Pharming « Terug naar discussie overzicht

Pharming fans worden voor de gek gehouden

817 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 38 39 40 41 » | Laatste
DeZwarteRidder
1
Aandeel Pharming; hoelang laten beleggers zich nog in de maling nemen?
12 augustus 2016

Roy van Santen van Lynx zegt:

Veel particulieren beleggers dromen van de kans dat een pennystock uitgroeit tot een aandeel dat euro’s of zelfs tientallen euro’s waard is.

Zoiets is toch alleen mogelijk in de Verenigde Staten?

Nee, menig Nederlandse belegger is het niet met deze stelling eens, het aandeel Pharming is hier een mooi voorbeeld van.

Waar komt de gekte vandaan bij het aandeel Pharming?

Het aandeel Pharming is opvallend populair onder Nederlandse particuliere beleggers. Maar waarom is het aandeel zo populair? En wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?

Pharming is een Nederlands biotechbedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van medicijnen voor verschillende ziektes. Het bekendste medicijn is Ruconest. Ondanks de hoge kosten die het bedrijf maakt voor de ontwikkeling van dit medicijn, levert de verkoop nauwelijks inkomsten op.

Het medicijn Ruconest mocht in Europa al een tijd verkocht worden, maar de omzet bleek marginaal. Het werd dus tijd om de Amerikaanse markt te betreden. Hogere marges en een afzetmarkt die vele malen groter is dan die hier in Europa. Mocht het ooit zover komen dat Pharming deze markt betreedt, dan begint het grote geld verdienen.

Halverwege 2014 was het dan eindelijk zover; Pharming kreeg toestemming om Ruconest in de Verenigde Staten te verkopen. Het bericht werd door de particuliere beleggers groots gevierd met een heuse “Pharming barbecue”. Niets leek de gouden bergen nog in de weg te staan, waarbij direct werd gesproken over koersdoelen van minimaal € 2.
DeZwarteRidder
0
Helaas is het nooit zover gekomen. In korte tijd verviervoudigde het aandeel Pharming, maar al snel bleek dat ook de verkoop van het medicijn in Amerika tegenviel. Dag na dag verliet de fantasie het aandeel Pharming iets meer. Inmiddels noteert de koers op nagenoeg hetzelfde niveau als begin 2014.

Hoop doet leven

Deze week werd bekend dat Pharming de rechten voor Ruconest terugkoopt van Valeant. Het Nederlandse bedrijf betaalt hier in totaal $ 125 miljoen voor. Volgens CEO Sijmen de Vries zorgt deze aankoop voor een ruime verdubbeling van de omzet tot € 13,5 miljoen. Daarnaast is het bedrijf optimistisch over het feit dat volgend jaar winst kan worden geboekt.

Uiteraard zijn dit berichten die Pharming beleggers als muziek in de oren klinkt. Sinds maandag zijn de volumes in het aandeel weer hoog en draait de geruchtenmachine op de Pharming forums weer op volle toeren.

Alhoewel het aandeel stijgt, staat één zinnetje in het uitgegeven persbericht mij niet aan. Het grootste gedeelte van het bedrag dat betaalt moet worden, wordt gefinancierd door de uitgifte van nieuwe aandelen. Dit is direct één van de grote problemen van Pharming en dit bericht doet mij direct denken aan versnellingsbakkenfabrikant Antonov.
DeZwarteRidder
0
Een reële blik op Pharming

Pharming is sinds 1998 beursgenoteerd. Destijds had het bedrijf 4,1 miljoen aandelen uitstaan. Omdat de kosten van het bedrijf jaarlijks hoger zijn dan de inkomsten en daardoor jaar in jaar uit geld verbrandt, is het totaal aantal uitstaande aandelen inmiddels gegroeid tot 410 miljoen.

U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat deze duizelingwekkende berg aandelen op de koers van het aandeel drukt. Immers, mocht het bedrijf ooit winst gaan maken, dan moet dit verdeeld worden over alle aandelen. U mag zelf berekenen wat het bedrijf inmiddels moet gaan verdienen om enige waarde voor de aandeelhouders te creëren.

Met dit in het achterhoofd neem ik de resultaten van afgelopen jaren en de verwachtingen voor komende jaren onder de loep. Uit de cijfers blijkt dat het bedrijf jaar in jaar uit forse verliezen maakt.

Alhoewel de directie van Pharming optimistisch is over de winstgevendheid in 2017, lijken analisten hier weinig vertrouwen in te hebben. Zij verwachten dat op zijn vroegst in 2020 voor het eerst zwarte cijfers geschreven kunnen worden. De free cash flow, het daadwerkelijke geld dat de onderneming binnenstroomt, komt volgens analisten in 2019 voor het eerst boven de nul uit.

(bedragen in miljoenen euro’s) 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016* 2017* 2018* 2019*
Winst -33 -18 -24 -15 -5 -9 -12 -11 -12 -3
Free cash flow -4 -18 -11 -8 -3 -17 -13 -9 -5 15

* Jaren 2016 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Gezien de resultaten van de afgelopen jaren van Pharming schat ik de geloofwaardigheid van analisten hoger in dan die van de eigen directie. De cash die de komende jaren uit het bedrijf blijft vloeien, moet dus weer aangevuld worden. Om dat gat op te vullen worden wederom nieuwe aandelen bijgedrukt wat de berg uitstaande aandelen alleen nog meer verder vergroot.
DeZwarteRidder
0
Kortom, voor de komende jaren worden nog verdere verliezen verwacht. Mocht het bedrijf na 20 jaar ploeteren toch slagen om een jaar winst te kunnen maken, dan creëert dit nauwelijks waarde voor de aandeelhouders gezien de uitstaande aandelen. Het aandeel Pharming verkeert in een negatieve spiraal waar het mijns inziens nagenoeg onmogelijk is om nog uit te komen.

Uiteraard valt geld te verdienen in tijden dat de hype onder Pharming beleggers waar oplaait. Zelf heb ik als daghandelaar ook genoten van het aandeel Pharming in 2014. Het is echter zaak om hier niet in te blijven hangen.

Mocht weer een nieuwe hype ontstaan, zorg dan dat u het schip tijdig verlaat, voordat alle lucht weer uit het aandeel loopt. De vooruitzichten zijn zoals eerder besproken bar slecht en de kans op waarde voor aandeelhouders is nihil. Pharming is een aandeel waar ik mijn handen voor de langere termijn zeker niet aan wil branden.
Het aandeel Pharming kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
DeZwarteRidder
0
quote:

't zal maar gebeuren schreef op 14 augustus 2016 11:37:

heee ridder ,waar heb jij al die tijd gezeten? :-)
Ik was op kruistocht!

EFBO
0
Alles wat andere analisten vertellen is dan niet waar. Doelen van meer dan een dollar enzo.
OK, wie heeft hier gelijk ? Makkelijk is het "achteraf" dingen vertellen. Natuurlijk is er altijd veel risico in zo aandelen beleggen, maar ik ben er zeker van dat er veel andere bio bedrijven niet veel beter zijn en er wordt heel weinig over gesproken. Een ding is zeker, bij Pharming moeten ze dringend beginnen besparen.
[verwijderd]
0
Ah... De Ridder is weer op zn hobbelpaardje gesprongen.

En u weet het beste lezers, hij geeft altijd omgekeerde adviezen! :-)

Dus ik ga toch maar weer wat bijkopen maandag!
DeZwarteRidder
0
quote:

EFBO schreef op 14 augustus 2016 11:51:

Alles wat andere analisten vertellen is dan niet waar. Doelen van meer dan een dollar enzo.
OK, wie heeft hier gelijk ? Makkelijk is het "achteraf" dingen vertellen. Natuurlijk is er altijd veel risico in zo aandelen beleggen, maar ik ben er zeker van dat er veel andere bio bedrijven niet veel beter zijn en er wordt heel weinig over gesproken. Een ding is zeker, bij Pharming moeten ze dringend beginnen besparen.
First Berlin, Stifel en Roth worden flink betaald voor hun fantasieverhalen over Pharming.
DeZwarteRidder
0
DeZwarteRidder
1

Business Development:

We have taken steps to streamline our portfolio in the second quarter. We have sold, or agreed to sell, the brodalumab EU rights, Synergetics USA OEM business, and Ruconest® for a total combined upfront payment of $181 million and additional consideration up to $329 million for achieving specific approval and sales milestones.

Specific to Ruconest, today the Company entered into a definitive agreement to divest all North American commercialization rights to Ruconest (recombinant human C1 esterase inhibitor) to Pharming Group N.V. ("Pharming"). Under the terms of the agreement, Pharming will pay Valeant aggregate consideration of up to $125 million, including an upfront fee of $60 million payable upon closing and certain sales-based milestone payments of up to $65 million. The transaction is subject to customary closing conditions, in addition to Pharming obtaining certain financing. Ruconest was classified as held for sale as of June 30, 2016 and an impairment loss of $199 million was recorded in the second quarter of 2016.

ir.valeant.com/news-releases/2016/08-...
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Valeant lijdt dus een totaal verlies van 199 miljoen USD dankzij Pharming en Ruconest.
Blijkbaar hadden ze enorm geïnvesteerd in een speciaal verkoopapparaat voor Ruconest.
CW1884
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 14 augustus 2016 11:56:

Roy van Zanten is een hele goede analist:

www.lynx.nl/kennis/artikelen/waarom-i...
Jammer dat Roy van Zanten wel de lasten meeneemt in zijn analyse, namelijk de kosten, maar niet de lusten, namelijk de stijgende verkopen. Ik vind het goed dat Roy van Zanten kritisch is, maar hij is op bepaalde punten niet realistisch. Dit vind ik het jammerlijker van zijn betoog, waardoor hij een verkeerd beeld schetst.
Chiddix
0
Uitstaande aandelen thans 410 miljoen. De werkelijke uitgifte is 1,2 miljard aandeeltjes geweest. Door een aandelensplitsing teruggebracht , bleven er 213 miljoen stukjes over(2012/2013).
Voor de beleggers voor 2013 , staat er een koers van 0,023 op de borden. Die zijn vanaf 2007(koers 4 a 5 euro) tot 2013 uitsluitend donateurs geweest. Kan gebeuren.
CW1884
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 14 augustus 2016 11:35:

Een reële blik op Pharming....

....Met dit in het achterhoofd neem ik de resultaten van afgelopen jaren en de verwachtingen voor komende jaren onder de loep. Uit de cijfers blijkt dat het bedrijf jaar in jaar uit forse verliezen maakt.

Alhoewel de directie van Pharming optimistisch is over de winstgevendheid in 2017, lijken analisten hier weinig vertrouwen in te hebben. Zij verwachten dat op zijn vroegst in 2020 voor het eerst zwarte cijfers geschreven kunnen worden. De free cash flow, het daadwerkelijke geld dat de onderneming binnenstroomt, komt volgens analisten in 2019 voor het eerst boven de nul uit.

(bedragen in miljoenen euro’s) 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016* 2017* 2018* 2019*
Winst -33 -18 -24 -15 -5 -9 -12 -11 -12 -3
Free cash flow -4 -18 -11 -8 -3 -17 -13 -9 -5 15

* Jaren 2016 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Gezien de resultaten van de afgelopen jaren van Pharming schat ik de geloofwaardigheid van analisten hoger in dan die van de eigen directie. De cash die de komende jaren uit het bedrijf blijft vloeien, moet dus weer aangevuld worden. Om dat gat op te vullen worden wederom nieuwe aandelen bijgedrukt wat de berg uitstaande aandelen alleen nog meer verder vergroot.
In mijn vorige posting refereer ik naar bovenstaand stukje van Roy van Zanten. Als je naar deze cijfers kijkt, heeft Roy van Zanten helemaal gelijk. Alleen is dit absoluut niet reeël, zoals hij wel doet vermoeden. De feiten en cijfers liggen anders.

Dhr. van Zanten neemt de laatste rapporten van alle analisten mee in zijn oordeel. De rapporten dateren van 28 en 29 juli 2016 jongstleden. Toen was de deal met Valeant helemaal nog niet bekend. De deal werd pas op 9 augustus 2016 bekend. De analisten hebben de nieuwe situatie dus niet meegenomen, waardoor de cijfers met betrekking tot winst, free cash flow etc. helemaal niet meer kloppen.

Zijn conclusie dat hierdoor pas in 2020 zwarte cijfers kunnen worden geschreven, zijn dus helemaal niet meer de juiste.
CW1884
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 14 augustus 2016 12:07:

Pharming-aandeelhouders hebben tot nu toe ca 99,9% verlies geleden:
Jammer dat u de tekst uit het FD, welke onder dit plaatje staat niet heeft bijgevoegd. Dit schetst geen neutraal beeld.
DeZwarteRidder
0
quote:

CW1884 schreef op 14 augustus 2016 12:19:

[...]Jammer dat Roy van Zanten wel de lasten meeneemt in zijn analyse, namelijk de kosten, maar niet de lusten, namelijk de stijgende verkopen. Ik vind het goed dat Roy van Zanten kritisch is, maar hij is op bepaalde punten niet realistisch. Dit vind ik het jammerlijker van zijn betoog, waardoor hij een verkeerd beeld schetst.
Roy wordt niet betaald door Pharming en mag dus de harde waarheid vertellen.

Ik verwacht trouwens dat de bruto omzet van Rucunest in de USA in elkaar zal storten door grote problemen met het verkoopapparaat.
Verder verwacht ik dat de concurrentie nog groter zal worden en dat de Ruconest-prijzen flink naar beneden gaan.
817 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 38 39 40 41 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 15 apr 2024 17:35
Koers 0,988
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 1,014
Laag 0,988
Volume 5.323.102
Volume gemiddeld 6.407.533
Volume gisteren 5.323.102

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront