Wij van WC-Bank...

Door Arend Jan Kamp op 8 december 2014 09:29 | Views: 40.619

Wij van WC-Bank...

Het advies waarvan u wist dat het komen ging?

Het is de laatste weken wat rommelig op een gemiddeld Rabobank-kantoor. Als u er binnenloopt struikelt u over de paketten Imtech-aandelen die her en der liggen opgestapeld. Ja, natuurlijk kan ik een dáftige preek houden dat het niet kosher is. U zag het misschien al voorbijkomen.

Rabobank verhoogt het advies voor Imtech naar hold van reduce, maar verlaagt tegelijkertijd het koersdoel naar 4,10 van 7,72 euro. U weet het, Rabobank is met ING, Commerzbank en ABN Amro huisbankier van Imtech. Utrecht deed mee aan die claimemissie en is nu aandeelhouder.

Het zal mij niet verbazen als u cynisch reageert. Rabobank zal er een sell op plakken, natuurlijk niet. Zoiets. Daar kan best een kern van waarheid in zitten, maar het is flauw om de bank een beetje de zwarte piet toe te spelen, hoewel deze term ook weer gevoelig ligt. Zucht.

Netter

Het is natuurlijk uitzonderlijk dat die vier zo'n enorme positie in Imtech hebben, maar het is heel normaal dat banken adviezen geven over aandelen waar ze zelf in zitten. Loopt u alle grootaandeelhouders van onze fondsen maar af! Daar zitten heel veel banken, huisfondsen et cetera bij.

We moeten er maar op vertrouwen dat de toezichthouders iedereen in z'n hok en koest houdt. Verder bent u natuurlijk vooral zélf verantwoordelijk, hoewel u dat misschien niet wilt horen of weten. Aan u namelijk altijd de keuze of u wel of niet mee gaat in een advies en koopt of verkoopt.

Gezien de gevoeligheid van de materie bij Imtech had ik het eerlijk gezegd verstandiger gevonden van Rabobank (geldt ook voor de andere drie) om geen advies te geven. Intern wat roepen en koersdoelen geven kan altijd, maar even niet naar buiten toe was wellicht netter geweest.

Een berichtje als zolang wij grootaandeelhouder zijn geven wij geen adviezen had denk ik veel sterker gestaan. Nu loopt de bank weer kans schietschijf te worden. Want ze kan het toch nooit goed doen. Of ze nou buy, hold of sell roept, verdacht is het altijd.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

12 Posts
Da Freeze
0
Klopt helemaal AJK! Elk bankadvies wat je krijgt moet je je afvragen of het in jou belang is of van de bank.
Harm Wijk
0
Helemaal mee eens!!! En er is nog en reden dat de Rabobank zich beter van Imtech adviezen kan onthouden. De kwaliteit van de Rabo Imtech adviezen het afgelopen jaar was dramatisch slecht.

Na de presentatie van het eerste reddingsplan in Maart was het volgens Rabo securities nog 2 euro. Toen de markt hard begon te dalen was het binnen een paar weken opeens nog 1,30 en nog weer enkele weken later, oeps foutje, het is nog maar 40 cent. En ook die 40 cent zijn we volledig kwijt geraakt toen de claims waardeloos werden.

Je zou verwachten dat het analisten team dan gewoon wordt ontslagen. En als een soort mini- minimale geste zou je verwachten dat de Rabobank aan de beleggers schrijf: "Sorry we zaten helemaal fout, we schamen ons kapot"
Niet dus...

Welke nieuwe, briljante inzichten zijn er nu opeens bij Rabo securities zodat ze nu wel in staat zijn om de waarde van Imtech te bepalen?
[verwijderd]
0

De RABO ziet zijn klanten toch als melkkoeien waar binnenkort de IM aandeeltjes
aan verkocht moeten worden.
Welke bank volgt van de 3 overblijvers. Niet te snel zijn, anders valt het op.

JoeSixpack
0
[verwijderd]
0
hé AJK toch niet stilletjes aan het solliciteren als media-adviseur bij de bank die zo "gewoon" is gebleven..
[verwijderd]
0
De vraag is niet of het advies oprecht is, maar of de koers op het advies gaat reageren. Zo ja, valt er wat te verdienen.
[verwijderd]
0

Is er iemand die mij kan vertellen welk advies van de Rabobank wel een bingo was , alles wat de Rabobank adviseert moet je contrair gaan en je hebt wel de bingo.
Met de huizenmarkt zitten ze er al 8 jaar compleet naast.
Met de economische groei zitten ze al 8 jaar compleet naast.
Ik weet niet wat die zwaar overbetaalde over het paard getilde banklulletjes daar doen maar heeft met eerlijke adviezen weinig meer te maken.
[verwijderd]
0
De onzekere verwachtingen voor duitsland zullen de reden zijn met daarmee gepaard gaande lagere winstverwachting.
Logisch verhaal.

Een hoog koersdoel zou misschien verdacht zijn; een lager koersdoel dan de 5 euro die rabobank zelf betaalt heeft kan ik niet echt als eigenbelang zien.
Tenzij ze zelf short zitten maar dat zou de toezichthouder wel doorhebben.

Ik snap niet helemaal wat je wilt zeggen ajk?
kees5555
0
Zeg Goof, je moet de analist van Rabo niet onderschatten: hij heeft het onlangs goed gehad. 15 oktober had hij als koersdoel voor ASML 62, dat werd op 28 november (toen de koers 84,93 was) verhoogd naar 85 euro. En warempel, op 2 december was de koers 85.01... dat was toch briljant !!! (Ha ha ha !) Dat verdient wel een salaris dat 70% hoger is dan hij elders kan verdienen.
[verwijderd]
0
'k vind eerlijk gezegd dit verhaal nogal vergezocht. Ik begrijp dat het aandeel op reduce stond. Daar is weinig verkeerds over te zeggen. En als je met voldoende onderbouwing na een forse koersverlaging en een claimemissie dit fonds op hold zet (een nietszeggende term, maar dit terzijde) heb ik daar geen enkele moeite mee. Nee ik werk niet bij de Rabo en ik heb geen aandelen Imtech.
[verwijderd]
0
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

 AEX
872,11  -1,91  -0,22%  09:33
 Germany40^ 17.998,30 -0,50%
 BEL 20 3.857,45 -0,68%
 Europe50^ 4.969,87 -0,40%
 US30^ 38.351,50 0,00%
 Nasd100^ 17.309,62 -1,22%
 US500^ 5.036,44 -0,71%
 Japan225^ 37.617,64 -1,00%
 Gold spot 2.322,56 +0,28%
 EUR/USD 1,0718 +0,19%
 WTI 82,96 +0,07%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +4,49%
Flow Traders +2,82%
Fugro +2,53%
Kendrion +0,76%
KPN +0,70%

Dalers

ADYEN NV -11,45%
VIVORYON THER... -6,15%
BESI -5,47%
WDP -4,93%
IMCD -2,28%