Het Belgische HAL

Door Arend Jan Kamp op 25 november 2014 11:00 | Views: 9.890

Het Belgische HAL

Beste banken, vermogensbeheerders en fondshuizen: willen jullie iets voor mij doen? Ik zou zo graag in een fund of family funds willen beleggen. Een tijdje terug fluisterde een spreekwoordelijke duistere figuur in een regenjas mij in een donkere parkeergarage in het oor:

Hé Arend Jan, wist je dat er in België net zo'n soort fonds is als HAL bij ons? Ga maar eens kijken: Sofina.

Bij deze dan. Over HAL heb ik intussen alles geschreven wat er te schrijven valt, kijk in ons archief. In één zin voor nieuwkomers: HAL is een soort van familiefonds dat belegt in andere bedrijven en is daar succesvol in. Het is het beste Nederlands fonds van de afgelopen twintig jaar en langer.

HAL opereeert in stilte, heeft belangen in Boskalis (eenderde), SBM Offshore (15,01%) en Vopak (bijna de helft). Volgend jaar brengt HAL alle brilbedrijven die ze bezit onder GrandVision naar de beurs. Prachtig aandeel, maar twee grote nadelen: weinig vrij verhandelbare aandelen en weinig omzet.

HAL is eigenlijk het beleggingsvehikel van de familie Van der Vorm. Dat zijn voormalige Rotterdamse havenbaronnen die groot zijn geworden met scheepvaartbedrijf Holland Amerika Lijn (HAL). Ze zijn pas écht rijk geworden met opvolger HAL Trust Unit, dat in feite een beleggingsfonds is.

De vergelijking met Sofina ligt inderdaad voor de hand. Dat is het beleggingsvehikel van de familie Boël. En wie Boël zegt, zegt Cockerill en daarmee hebben we het over de complete klassieke Waalse kolen- en staalindustrie van weleer. Alles wat daar nog van over is zit nu in ArcelorMittal.

Kolen, staal en rendement

Net als de reders van HAL beleggen de industriëlen uit Wallonië ook simple & stupid. Op de sobere Sofina-site ziet u alles wat u moeten weten. GDF Suez, Colruyt en Deceunick zijn de bekendste beursgenoteerde namen. Net als bij HAL ziet u dat er niks bijzonders aan hun beleggingen is.

De beleggingspropositie om in de familiebedrijven of -fondsen te beleggen is duidelijk: minimaal kapitaalbehoud op lange termijn is het belangrijkste. Niks geen snelle kortetermijnwinsten, of grote gokken, maar gewoon rustig en saai beleggen in oude, vertrouwde bedrijven met simpele business.

Hoewel de free float (hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen) bijna de helft is en daarmee dik twee keer zoveel dan bij HAL, is ook bij Sofina de omzet laag. Paar duizend stukjes per dag is al heel wat. Niks geks bij een typisch buy & hold fonds, maar niet handig als u er plots en masse uit moet.

Blijft er nog een puntje over. Wat bakken die staalboeren er eigenlijk van en doen ze het beter of slechter dan de scheepsjongens van Bontekoe? Hoewel Sofina (blauw) het veel beter doet dan de Bel 20 (groen) en nog zo'n 2% dividend betaalt, is HAL (rood)... jeuj!!! Paars is onze eigen AEX.

Niettemin is Sofina misschien een mooie naam om te onthouden, als u graag in dergelijke fondsen belegt, of bij HAL hoogtevrees krijgt. Als iemand meer familiefondsen weet dan hoor ik dat graag. Nog één ding. Zie ik daar niet Guy Verhofstadt en Michel Tilmant bij de commissarissen staan...?

Is de underperformance ten opzichte van HAL meteen verklaard, want daar loopt geen ruim schnabbelende EU-politicus of een bankier on steroids rond die onder meer ING om zeep hielp :-) Oh ja, klikken voor groot. Update: krijg ik nog mail van een HAL-aandeelhouder met een interessante opmerking:

HAL met veel meer vreemd vermogen gefinancierd. HAL is eigenlijk call-optie op maritieme sector met eeuwige looptijd. Dus ook meer risico!

Update II: en hier is ook alweer een reactie op:

In de laatste zin wordt gesuggereerd dat HAL gefinancierd wordt met veel vreemd vermogen. In de jaarrekening 2013 staat een eigen vermogen van 65,1 %, dus 34,9 % vreemd vermogen. Dat lijkt mij beslist niet risicovol.

Als lange termijn aandeelhouder van HAL, had ik ‘achteraf’ liever gehad dat HAL meer vreemd vermogen had gebruikt, dan had de hefboomwerking voor nog betere resultaten gezorgd.

Overigens is in de vergelijking in de grafiek ook rekening gehouden met het heel hoge dividend van HAL, de laatste jaren 4 % en het leeuwendeel van de jaren 6%?

 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

19 Posts
RT2014
0
De echte reden waarom Sofina achterblijft bij Hal is dat ze voornamelijk in Frans/Belgische bedrijven investeren.
SaSto
0
Leuk stuk. GBL is qua profiel vergelijkbaar (ook met HAL), heeft het uiteraard ook minder goed gedaan dan HAL. Bestaat ook al lang, sinds 1902, genoteerd sinds 1956. Wordt gecontroleerd door 2 families, Frere en Desmarais. Belegt 75-80% long term in beursgenoteerde fondsen (oa Total, Lafarge, GdF-Suez)en ook wat private equity achtig niet beursgenoteerd. Volume is duidelijk beter en dividend rendement ook aardig (rond de 4%).
Tradingmate
0
Als ik de grafiek zie dan zie ik ook under perfomance in bepaalde perioden van HAL.
En het is er afhankelijk van het beginpunt van je meting. Was je in 2009 ingestapt in HAL dan had je het lang veel slechter gedaan dan AEX (en Sofina).
En eenmalige effecten van specifieke beleggingen hebben veel effect, waarmee het dus eigenlijk net zo goed gokken is als dat je zelf die gok doet in afzonderlijke aandelen.
Als je alle aandelen van de AEX/AMX in de grafiek erbij zet, dan zullen er genoeg zijn die HAL outperformen.
Bas!
0
De Zweedse HAL: Investment Kinnevik AB

Zeker het overwegen waard en staan op dit moment ook genoteerd tegen een flinke discount t.o.v. de NAV.
marique
0
Ackermans & van Haaren

Ackermans & van Haaren is a diversified group active in 5 key segments:
Marine Engineering & Infrastructure
Private Banking
Real Estate, Leisure & Senior Care
Energy & Resources
Development Capital

The group concentrates on a limited number of strategic participations with an important potential for growth.

The AvH share is part of the BEL20 index, the Private Equity NXT index of Euronext Brussels and the European DJ Stoxx 600.

en.avh.be/home.aspx
shaai
0
quote:

Bas! schreef op 25 november 2014 12:11:

De Zweedse HAL: Investment Kinnevik AB

Zeker het overwegen waard en staan op dit moment ook genoteerd tegen een flinke discount t.o.v. de NAV.

Is er een grafiek van de NAV (tov de koers)?
Het risico is immers dat er altijd een flinke discount was, is en zal zijn, zodat je daar niet zoveel van profiteert. Maar als die flink fluctueert cq nu extra groot is, dan is het wellicht de moeite waard.
Evt ook de moeite waard als ze alle onderliggende dividenden 1-op-1 doorzetten: dan krijg je er door de discount meer voor weinig.
[verwijderd]
0
Beste Arend Jan,
Ik zie dat het voor jou als Engelsman lastig is de Nederlandse taal goed te leren beheersen.
Ik adviseer je daarom dringend als eerste alle overbodige Engelse termen te vervangen door bestaande adequate Nederlandse termen.
Do you understand my dear?
shaai
1
Beleggen is een Engelstalige business, dus alsjeblieft geen duidelijke begrippen als forwards, futures, duration, asset backed securities etc etc vertalen naar een rare Nederlandse term.
Bas!
0
quote:

shaai schreef op 25 november 2014 12:57:

[...]
Is er een grafiek van de NAV (tov de koers)?
Het risico is immers dat er altijd een flinke discount was, is en zal zijn, zodat je daar niet zoveel van profiteert. Maar als die flink fluctueert cq nu extra groot is, dan is het wellicht de moeite waard.
Evt ook de moeite waard als ze alle onderliggende dividenden 1-op-1 doorzetten: dan krijg je er door de discount meer voor weinig.
Ik heb geen grafiek van de koers t.o.v. de NAV, ik weet wel uit de jaarverslagen dat ze de afgelopen jaren vaak verhandeld werden tegen een premium t.o.v. de NAV. In mijn ogen zou het ook terecht zijn dat ze tegen een premium t.o.v. de NAV traden, want er zijn een aantal bedrijven in hun portfolio die als ze op de markt genoteerd zouden zijn een veel hogere waarde zouden hebben dan waarvoor ze bij hun in de boeken staan.

Hier trouwens hun website, daar kan je ook de jaarverslagen downloaden.

www.kinnevik.se/en/Investor/Kinnevik-...

shaai
0
quote:

Bas! schreef op 25 november 2014 13:17:

[...]

Ik heb geen grafiek van de koers t.o.v. de NAV, ik weet wel uit de jaarverslagen dat ze de afgelopen jaren vaak verhandeld werden tegen een premium t.o.v. de NAV.

dank je! Bloomberg zegt nu P/B van 0.88
www.bloomberg.com/quote/KINVB:SS
veepee
0
Investor AB van de Wallenberg familie. Europa's grootste, zo groot als Kinnevik, GBL en HAL samen. Market cap ca 28 miljard, 14% discount maar die is veel groter geweest. Conglomeraatkorting is de normaalste zaak van de wereld en gaat niet zomaar weg want het laatste wat deze families willen is opbreken.
Graag wel total return vergelijken. Ze keren allemaal mooi dividend uit.
Bas!
0
In het laatste kwartaalverslag van Kinnevik staat wel een tabel met NAV t.o.v. de aandelenprijs (laatste 4 kwartalen):

NAV 220.30 236.29 247.00 276.39
Share price 222.30 297.50 284.80 260.50

Ook niet zo vreemd als je naar hun trackrecord kijkt over de afgelopen jaren, hebben het echt super goed gedaan.

Hier trouwens dat kwartaalverslag, staat gelijk op de eerste bladzijde.

www.kinnevik.se/Documents/Q3%202014/K...

Zou mooi zijn als we een grafiek kunnen krijgen van de total return van al deze aandelen! Ben benieuwd!

Brogembank
0
@AJK: dank voor dit soort artikelen, hier heb je echt iets aan; ik had nl nog nooit van Sofina gehoord, maar zal het zeker gaan volgen.

Een forumposter die volgens mij nogal veel kennis van dit soort investeringsvehikels van het Groot Oud Geld heeft is Murdock123, deze heeft een aantal maal interessante bijdragen geleverd aan het HAL forum afgelopen zomer, o.a. mbt Kinnevik en Investor AB.

Wie weet heeft Murdock123 nog meer van dit soort parels?

Mvg
Brogem
[verwijderd]
0
Wat het Sofina fonds verder ook in de toekomst op het gebied van een solide, waardevaste belegging in een ongetwijfeld stijgende trend met de kennis van nu ook doet, de rest van de wereld is zeer content met het feit dat commissaris Verhofstadt toen als toenmalig premier van België aan de rest van de wereld uiteen heeft gezet wat er na het commando “Wie niet voor ons is, is tegen ons” van de toenmalige president van de verreweg sterkste politieagent in de wereld Bush n.a.v. de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak op het hoogste niveau in de EU gebeurde:

er werd met de kennis van toen op het hoogste niveau 1 minuut gediscussieerd, en dat was het dan, de regeringsleiders gingen met de kennis van toen op het hoogste niveau in de orde van de dag in een sobere vergadering over naar het volgende agendapuntje,

zodat hij als toenmalige Belgische premier na deze sobere vergadering

evenmin als bijvoorbeeld de toenmalige president van Duitsland en de toenmalige president van Frankrijk, dus geheel anders dan de met de kennis van toen en nu altijd paraat staande grote vriend Engeland voor de steun op alle fronten en de politieke steun met de kennis van toen van de toenmalige premier van Nederland Balkenende in de categorie met de kennis van toen en nu simple & stupid,

met de kennis van toen aan deze acties geen steun verleende.
[verwijderd]
0
Hallo allemaal,

Dank voor al jullie bijdrages, zoals zo vaak ben ik weer onder de indruk van het niveau en de verzamelde kennis hier op IEX.

In de mail heb ik nog een fondsmanager die zegt dat de insiders bij Sofina verkopen. Check en dat klopt. Hoop verkopen dit jaar, maar de laatste tijd niet meer:
www.trivano.com/aandeel/sofina.212.in...

Oh ja, ik zal een beetje op mn Engels, Frans, Vlaams en beleggers bullshit bingo letten :-)

Gr
Arend Jan
[verwijderd]
0
@shaai Geheel met u eens. Het is sowieso niet uit te leggen dat er mensen zijn die een poging wagen om te begrijpen wat die rare geluiden van die rare wat af prutsende Nederlanders in hun kleine, maar desondanks toch niet nietige, grotendeels onder de zeespiegel gelegen doorgaans verregende alsmede miezerige en tochtige land voor zouden kunnen stellen, vooral die harde “g”’s van boven de Grote Rivieren, of men de hele dag door al dan niet in naam van de vrijheid in een zondebokken lynchende cultuur van een permanent verontwaardigd verongelijkte eenmanssekte aan het rochelen of vloeken is en wat je hier dan überhaupt mee aan zou moeten, dan klinkt de taal van de Vlaamse medemens in het mooie heuvellandschap van België in ieder geval beter, maar wat niet wil zeggen dat je er verder iets mee kan.
kees5555
0
"Hoewel de free float (hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen) bijna de helft is en daarmee dik twee keer zoveel dan bij HAL, is ook bij Sofina de omzet laag."

....dik twee keer zoveel ALS bij...
theo1
0
quote:

Tradingmate schreef op 25 november 2014 12:11:

Als ik de grafiek zie dan zie ik ook under perfomance in bepaalde perioden van HAL.
En het is er afhankelijk van het beginpunt van je meting. Was je in 2009 ingestapt in HAL dan had je het lang veel slechter gedaan dan AEX (en Sofina).
En eenmalige effecten van specifieke beleggingen hebben veel effect, waarmee het dus eigenlijk net zo goed gokken is als dat je zelf die gok doet in afzonderlijke aandelen.
Als je alle aandelen van de AEX/AMX in de grafiek erbij zet, dan zullen er genoeg zijn die HAL outperformen.
HAL heeft de neiging in horten en stoten te bewegen. De koers kan gemakkelijk een half jaar bijna niks doen en dan ineens een tientje hoger gaan. Je moet dus geduld hebben. Dat heeft denk ik te maken met de zuinige communicatiestijl. Maar een paar keer per jaar wordt gerapporteerd wat de niet-genoteerde activiteiten hebben gedaan en die zijn belangrijk voor het resultaat. Grandvision is een aanzienlijk deel van de porto.
19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Gerelateerde Instrumenten

HAL Trust 125,000 0,000 0,00% 23 apr
Sofina 217,000 +2,600 +1,21% 23 apr

Koersen meer

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  23 apr
 Germany40^ 18.161,70 +0,13%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.015,49 +0,15%
 US30^ 38.504,96 0,00%
 Nasd100^ 17.481,67 0,00%
 US500^ 5.069,70 0,00%
 Japan225^ 37.938,71 0,00%
 Gold spot 2.319,72 -0,10%
 EUR/USD 1,0709 +0,07%
 WTI 83,30 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%