Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Moet Griekenland uit de euro en eurozone?

2.531 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 123 124 125 126 127 » | Laatste
pardon
1
di 27 jan 2015, 15:33
Dijsselbloem: Niet onderhandelen met Grieken
BRUSSEL -
Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaat vrijdag naar Athene. Daar heeft hij een ontmoeting met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. Ook is er een gesprek gepland met de nieuwe minister van Financiën.
Het gaat om een kennismakingsbezoek, zo zei Dijsselbloem dinsdag. „Ik ga daar niet onderhandelen.” Varoufakis en Dijsselbloem spraken elkaar maandagmiddag telefonisch al. Toen werd het bezoek aan Athene afgesproken.
Zondag ging Griekenland naar de stembus en koos massaal voor de EU-kritische links-radicale partij Syriza. Die wil een einde aan het strenge bezuinigingsbeleid dat de geldschieters Athene oplegden in ruil voor miljardensteun. Ook wil Syriza dat een deel van de schulden aan de EU-landen wordt kwijtgescholden.
Dijsselbloem zei maandag dat hij wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft, maar dat lidmaatschap ook betekent dat „je je houdt aan de afspraken die we met elkaar hebben”. Hij stelde ook dat voor kwijtschelding heel weinig steun is in de eurozone. Hij zei er naar uit te kijken om te praten met de Grieken „om te werken aan het sterker maken van de Griekse economie”
Rafter
0
Dat antwoord van Dijssel verbaast mij hogelijk! Dus ls er wel 'voldoende steun' is voor niet terugbetalen, staat hij er voor open?
Nog altijd: overeenkomst is overeenkomst, door beide partijen met volle verstand ondertekend! En mocht dat niet bij volle verstand zijn, is dat gebrek daaraan wederzijds!
Griekenland mag in de euro blijven van mij. Maar Nederland moet samen met Dld, O'rijk, Finland, Estland, Belgie, Lux een nieuwe muntzpne oprichten. Ik ben dit gelamenteer bijzonder zat!
pardon
0

di 27 jan 2015, 19:13
Afgeslankt Grieks kabinet wil niet bezuinigen

ATHENE -
De winnaar van de Griekse verkiezingen van zondag, Alexis Tsipras, heeft dinsdag als premier zijn nieuwe regering voorgesteld. Hij heeft het aantal ministers uit bezuinigingsoverwegingen ongeveer gehalveerd tot tien man. Maar bezuinigen lijkt verder niet het speerpunt van de regering Tsipras van de links-radicale partij Syriza. Die won overweldigend met de belofte daar onmiddellijk mee op te houden en geld in de gehavende economie te pompen.
De Griekse premier Aleksis Tsipras.
De Griekse premier Aleksis Tsipras.
Foto: EPA
Tsipras heeft felle critici van de door geldschieters afgedwongen bezuinigingen en hervormingen aangesteld. De nieuwe minister van Financiën is de 53-jarige Atheense hoogleraar economie, Yanis Varoufakis. Hij moet de partners in de negentien landen tellende eurozone en andere geldschieters gaan vertellen dat zijn land niet langer kan bezuinigen.
Vrijdag gaat de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, naar Athene om kennis te maken. Hij waarschuwde opnieuw dat steun aan Griekenland gebonden blijft aan voorwaarden.
Humanitaire crisis
Varoufakis sprak onlangs van een humanitaire crisis in Griekenland die bestreden moet worden. Hij heeft dinsdag via internet beloofd in contact te blijven met het volk en onophoudelijk informatie te delen op zijn blog, als hij minister is. „Mogelijk wordt de frequentie wat minder en de tekst wat korter, maar dat wordt straks gecompenseerd met sappiger inzichten, meningen en commentaren.”
Hij heeft de taak de geldschieters, inclusief Nederland, ervan te overtuigen dat de strenge bezuinigingen waar het land sinds 2010 onder gebukt gaat, contraproductief en niet te handhaven zijn. Hij krijgt steun in deze poging van de 66-jarige vicepremier Giannis Dragasakis die een sleutelrol in het kabinet heeft.
Schulden
Een econoom en woordvoerder van Syriza, Euclid Tsakalotos, beklemtoonde dinsdag nog voor de BBC dat niemand werkelijk gelooft dat Griekenland al zijn schulden (320 miljard euro) kan terugbetalen. De leiders in de EU moeten volgens hem nu laten weten dat ze met Syriza willen samenwerken.
Buitenlandse Zaken wordt gedaan door Nikos Kotzias. Deze politicoloog uit Piraeus geldt als een technocraat en is net als Varoufakis overigens, geen lid van Syriza. Het ministerie van Volksgezondheid wordt gerund door een blinde, Panagiotis Kouroublis.
[verwijderd]
0
quote:

pardon schreef op 27 januari 2015 19:30:

Het ministerie van Volksgezondheid wordt gerund door een blinde, Panagiotis Kouroublis.
Hahahaha. geweldig! Om tal van redenen grappig.
[verwijderd]
0
Die SP..... echt niet te geloven
===========================================

NOS Teletekst 113

Kamer erg verdeeld over Griekenland

De Tweede Kamer reageert erg verdeeld
op de ontwikkelingen in Griekenland.Het
nieuwe kabinet daar wil bezuinigingen
terugdraaien en met Europa gaan praten
over het kwijtschelden van een deel van
de leningen.

PvdA-leider Samsom staat open voor "een
goed gesprek" en wil afwachten waar de
Grieken mee komen.De VVD hamert erop
dat alle gemaakte afspraken moeten
worden nagekomen.

Ook uit de rest van de Kamer komen
verschillende geluiden,variërend van
begrip voor het Griekse standpunt (SP),
tot "een junk moet je niet opnieuw
cocaïne geven" (PVV).
pardon
0
'Griekse schulden niet kwijtgescholden'
DEN HAAG -
De Griekse schulden aan de andere eurolanden zullen niet worden kwijtgescholden. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z.
Volgens Dijsselbloem is er onder de eurolanden totaal geen draagvlak voor het kwijtschelden van schuld. Landen moeten schulden gewoon terugbetalen, is de opstelling. Wel is een nieuwe schuldverlichting mogelijk. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door Griekenland meer tijd te geven de schuld af te betalen of door de rente te verlagen.
Dijsselbloem bereidt zich niet voor op een vertrek van de Grieken uit de eurozone. Dat scenario noemt hij „zeer ongewenst”. Ook de Grieken zouden er zo over denken, aldus Dijsselbloem.
pardon
0
In de twee maanden voor de Griekse verkiezingen hebben spaarders in het land meer dan 10 miljard euro van hun spaarrekeningen gehaald. Ze vrezen dat hun geld niet veilig is bij een overwinning van anti-bezuinigingspartij Syriza. Dat schreef de Britse krant Sunday Times.

© afp.
Volgens de krant is de mate waarin rekeningen werden leeggehaald deze maand flink toegenomen. Zo ging het in december om slechts 3 miljard euro en in januari tot dusver om ruim 7 miljard euro.

Een Griekse bankadviseur wist te melden dat de Europese Centrale Bank de vier grootste Griekse banken heeft opgedragen elke avond een statusrapportage af te geven.
pardon
0
wo 28 jan 2015, 10:51 | 210 reacties
ANALYSE
Dijsselbloem wil geen zak geld meenemen
Van onze correspondent
BRUSSEL -
Het wordt een duiventil de komende dagen in Athene. Het is Europa duidelijk geworden dat één van haar kinderen rebelse trekjes is gaan vertonen.
Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem
Foto: REUTERS
Niet alleen willen de Grieken van hun schulden af, de nieuwe premier Alexis Tsipras wil ook iedereen even herinneren aan zijn communistische verleden. Griekenland kan niet instemmen met nieuwe nog hardere sancties tegen Rusland vanwege Oekraïne. De boodschap is duidelijk, als ik niet krijg wat ik hebben wil, ga ik wel shoppen bij Poetin.
Gerommel over de euro is één ding, opeens Russische invloed in de zuidoostelijke achtertuin van Europa is heel wat anders. De hoogste tijd om poolshoogte te nemen.
Morgen vliegt de voorzitter van het Europarlement, Martin Schulz, naar Athene, vrijdag gaat eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij maakt vooraf duidelijk geen zak geld mee te nemen, hij wil louter horen hoe de vlag er voor staat en hoeveel geld de Grieken nu weer willen. "Van geld geven zonder nieuwe voorwaarden zal geen sprake zijn," aldus de bewindsman.
Zowel Schulz als Dijsselbloem willen Tsipras laten weten dat hij een groot deel van zijn verkiezingsbeloften kan vergeten als hij in gesprek wil blijven met de overige eurolanden en nieuw geld wil. Vooralsnog lijkt Tsipras daar niet wakker van te liggen, nu al is hij begonnen met het terugbrengen van het minimumloon op het oude (hogere) niveau.
Dijsselbloem krijgt ook geen makkie aan zijn nieuwe gesprekspartner, de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Deze professor in de economie heeft geen enkele regeringservaring en een tamelijke radicale reputatie.
Tot slot moet de Griekse eurocommissaris Dimitris Avramopoulos zich zorgen maken, Tsipras zou hem willen vervangen door één van zijn marionetten. Avramopoulos zou dan het erebaantje van president kunnen krijgen.
pardon
0
Duizenden ontslagen Griekse ambtenaren kunnen terug
ATHENE -

Duizenden ontslagen Griekse ambtenaren krijgen hun baan terug. Dat heeft Giorgos Katrougalos, de nieuwe staatssecretaris voor Bestuurshervorming, woensdag op de televisie gezegd.

De linkse partij Syriza, die zondag de parlementsverkiezingen won, beloofde in haar campagne de ontslagen ongedaan te maken.

Hoeveel ambtenaren kunnen terugkeren, is nog onduidelijk. Alleen al in 2014 werden er in het kader van de bezuinigingen 9500 ontslagen..

Dit zegt al genoeg, Dat Griekenland gaat nog een mega molensteen worden voor beurzen...
pardon
0
De Griekse aandelenbeurs is woensdag fors gedaald met 7 procent. De rente op Griekse tienjaarstaatsobligaties staat weer boven een niveau van 10 procent.
Het is de grootste daling van de beurs nadat de Griekse politieke partij Syriza dit weekend de verkiezingen won in Griekenland. Op dinsdag stond de beurs op het dieptepunt ongeveer 6 procent lager.

Vooral bankaandelen kregen woensdag klappen. Gemiddeld daalden de aandelen met 20 procent.

De rente op de Grieks staatspapier steeg met 1 procentpunt naar 10,1 procent, voor het eerst sinds begin deze maand.

De nieuwe Griekse regering kondigde woensdag aan de privatisering van het grootste nutsbedrijf van het land, de Public Power Corporation of Greece (PPC), te staken. Eerder werd al gestopt met andere privatiseringen.
[verwijderd]
0
quote:

pardon schreef op 28 januari 2015 12:22:

Duizenden ontslagen Griekse ambtenaren kunnen terug
ATHENE -

Duizenden ontslagen Griekse ambtenaren krijgen hun baan terug. Dat heeft Giorgos Katrougalos, de nieuwe staatssecretaris voor Bestuurshervorming, woensdag op de televisie gezegd.

De linkse partij Syriza, die zondag de parlementsverkiezingen won, beloofde in haar campagne de ontslagen ongedaan te maken.

Hoeveel ambtenaren kunnen terugkeren, is nog onduidelijk. Alleen al in 2014 werden er in het kader van de bezuinigingen 9500 ontslagen..

Dit zegt al genoeg, Dat Griekenland gaat nog een mega molensteen worden voor beurzen...
Op zich hou ik wel van politici die doen wat ze beloven.....
pardon
0
17,8 miljard euro. Dat bedrag heeft de Nederlandse overheid aan de Griekse overheid geleend, zowel direct als via het Europese noodfonds (EFSF) voor eurolanden met betalingsproblemen. Dat komt neer op ruim 1.000 euro per Nederlander.

Of dat geld helemaal of gedeeltelijk wordt terugbetaald, hangt mede af van de opstelling van de Griekse regering. Hetzelfde geldt voor de private geldschieters, die Griekenland noodgedwongen in 2012 al meer dan 100 miljard euro aan schulden kwijtscholden. Ja dus.
[verwijderd]
0
Linksom of rechtsom, Griekenland gaat bakken met geld kosten, ze hebben met de Moskou vrienden de EU en NATO volkomen in de tang.
De vraag is hoever gaan de EU politici, betalen of uitzetten ik denk dat het betalen gaat worden, doe als Grieken en let op uw bankrekening daar gaat vast en zeker de nodige euro's vanaf getrokken worden.
willlem2
1
Griekenland gaar de schulden terugbetalen in 3 termijnen:

toen niet, nu niet, en later niet . . .

:)
Rafter
1
Tja, Dijssel wil ook geen nieuwe verkiezingen....dus dat wordt betalen. En wel zodanig nevelig dat het met veel mistige taal de Nederlandse kiezer uit te leggen is
[verwijderd]
1
Beetje volgevreten mannetje zag ik op tv
En ik hoorde nog wel zulke goede berichten over de Grieken
Maarja ze blijven n beetje eigenwijze zelfingenomen karakters
En als ze kunnen draaien draaien ze

Vertel mij wat ik ken de halve Griekse gemeenschap in Amsterdam
Daarom gaan ze vaak vroegrijdig dood aan een slecht leven
Want ook daarin zijn ze ontzettend eigenwijs

Merkel moet ze er maar gewoon uitzetten
[verwijderd]
0
Mogen ze lekker verder met hun democratie spelen
Wel hele zware grensbewaking instellen
[verwijderd]
0
Mooie bijkomstigheid is
Als we ze uit de Euro zetten
Krijgen ze meteen financieele bijval van alle kanten

En zie incassereerd de EU dan weer
Lekker zelf uitzoeken, die mannetjes
[verwijderd]
1
EU moet veel strenger zijn, Cameron grote bek, HOP er uit
Geen in en export verdragen meer
Zoek het lekker zelf uit
pardon
0
wo 28 jan 2015, 14:51
'Griekenland kiest 13 februari president'

ATHENE -
Het Griekse parlement kiest vrijdag 13 februari een nieuwe president. Dit meldden Griekse media woensdag. In december schoof toenmalig premier Antonis Samaras plotseling partijgenoot en ex-eurocommissaris Stavros Dimas naar voren als opvolger voor president Karolos Papoulias.
De huidige president van Griekenland, Karolos Papoulias.
De huidige president van Griekenland, Karolos Papoulias.
Foto: Reuters
Samaras, wiens partij over 129 zetels beschikte, nam daarmee een politiek risico. De wet schrijft nieuwe verkiezingen voor als het parlement er niet in slaagt het eens te worden over een nieuw staatshoofd.
Dat was in december het geval in de drie stemrondes op 17, 23 en 29 december. De grondwet schrijft voor dat een kandidaat in de eerste ronde een meerderheid van tweehonderd van de driehonderd parlementsleden moet hebben en in de derde ronde een meerderheid van minstens 180 parlementariërs. Dimas haalde 29 december ook die kleinere meerderheid niet.
Daarom werden de parlementsverkiezingen vervroegd. Oppositieleider Alexis Tsipras behaalde zondag een klinkende overwinning en beschikt nu over 149 zetels. Het is aannemelijk dat hij er in februari in slaagt voldoende parlementariërs achter een kandidaat te krijgen.
2.531 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 123 124 125 126 127 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  17:37
 Germany40^ 17.906,80 -1,01%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.937,07 -1,06%
 US30^ 37.826,80 -1,37%
 Nasd100^ 17.251,90 -1,55%
 US500^ 5.007,71 -1,28%
 Japan225^ 37.402,64 -1,57%
 Gold spot 2.332,02 +0,69%
 EUR/USD 1,0720 +0,21%
 WTI 82,26 -0,77%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,54%
RENEWI +4,08%
Fugro +2,62%
Flow Traders +2,51%
B&S Group SA +2,11%

Dalers

ADYEN NV -17,47%
VIVORYON THER... -5,59%
WDP -5,40%
Alfen N.V. -5,29%
HEIJMANS KON -3,30%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront