Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kapitaal banken stevig onderuit bij crisis

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. gerrit 69 29 juli 2016 22:40
    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/26316...

    Nederlandse banken kwetsbaar bij crisis
    19 min geleden Joost van Mierlo
    Nederlandse banken worden relatief hard geraakt door een crisis. Alleen Duitse banken blijken kwetsbaarder. Ze zijn echter goed gekapitaliseerd en kunnen tegen een stootje. De enige echte Europese probleembank is de Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena. De bank is zoals bekend in zwaar weer en kondigde vrijdag al maatregelen aan.

    Dat blijkt uit de stresstest die de Europese banktoezichthouder EBA vrijdagavond publiceerde. Dit gebeurde na het sluiten van de Amerikaanse beurs om te voorkomen dat er paniek zou ontstaan bij banken.

    De Nederlandse bank die het hardste getroffen kan worden, is de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Bij het zwaar weer scenario waar EBA mee werkt, gaat meer dan 7% van de kapitaaldekking verloren. BNG is daarna echter nog steeds een van de best gekapitaliseerde banken in Europa.

    ABN Amro staat ook nog in de top tien van hardst geraakte banken, op de voet gevolgd door Rabobank. Ze zien respectievelijk 5,97% en 5,38% aan kapitaal in rook opgaan. ING bevindt zich met een verlies van 3,94% in de middenmoot.

    Robuustheid
    De EBA test iedere paar jaar de robuustheid van de Europese banken. Dit gebeurde eerder in 2011 en 2014. Sindsdien hebben banken over het algemeen genomen hun kapitaaldekking aanzienlijk versterkt. De gemiddelde dekking is nu 13,2%, dat is 400 basispunten meer dan vier jaar geleden toen de gemiddelde dekking rond 9% lag.

    Het draait echter niet om gemiddelde dekking. De stresstesten maken duidelijk dat, naast Banca Monte dei Paschi di Siena, diverse andere banken bij een crisis in gevaar komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Oostenrijkse bank Raiffeissen-Landesbanken, het Spaanse Banco Popular Espano, het Italiaanse Unicredit en het Britse Barclays. Hun kapitaaldekking komt na een ernstige crisis in de gevarenzone.

    51 banken
    EBA heeft 51 banken getest. Dat is veel minder dan twee jaar geleden. Toen werden meer dan 100 banken getest. Indertijd maakte EBA ook duidelijk of banken hadden gefaald. Bij de huidige selectie gold dat indertijd alleen voor Banca Monte dei Paschi di Siena
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links