN was ook al een farce.

Enfin, een beetje meer economische realiteit, een beetje minder QE en zeker geen niet noodzakelijke nationalisatie is op zijn plaats. Nu allicht niet leuk, maar onze kinderen zullen er zeker dankbaar voor zijn.
BLOK-E
1
Een op het oog top bedrijf met 2 miljard winst in 2019 overweegt nu reeds 2 miljard te lenen, wat betekend dit voor de zwakkere bedrijven, denk daar een over na!!
Natuurlijk over KfW.
Kasper Rorsted: Duitslands Manager van het Jaar 2019, 2020 is net begonnen en zitten reeds in de shit, kan vlug gaan.
Itelligence
0
Misschien eens gaan praten met hun groot aandeelhouder Nassef Sawiris die blijkbaar genoeg geld heeft gezien onderstaand IEX bericht:

OCI CEO blijft maar kopen

Door Arend Jan Kamp op 1 april 2020 13:15

(AJK) Als u toevallig in de afgelopen weken OCI's stond te lozen, dan is de kans groot dat uw tegenpartij bekend is. CEO Nassef Sawiris, OCI is Egyptisch, blijft maar aandelen van eigen merk kopen. Niet zo'n beetje ook. Hij heeft nu 31,4% en hij als hij zo doorgaat, moet hij eens gaan bieden.
pietje-2005
0
Ze kunnen toch aandelen uitgeven (die ze eerst teruggekocht hebben?) en zo geld ophalen bij hun eigen aandeelhouders.
Blanco rolling
1
Voor de werkgelegenheid in Europa is Adidas vast niet echt belangrijk Het merendeel van de producten wordt immers in het verre Oosten gefabriceerd.

Bedrijven die NU ondersteuning nodig hebben zijn de maakbedrijven in Duitsland zelf (Dit geldt ook voor Nederland)die niet geoutsourced hebben naar lage lonen landen.

Tot die maakbedrijven behoren oa de autobouwers en de aanverwante industrie.

Rowi62
0
Een multinational werkt in 50 landen, betalen lokaal hun taxes en hun aandeelhouders zitten in de US en Europa dus waarom de Duitse regering vragen ? Het lijkt wel of iedereen eerst wil.
hjs64
0
@Rowi62, gezien de houding van Adidas betwijfel ik of ze belasting betalen. Past niet in hun moraal.
[verwijderd]
0
Het niet meer betalen van sponsorgelden aan o.a. voetbalclubs zal al een hoop geld schelen.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.