Pharming « Terug naar discussie overzicht

Griekenland

218 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » | Laatste
Berdientje
0
DFT: zo 28 jun 2015, 14:58

Wat betekent Grieks bankroet voor beleggers?
door Richard de Jonge
De onderhandelingen met Griekenland zijn op een mislukking uitgelopen. Hoewel er wellicht nog een konijn uit de hoge hoed te voorschijn getoverd kan worden, is de kans hierop uiteraard gering. Dit betekent dat de belangrijkste geldschieters (de EU, de ECB en het IMF) geen extra geld aan Griekenland zullen overmaken, dan wel geen kwijtschelding zullen aanbieden. Op zich niet zo’n probleem, ware het niet dat Griekenland dinsdag het IMF 1,5 miljard euro moet terug betalen. Zonder kwijtschelding of nieuw krediet kunnen zij dit niet. Na Zimbabwe is Griekenland dan het eerste land dat het IMF niet terug kan betalen.
Hoewel er nog veel onduidelijk is en ook ik op zo’n korte termijn nog niet alles kan overzien, wil ik in deze column proberen u toch iets meer duidelijkheid te geven.
Griekenland failliet
Het niet terugbetalen betekent dat Griekenland in default raakt, hoewel dat officieel pas iets later is. De Europese Centrale Bank heeft al aangekondigd dat zij alsdan geen Griekse obligaties meer zal kopen. Hierdoor kan Griekenland niet meer geld lenen op de kapitaalmarkt (er zijn dan namelijk geen kopers meer die Griekse obligaties willen kopen) en kan zij de uitstaande schulden ook niet meer terugbetalen. Griekenland is dan feitelijk failliet. Vraag is wat er met de huidige schuld gebeurt. De EU en het IMF hebben samen met de ECB circa 240 miljard euro aan de Grieken uitgeleend. Hoewel er ongetwijfeld nog veel juridisch getouwtrek zal plaats vinden, is de kans zeer groot dat het uitgeleende geld niet wordt terug betaald.

Schrikreactie op de beurzen
Hoewel het onmogelijk is de beurs te voorspellen, ga ik er wel vanuit dat als er geen konijn uit de hoed naar boven wordt gehaald, de komende dagen de beurzen fors zullen dalen. Beleggers zullen niet alleen aandelen, maar ook bedrijfsobligaties verkopen. Vooral Duitse en Nederlandse staatsobligaties zullen gekocht worden, waardoor de rente zal dalen. De lagere rente zal er ook voor zorgen dat de euro daalt. Op lange termijn is een lage euro en rente bijzonder goed nieuws voor de Europese economie. Maar de komende dagen zal de beurs daar niet naar kijken. Tevens denk ik dat vooral bankaandelen massaal verkocht zullen worden.

Iets langere termijn
Hoewel het lastig is om niet mee te gaan in het dagelijkse sentiment, zeker in de komende dagen, is het van groot belang te beoordelen wat de gevolgen van een Grieks faillissement kunnen zijn voor het bedrijfsleven en hun winsten. Immers, deze winsten bepalen op lange termijn de koers van een aandeel. Beleggers doen er verstandig aan zich af te vragen wat de gevolgen van een gebeurtenis (in dit geval het faillissement van Griekenland) zijn voor bijvoorbeeld een Unilever (of wel ander bedrijf dan ook). Het eerste verband is duidelijk. Aangezien Griekenland feitelijk failliet zal gaan, is er ook geen geld om zaken mee te doen. Bedrijven kunnen dus niet of nauwelijks meer exporteren naar Griekenland. Aangezien Griekenland slechts 2 procent van de Europese Unie uitmaakt, zullen deze gevolgen wel meevallen. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat het IMF en de EU hun leningen nog (grotendeels) terug krijgen. Linksom of rechtsom is het uiteindelijk het bedrijfsleven en de consument die de komende jaren het verlies van wellicht 240 miljard zal moeten betalen.

Financiële sector is grootste gevaar
Zoals we de afgelopen jaren helaas al hebben gezien, is het grootste gevaar de financiële sector. Als deze sector hard geraakt wordt, dan verlenen zij minder kredieten en daalt de economische groei. Daarnaast moeten er wellicht weer banken worden gered, mede om de spaarsaldi veilig te stellen. Ik denk dat het dit keer niet zo ver zal komen. In tegenstelling tot een paar jaar terug, hebben de banken nu haast geen Griekse obligaties meer in bezit. Deze zitten bij de ECB en het IMF. Banken ondervinden er dus nauwelijks nadeel van, behalve dan de Griekse banken.

Let op de rente
Wel zal in eerste instantie de rente van vooral de zuidelijke landen (Spanje, Italië Portugal etc.) flink stijgen. Dit is wel een gevaarlijke ontwikkeling. Als deze rente te hard stijgt, dan kunnen ook deze landen niet meer aan hun verplichtingen voldoen. In dat geval ontstaat hetzelfde domino-effect als een paar jaar geleden en wordt de gehele economie in Europa omver getrokken (wederom via de banken die enorme verliezen moeten accepteren). Gelukkig koopt de ECB elke maand voor 60 miljard aan staatsobligaties. Dit beperkt het koersverlies van deze obligaties en dus de rentestijging. Het is niet onwaarschijnlijk dat de ECB extra obligaties van de zuidelijke landen gaat kopen om een domino–effect tegen te gaan. Maar dat blijft koffiedik kijken. Vanwege de ondersteuning van de ECB ga ik er vanuit dat de rente in de zuidelijke landen na de eerste schrikreacties niet te ver zal stijgen. Banken komen dan niet wezenlijk in de problemen en ook andere landen in voornamelijk Zuid Europa worden niet hard getroffen. Als dat ook zo blijkt te zijn, dan vallen de gevolgen voor de echte economie enorm mee.

Conclusie
Als er de komende uren / dagen geen extra nieuws naar buiten komt, dan zal Griekenland haar lening aan het IMF niet kunnen betalen. Daarop volgend zal Griekenland failliet gaan en waarschijnlijk uit de euro stappen. In eerste instantie zal de beurs hier van schrikken. Vanwege de acties van de ECB die elke maand voor 60 miljard aan staatsobligaties koopt, denk ik dat op iets langere termijn de rentestijging in de afzonderlijke landen wel eens mee zou kunnen vallen. Hierdoor vallen ook de gevolgen mee voor het financiële systeem en dus ook voor het bedrijfsleven en de bedrijfswinsten. Wellicht biedt de onrust op de beurs dan zelfs mooie koopkansen.
Berdientje
0
Conclusie
Als er de komende uren / dagen geen extra nieuws naar buiten komt, dan zal Griekenland haar lening aan het IMF niet kunnen betalen. Daarop volgend zal Griekenland failliet gaan en waarschijnlijk uit de euro stappen. In eerste instantie zal de beurs hier van schrikken. Vanwege de acties van de ECB die elke maand voor 60 miljard aan staatsobligaties koopt, denk ik dat op iets langere termijn de rentestijging in de afzonderlijke landen wel eens mee zou kunnen vallen. Hierdoor vallen ook de gevolgen mee voor het financiële systeem en dus ook voor het bedrijfsleven en de bedrijfswinsten. Wellicht biedt de onrust op de beurs dan zelfs mooie koopkansen.

----

Mooie koopkansen, zou best wel eens voor Pharming kunnen gelden.

De bankuitstappers moeten toch ergens hun geld kwijt?
Waarom dan niet bij "ons"?
[verwijderd]
0
“ Daarop volgend zal Griekenland failliet gaan en waarschijnlijk uit de euro stappen “.

Zijn die Griekse Euro-munten dan gelijk niets meer waard. Bedoel, kunnen wij er dan nog mee betalen ?
[verwijderd]
1
28.000 euro per Griek hebben we al verloren als EU. En maar klagen dat EU ze squeezed. Grappig volkje.
[verwijderd]
0
In 2010 wist het IMF al dat de voorgestelde oplossing betekende dat heel Griekenland aan de bedelstaf zou komen en het land aan de afgrond zou staan. En dat was pas bij het 1e noodpakket. Ze voorspelden economische instorting en zeer hoge werkloosheid. Ze hadden kennelijk gelijk, maar desondanks is het spel toch gespeeld.

De noodpakketten brachten geen verlichting. De lening werd gebruikt om andere lenigen af te lossen. Zo kreeg de private banksector hun geld terug en hield Griekenland een schuld over aan de Europese belastingbetaler. Dat deze naar verwachting niet terugbetaald kon worden was minder erg dan dat de banken naar hun geld konden fluiten. In 2008-2010 hadden we deze banken al een keer gered en nu nog een keer, maar dan minder opzichtig. Alleen is dit verkocht aan ons als hulp aan die arme Grieken.

De feiten hierover zijn op 17 juni tijdens een presentatie aan het Griekse parlement geopenbaard na een breed gedragen internationaal onderzoek. Hoor je daar wat over bij onze media?

mda Moremonney
[verwijderd]
0
www.eurobench.com/Beursnieuws/ANP_ANP...

Het is nu toch wel heel erg duidelijk, ze ( de Banken ) doen het in hun broek daar in Brussel.

Schaamteloos het belasting betalend volk en ander gepeupel in Europa via hun gecontroleerde media “ de Grieken “ verwijten met alles wat los en vast zit.

Hoop werkelijk dat de Grieken NEE stemmen, daar het ik € 310 Miljard voor over.
voda
0
Teruglezen: Wat doet Europa met straatarm Griekenland?

De Griekse tragedie in Brussel krijgt in de nacht van maandag op dinsdag het dramatische dieptepunt dat al het overleg van afgelopen week niet heeft kunnen afwenden. Het straatarme Athene heeft geen akkoord gesloten met zijn schuldeisers en is het Internationaal Monetair Fonds vanaf dinsdag een aflossing van 1,8 miljard euro schuldig. Dat kan het noodlijdende land niet betalen, dus Europa staat voor de vraag wat er met Griekenland moet gebeuren. Lees alle ontwikkelingen hier terug.

www.ad.nl/ad/nl/34040/Griekenland/art...
[verwijderd]
1
[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
voda
0
S&P verlaagt rating Griekenland verder, kans Grexit op 50%

AMSTERDAM (Dow Jones)--Standard & Poor's Ratings Services heeft de kredietstatus van Griekenland verlaagd tot verder in de zogenaamde 'junk'-status, in reactie op het besluit van Athene om een referendum te houden over het voorstel van zijn kredietverstrekkers waarmee een faillissement moet worden voorkomen en de economie moet worden aangejaagd.

S&P verlaagde de rating naar CCC-, van CCC en ziet de kans op het uittreden uit de eurozone nu op 50%. Verder is een 'commercieel default', dus een faillissement op obligaties die in handen zijn van de private sector, in de komende zes maanden onafwendbaar, tenzij de omstandigheden veranderen.

Eerder op de dag maakte Griekenland bekend dat het dinsdag niet zoals afgesproken een bedrag van EUR1,6 miljard aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal aflossen. Het IMF heeft al eerder laten weten dat Athene zonder aflossing meteen een betalingsachterstand heeft. Ook in juli staan betalingen aan het fonds gepland.

Verder loopt dinsdag het EUR245 miljard bedragende steunprogramma af. Dit betekent dat Griekenland voor het eerst in jaren geen internationale noodfinanciering meer heeft om op terug te vallen, uitgezonderd de bankensteun van de Europese Centrale Bank (ECB). Momenteel gelden in Griekenland kapitaalcontroles om te voorkomen dat de banken helemaal zonder geld komen te zitten.

Tijdens het weekend liepen de gesprekken tussen de regering en zijn schuldeisers van de Europese Commissie, de ECB en het IMF spaak, na de plotselinge aankondiging van Athene om op 5 juli een referendum te houden over de hervormingsplannen die de kredietverstrekkers hebben voorgelegd.


Door Joseph Adinolfi; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com

[verwijderd]
0
quote:

Beets schreef op 29 juni 2015 20:39:

[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
Wat heb je nú weer geschreven krrrrrrrrrrrrreng?!
voda
0
quote:

joehoe! schreef op 29 juni 2015 22:29:

[...]

Wat heb je nú weer geschreven krrrrrrrrrrrrreng?!
Het ging natuurlijk weer over mij....
Schelden, vetklep enzo....
Nog even, en hij kan dan plaats nemen op de strafbank.(Beetxit)
[verwijderd]
0
quote:

joehoe! schreef op 29 juni 2015 22:29:

[...]

Wat heb je nú weer geschreven krrrrrrrrrrrrreng?!
Niets bijzonders,Mar.

" Eruit met die Grieken! ". zei een vetklep.

Maakte verder alleen maar een vergelijk met " Vetkleppen die misbruik maken van ons zorgstelsel. " en " Vetkleppen die vinden dat Grieken misbruik maken van ons Europees zorgstelsel.

.
VolvoR
0
[verwijderd]
0
quote:

VolvoR schreef op 30 juni 2015 00:23:

Laat ze gewoon een paar eilandjes verkopen aan miljardairs, ze hebben er genoeg.
Eilandjes wel, miljardairs met gezond verstand ook, dus verkoop van eilandjes is kansloos.
[verwijderd]
0
Die eilandjes zijn al ge / verkocht.
BankGiro Loterij ,Staatsloterij en de PostCode etc.

Enig idee waar de trekking van de Staatsloterij plaats vind ?
Uiteraard onder notarieel toezicht ?

In Griekenland.
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 29 juni 2015 22:34:

[...]
Het ging natuurlijk weer over mij....
Schelden, vetklep enzo....
Nog even, en hij kan dan plaats nemen op de strafbank.(Beetxit)
Vetklep is toch geen schelden? Is een compliment! ;-)
[verwijderd]
0
quote:

Beets schreef op 29 juni 2015 22:59:

[...]

Niets bijzonders,Mar.

" Eruit met die Grieken! ". zei een vetklep.

Maakte verder alleen maar een vergelijk met " Vetkleppen die misbruik maken van ons zorgstelsel. " en " Vetkleppen die vinden dat Grieken misbruik maken van ons Europees zorgstelsel.

.

Och och och.....wanneer léér je 't nou eens??
[verwijderd]
0
Wat heeft een bedrijf als Pharming met Griekenland te maken totaal niets. Dus de koersdalinmg is totaal onzinnig
218 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:35
Koers 0,905
Verschil -0,004 (-0,39%)
Hoog 0,917
Laag 0,893
Volume 6.519.524
Volume gemiddeld 6.865.849
Volume gisteren 4.300.077

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront