Minister bekijkt strengere loonregels banken

Door AFN op 3 april 2018 13:27 | Views: 1.968

DEN HAAG (AFN) - Na alle commotie rond een geplande salarisverhoging voor een topman van ING, bekijkt het kabinet de mogelijkheden om de beloningsregels voor de sector aan te scherpen. Het is wel duidelijk dat er niet wordt ingegrepen in de vaste beloningen van financiële ondernemingen, behalve als die staatssteun krijgen.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil een deel van het vaste loon gaan terugvorderen van bestuurders van banken of verzekeraars die overeind blijven door geld van de staat. Zo draaien bestuurders ook zelf op voor hun falende bedrijf.

Hoekstra bekijkt verder maatregelen die voor de hele sector moeten gaan gelden. Zo zouden bestuurders en medewerkers die een deel van hun vaste beloning als aandelen van hun bedrijf krijgen, deze aandelen een paar jaar niet mogen verkopen. Dat is meer in het langetermijnbelang van de onderneming.

Vertrouwen

,,Het is van groot belang dat we het vertrouwen in de sector herstellen'', aldus Hoekstra. ,,En dat betekent dat we op een verstandige en zuivere manier moeten omgaan met beloningen. Natuurlijk heeft de bankensector de afgelopen jaren een aantal stappen gezet, maar we hebben tegelijkertijd ook echt nog een weg te gaan.''

GroenLinks, dat zelf met een wetsvoorstel is gekomen om de topbeloningen bij banken aan banden te leggen, is niet onder de indruk. ,,Minister Hoekstra klonk voor de verkiezingen een stuk stoerder dan na de verkiezingen over het ingrijpen bij de salarissen van bankiers'', vindt Tweede Kamerlid Bart Snels.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

7 Posts
Bonost
0
De minister zou meer moeten gaan denken aan plafonds. B.v. 25 x laagste loon voor kleine banken/verzekeraars en 50 x laagste loon voor grote banken/verzekeraars.
Min. loon is 1578 p/m. Dus minimaal 12,96 x 1578 x25 = 511.272 voor klein en x 2 = 1.022.544 voor groot. En dit is dan het plafond van zijn totale vergoeding. Hierboven mag dan nog een bonus van 20% worden gegeven. Ik vind dat mooie salarissen voor een bank/verzekeraar in zo'n klein kikkerland als Nederland. Als ze meer willen verdienen dan gaan ze toch lekker naar het buitenland.

Integriteit moet schijnbaar afgedwongen worden bij die financiële bedrijven.
Traveler@repair
0
In de top is zelden integriteit aanwezig. Het belang van de bank NU daarmee de bonus/salaris, staat centraal. Niet de toekomst, want ze weten al dat in de toekomst de bank onderuit gaat. Dus waarom zouden ze echt toekomst gericht iets opbouwen voor de bank ?
Johan Schenkenbach
0
Klaas Dijkhoff zijn plannen zijn volkomen ruk. Waarschijnlijk tijdens de carnaval verzonnen.
Als je het gegraai niet wil oplossen, zeg het dan gewoon.
alfaomega
0
quote:

Traveler@repair schreef op 3 april 2018 17:50:

In de top is zelden integriteit aanwezig. Het belang van de bank NU daarmee de bonus/salaris, staat centraal. Niet de toekomst, want ze weten al dat in de toekomst de bank onderuit gaat. Dus waarom zouden ze echt toekomst gericht iets opbouwen voor de bank ?
Wat wil je nu eigenlijk? Jaren terug had Rijkman Groening een fors deel van zijn comp/ben in opties/aandelen die lange termijn gericht waren... en dat was ook niet acceptable. Toen werden comp/ben in financiele sector in NL gekortwiekt tot wat het nu is: weinig bonus, basis salaris primair onafhangelijk van het bedrijfsresultaat.

Tsja - of het een of het ander.

Meeste salon socialisten hier zijn gewoon enorm jaloers.
alfaomega
0
En resultaat van die hetze zal zijn dat toppers wellicht naar het buitenland gaan maar ook wellicht gewoon een private equity owned bedrijf gaan runnen (de kerel die NXP leidde gaat 300M verdienen). Lekker uit het zicht van de media en de beurs. De bedrijven op de beurs krijgen dan de tweede garnintuur leiders. Ben je daar als belegger dan blij mee? Denk 't niet...
Traveler@repair
0
Beleggers, althans de goede, gaan voor integriteit, niet voor de winst ten koste van anderen. Vroeger was je kostje verdiend bij een ABN AMRO of een RABO of ING enz. Dat is omgedraaid, op de platte werkvloer is en wordt gekortwiekt en worden topprestaties verwacht tegen minder loon of geen stijging, terwijl de top alles doet om bonussen binnen te halen, constructies te verzinnen, dure adviesorganen daarover raadplegen enz. Dat is mijn bezwaar !
Waar zijn de ondernemers, de bazen, de top die met de borst vooruit alle verantwoordelijkheid opeisen, nemen en hun best doen hun hardwerkend personeel goed te belonen ? De (r)overheid werkt inderdaad tegen, dat is waar. En de vakbond zit ook in het complot, werkt gewoon eraan mee, ook waar. Toch kan het, waar een wil is, is een weg naar het goede voor ons allemaal, dan kunnen weer win-win situaties ontstaan en groei, positieve groei.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.